2020 siber güvenlik trendleri açıklandı. Siber saldırılar son 10 yılda 27 kat arttı. Bugün veri ihlali yaşayan bir şirket ortalama 4 milyon dolar zarara uğruyor. Dünyada ise 1 günde ortalama 1,6 milyon siber saldırı raporlanıyor. Son yıllarda görülen Stuxnet, NotPetya ve WannaCry’dan sonra siber saldırılar çok daha zararlı ve karmaşık bir hale aldı. Uzmanlar, siber saldırıların 2020 yılında artacağını tahmin ediyor.
Microsoft, siber suçlarla mücadele etmek için yılda 1 milyar dolardan fazla para harcıyor. Microsoft’ta her ay oltalama tehditlerine ve zararlı yazılımlara karşı güvenlik sağlamak adına 1,2 milyar cihaz için 470 milyardan fazla e-posta taranıyor. Microsoft güvenlik uzmanları, bu eylemlerden elde ettikleri verilere göre 2020 siber güvenlik trendleri açıklandı.
Yapay zekâ yine bir numara
Yapay zeka, saldırganlar tarafından da kullanılıyor. Yapay zekayı bir araç olarak kullanan saldırganlar, sistemleriyle çok güçlü kötü amaçlı yazılımlar oluşturabiliyorlar. Saldırganların yaklaşımları sürekli değiştiği için Microsoft, kod yinelemeleri takip etmek yerine, risk faktörlerine dayalı kendi yapay zekâ ve makine öğrenimi korumasını geliştirdi. Microsoft, tehditlere anında tepki verebilmek için, 3500 güvenlik uzmanıyla bulutta her gün 8 trilyon sinyal işliyor.
Tedarik zinciri güvenliği yeni iş birlikleriyle sağlanacak
2020’de küresel olarak kullanımda olduğu tahmin edilen 75 milyardan fazla mobil cihazda saldırganların sistemlere girmesine neden olabilecek çeşitli güvenlik açıkları içerecek. Bunun önüne geçmek için tedarik zincirlerini oluşturan şirketler ortak çözümlerde anlaşacak. Örneğin, Microsoft Identity platformu farklı markaları içeren 1,4 milyon benzersiz uygulama için çok faktörlü kimlik doğrulaması kullanıyor. Bu tip platformlarla modern ve güvenli tedarik zincirlerinin sayısı artacak.
Bulut sistemleri ile güvenlik artacak
Evden çalışma ve kendi cihazınla çalışma gibi trendler, kurumlar arasında son zamanlarda oldukça popüler. Bu durumlarda BT departmanlarının her cihaz için ayrı bir koruma sistemi geliştirmesi zorlaşıyor. Bunun farkına varan şirketler, bu sorunu hibrit bulut çözümleriyle kontrol altına alıyor. Şu anda, şirketlerin üçte ikisi zaten hibrit bulutta veya yakın gelecekte hibrite geçmeyi planlıyor. 2020’de hibrit bulut sistemine geçecek kurumların sayısında artış bekleniyor.
Gruplaşmış saldırılar bekleniyor
Henüz yeni bir saldırı türü olan, siyasi ya da sosyal eğilimlere göre hareket eden gruplar. Sosyal medyada aktif olmayı sürdüren bu gruplar, tüm dünyada hükümetlere ve şirketlere saldırılar düzenliyorlar. Microsoft’un Tehdit İstihbarat Merkezi, kötü niyetli siber aktivitelerle meşgul olan 110’dan fazla aktif grubu yakından takip ediyor. Microsoft uzmanları en yeni uygulamaları paylaşmak, yetkililerle eğitim vermek için Interpol gibi uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapıyor.