Bu içerikte size 2021’de bulut bilişim hakkında bilmeniz gereken temel trendler nelerdir anlatacağız. Büyük Veri’nin 5 V’si kısa süre önce 7’ye güncellendi, değişkenlik ve görselleştirme orijinal beşi birleştirdi; hacim, hız, çeşitlilik, doğruluk ve değer. Bu artış, verilerin yalnızca daha kapsamlı değil, aynı zamanda daha karmaşık hale geldiğinin de zımnen kabul edilmesi.
2021’de bulut bilişim hakkında bilmeniz gereken temel trendler
2021 için beş temel veri trendi yapay zeka, bulut kapsayıcıları, veri demokrasisinin yanı sıra çevre ve sunucusuz bilgi işlem olacak. Tüm bu eğilimler, 2020’deki salgın tarafından sert bir şekilde etkilendi ve birçok yönden, tüm bu teknolojiler birlikte hareket ediyor; AI, sunucusuz olarak iyi çalışan ve verileri demokratikleştirmeye yardımcı olan kapsayıcılar kullanıyor.
Salgında dünyanın dört bir yanındaki şirketler evden çalışma yetenekleri sağlamaya zorlandıktan sonra, bu eğilimlerin işlerin her zamanki gibi devam etmesini sağlamak için kritik olduğu ortaya çıktı. Tüm bu eğilimler yıllarca gelişmeye devam edecek. Anlık başarılardan ziyade; tüm yöneticilerin bilmesi ve uygulamaya devam etmesi gereken karmaşık, işi değiştiren teknolojiler.
Yapay zeka
2021’de bulut, yapay zekanın yüksek potansiyelinin daha da fazlasını gerçekleştirmesine yardımcı olacak. Birçoğunun vaat ettiği hype doruklarına ulaşmayabilir, ancak buluta ve bulut üzerinden akan devasa miktardaki veri, sözün gerçeğe dönüştürülmesine yardımcı olacak. AI, uygulanması zor bir teknoloji, ancak kapsayıcılar, Kubernetes, sunucusuz bilgi işlem ve güçlü makine öğrenimi çerçeveleri gibi bulut ve yazılımlar, kullanıcıların daha hızlı yanıt veren ve ölçeklenebilir AI oluşturmalarına yardımcı olacak.
Geçtiğimiz birkaç on yıl içinde, bulut destekli birçok önemli ilerleme, yapay zekayı bocalayan bir teknolojiden neredeyse sınırsız bir potansiyele yükseltmeye yardımcı oldu. Bunlar arasında uygun fiyatlı paralel işlemenin, Büyük Veri’nin ve 7V’lerinin ortaya çıkmasının yanı sıra Google, Microsoft ve Facebook gibi şirketlerin gelişmiş makine öğrenimi algoritmalarına erişim yer alıyor. Bulut kapsayıcıları, “bir kez derleme, her zaman, her yerde dağıtma” yetenekleri sayesinde, yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesini ve devreye alınmasını kolaylaştırır ve bu da yapay zekayı demokratikleştirir.
Kapsayıcılar
Kapsayıcılar, paketlenmiş uygulama kodunun yanı sıra onu çalıştıran tüm gerekli yazılım kitaplıkları ve bağımlılıklarından oluşan yürütülebilir bir yazılım birimidir. Container’lar, çalışmak için gereken her şeyi içeren ve ister masaüstünde, ister geleneksel BT’de veya bulutta, her yerde çalışabilen bağımsız birimlerdir.
Gartner, herhangi bir kodlama gereksinimi olmadan diğer harici uygulamalardan kullanılabilen makine öğrenimi modellerini paketlemek için tercih edilen yolun konteynerler olduğuna inanıyor. Kapsayıcılar, tüm makine öğrenimi sürecini içerebilir. Gerektiği gibi ölçeklenebilir ve dakikalar içinde dönebilir. Makine öğrenimi eğitimi aşamalarında, kapsayıcılar birden çok ana sunucu kullanabilir ve ardından eğitilen modeller birden çok kapsayıcı uç noktasına dağıtılabilir ve gerektiğinde dağıtılabilir.
Bir sanal makineye (VM) benzese de, kapsayıcılar temeldeki donanımı, yalnızca işletim sistemini ve ayrıca gerekli kitaplıkları ve bağımlılıkları sanallaştırır. Bu, kapsayıcıların hafif, hızlı ve son derece taşınabilir kalmasına yardımcı olur. Kapsayıcılar ayrıca DevOps, sunucusuz bilgi işlem ve mikro hizmetler gibi modern geliştirme ve mimariyi de destekler.
Veri demokratikleştirme
Günümüz şirketleri için veriler neredeyse her yerde mevcut hale geldi. “Görselleştirme”, Büyük Veri karşısındaki eklemelerden biridir, ancak geç eklenmesi, tam tersine, önemsizlik olarak yorumlanmamalı, belki de 7 V’nin en önemlilerinden biridir. IBM Cognos veya IBM Cognos gibi uygun maliyetli BI araçları, hem büyük hem de küçük kuruluşlarda ilgi görmektedir ve veri görselleştirme, bunlardan değer elde etmenin en iyi yollarından biri.
2021’e kadar, daha fazla BT departmanı, BT araçları ve yazılımları üzerindeki yetkilerini bırakacak ve daha fazla veriyi demokratikleştirecek. Yalnızca iş zekası araçları değil, aynı zamanda SQL Server Entegrasyon Hizmetleri, Alteryx, RapidMiner veya Microsoft gibi veri entegrasyon araçları da olacak. Self servis analitik araçlarının işi büyümeye devam edecek. Verilerin demokratikleştirilmesi, bir kuruluşun her seviyesindeki çalışanların masaüstlerinde, mobil cihazlarında ve hemen hemen her yerde verileri keşfetmesini ve analiz etmesini sağlayacaktır.
Edge Computing (Sınır bilişim)
Verilerin çoğu bir son kullanma tarihiyle birlikte gelir ve bu, sınır bilişimin arkasındaki teoridir. Neden bir uç cihazda veri yakalayıp buluta göndermeli, modelleri orada yazılımda oluşturmalı, sonuçları derlemeli ve daha sonra verileri ilk yakalayan ve daha sonra onu bir uyarı göndermek için kullanan uç cihaza geri göndermelisiniz? Edge cihazı, bir pazarlama sisteminin parçası olmalıdır. Modelleri neden uç cihaz da yapmasın? Donanım küçülürken ve yazılım çok daha karmaşık hale gelirken, son derece karmaşık modeller bulutun kenarındaki bir uç cihaza dahil edilebilir ve bu da verileri çok daha kullanışlı ve eylem odaklı hale getirir.
AWS, Dell, HPE, Google, IBM ve Microsoft gibi büyük platformlar sunucusuz bilgi işlem modellerinden yararlanan bir uç bulut stratejisi benimsiyor. Veriler, bulutun kenarındaki gerçek zamanlı uygulamalar aracılığıyla verileri doğrudan tüketicinin mobil cihazına aktarabilir. IoT çözümleri artık neredeyse her yerde dağıtılabilir ve bulut sağlayıcıları, yüz binlerce yerel varlık noktasında içerik dağıtımına yardımcı olmak için uç bilgi işlem hizmetleri ekliyor.
2021, işletmelerin dağıtılmış uygulama ortamlarını benimsemesiyle birlikte, kurumsal ağ güvenliğine ve kullanıcıların, hizmetlerin, uygulamaların ve verilerin korunmasına artan bir vurgu görecek.
Sunucusuz bilgi işlem
Sunucusuz bilgi işlem, geliştiricilerin en iyi yaptıkları şeyi yapmalarına olanak tanır, kod yazma. Bulut sağlayıcıları, sistemlerin düzgün çalışmasını sağlamak için gereken bakımın yanı sıra bu kodu çalıştıran altyapıyı ve sunucuları kurmak ve sürdürmekten sorumludur.
Sunucusuz bilgi işlem, Backend as a Service (BaaS) yeteneklerini entegre eder ve bulut sağlayıcı, müşterilerin yalnızca uygulama oluşturmaya odaklanmasına izin verirken tüm sistem altyapısı yönetimini, işlem ve bakım maliyetlerini, güvenliği ve yazılım yamalarını ve güncellemelerini yönetir.