Her ülke ayrı ayrı kendi kripto düzenlemelerini hazırlamak için çalışmalarını sürdürüyor. Dünya ekonomisi dijital para birimlerine doğru ilerliyor ve bugün 2021 ile 2022 arasında tanık olduğumuz en önemli kripto düzenleme vakalarını paylaşmak istiyoruz. Kripto paralar şeffaflıkları, merkeziyetçilikleri ve kontrol eksikliği nedeniyle devlet tarafından kontrol edilen para birimlerine harika bir alternatif sunuyorlar. Kripto para birimleri, kripto pazarının hızla genişlemesine neden olan faydalarının bir sonucu olarak giderek daha popüler hale geliyor.
En önemli kripto düzenlemeleri (2021)
Bazı hükümetler kripto para birimini riskli bir varlık olarak görürken, diğerleri onun popülaritesini fark etti ve onu kontrol etmenin yollarını arıyor. Son zamanlarda, dünya çapında birkaç kripto yasası açıklandı. Öyleyse, 2021 ve 2022’nin başlarındaki en belirgin örneklere bir göz atalım.
AB kripto düzenlemesi
Kripto para işlemlerinin yasal statüsü AB’de ülkeden ülkeye değişiyor. Ancak genellikle tolere edilir. Sermaye kazancı vergileri, AB üye ülkelerinde %0 ile %50 arasında değişmektedir. Avrupa Birliği’nin beşinci ve altıncı Kara Para Aklamayı Önleme Direktifleri (AMLD5 ve AMLD6), borsalara KYC/CDD gereklilikleri getirerek ve sıkı raporlama standartlarına bağlılığı zorunlu kılarak 2020’de yürürlüğe girdi.
Avrupa Birliği hala kripto para birimlerini düzenlemenin yollarını deniyor ve henüz yürürlükte kapsamlı bir çerçeve yok. Temmuz 2021’de Avrupa Komisyonu, sanal varlık hizmet sağlayıcıları (VASP’ler) için bir dizi yasal öneriyi açıkladı. Teklifler, fon transfer kurallarını (TFR) Avrupa’daki tüm VASP’lere genişletecek ve veri toplama kısıtlamaları getirecek.
Kanada kripto düzenlemesi
Kanada, kripto para biriminin benimsenmesini teşvik etmek için baştan beri proaktif bir yaklaşım benimsedi. Kripto para birimleri Kanada’da yasal para birimi olarak tanınmasa da, onları kabul eden kurumlarla alışveriş yapmak için kullanılabilir. 2014’ten beri hükümet kriptoyu düzenlemeye çalışıyor ve 2011’den beri Kanada kripto işlemlerini vergilendirmeye başladı.
Güney Kore kripto düzenlemesi
Güney Kore’de, kripto para birimi yasal bir ihale olarak kabul edilmez. Kripto para birimleri finansal varlık olarak kabul edilmediğinden, ülkede kazançları üzerinden herhangi bir sermaye kazancı vergisi bulunmuyor. İşlemler yasaldır, ancak hükümete kayıtlı olmaları ve katı FSS (Finansal Denetleme Hizmeti) kurallarına uymaları gerekir.
Güney Kore’deki tüm kripto para borsaları AML/CFT standartlarını karşılamalı ve Finansal Hizmetler Komisyonu’nun Finansal İstihbarat Birimi’nden (FIU) bir lisans almalıdır. Tüm gizlilik madeni paraları 2021’de Kore bankalarındaki işlemlerden kaldırıldı. 2022’de Güney Kore hükümetinin kripto para birimleri için vergilendirme çerçevesini yayınlaması bekleniyor.
İsviçre kripto düzenlemesi
İsviçre şu anda kripto para birimi meraklıları için ideal bir yer gibi görünüyor. İsviçre’de dijital varlıklar yasaldır ve servet vergisine tabidir. İsviçre Finansal Piyasa Denetleme Kurumu (FINMA), kripto borsalarının sertifikalandırılmasını şart koşuyor.
İsviçre yeni kripto cenneti mi olacak?
Amerika Birleşik Devletleri kripto düzenlemesi
Kripto endüstrisi çalışanları için gereksinimler var, ancak hiçbir acımasız önlem oluşturulmadı. Biden yönetiminin bu yıl kripto para birimi düzenleme planını yayınlaması bekleniyor. Büyük olasılıkla, güvenlik ve risk endişelerini, CBDC düzenlemelerini vb. ele alacaktır.
ABD’de 2022 kripto yılı olacak
Avustralya kripto düzenlemesi
Aralık ayında Avustralya hükümeti, 2022’de yeni bir kripto para borsası lisans çerçevesi yayınlayacağını duyurdu. Planlanan girişim, dijital varlıkları Avustralya’da tamamen düzenlenmeye bir adım daha yaklaştıracak.
Hindistan kripto düzenlemesi
2022 itibariyle, yeni kurallar uygulandığından Hindistan’ın kripto para birimleri üzerindeki konumu hala belirsiz. Önceki yıllarda, oldukça katı kripto kuralları öneren bir dizi yasa tasarısı sunulmuştu. Ancak, Hindistan’daki Daimi Finans Komitesi geçtiğimiz günlerde dijital varlıkları yasaklamak yerine düzenlemenin daha başarılı olacağına karar verdi.
Maliye bakanı Bhagwat Karad’a göre, Hindistan’daki kripto işlemleri %30 oranında vergilendirilebilir.
Hindistan, 2022’de dijital rupi projesini gerçekleştirmeyi planlıyor
Brezilya kripto düzenlemesi
2021’de Brezilya, ülkede dijital para birimlerinin kullanımını denetleyecek ve vatandaşların Bitcoin ve diğer kripto para ödemeleri ve yatırımları yapmasına izin verecek bir yasa tasarısı oluşturdu. Mevzuat ayrıca kripto ile ilgili suçlar için cezalar da belirledi. Kabul edilirse, yasa Brezilya’yı kripto para birimini yasal ihale yapmaya bir adım daha yaklaştıracak.
Brezilya, Bitcoin’i ödeme yöntemi olarak tanıyacak
El Salvador kripto düzenlemesi
El Salvador, Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak tanıyan ilk ve tek ülkedir (henüz herhangi bir borsada olmamasına rağmen). El Salvador bu haberle 2021 yılının Eylül ayında manşetlere çıktı. Başkan Nayib Bukele, dijital varlıklara desteğini ve Bitcoin ve ABD doları resmi para birimlerini oluşturmanın ekonominin büyümesine yardımcı olacağına dair iyimserliğini dile getirdi.
El Salvador’un başkanı tutumunu değiştirmiyor gibi görünüyor ve hala Bitcoin’in gücüne inanıyor. Aslında, tarihinde ilk kez El Salvador’un GSYİH’si 2021’de %10,3 arttı. Bu, ülke için daha istikrarlı bir ekonomi anlamına gelebilir.
IMF, El Salvador’un Bitcoin planlarını durduramadı
Çin kripto düzenlemesi
Benzer şekilde Çin, yanlış yönde de olsa kripto düzenlemesine yönelik önemli bir adım attı. Çin hükümeti 2021 sonbaharında kripto ile ilgili tüm faaliyetlerin artık ülkede yasa dışı olduğunu duyurdu. Çin, dünyanın en büyük kripto para oyuncularından biri olduğu için, yasağın uygulanmasının piyasalar ve kripto madenciliği üzerinde büyük etkisi oldu.
Çin, tüm kripto para işlemlerini yasa dışı ilan etti
Rusya kripto düzenlemesi
Rusya, 2022’nin başlarında sektör düzenlemesini en son açıklayanlardan biriydi. Başlangıçta kripto para birimini yasaklamayı önermesine rağmen, Rus hükümeti sektörü düzenlemek için bir strateji açıkladı. Teklife göre, dijital varlıklar büyük olasılıkla yabancı para birimi olarak değerlendirilecek. Kripto işlemlerine izin vermeyi ve düzenlemeyi amaçlasa da, kripto para birimlerinin yasal hale gelmesi pek olası değil.
Rusya, Bitcoin ve kriptoyu para birimi olarak tanıyor
Ukrayna kripto düzenlemesi
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, sanal varlıkları ve kripto para birimlerini yasallaştıran bir yasa tasarısı imzaladı. Rusya ile olan savaşında Ukrayna, askeri ve insani yardım için milyonlarca kripto para birimi bağışıyla çalkalanıyor.
Sonuç
Gördüğünüz gibi, belirttiğimiz ülkeler ve daha fazlası kripto düzenlemeleri üzerinde son hızla çalışıyor. Ancak, yasaların dijital varlıkları yasal para olarak ilan edip etmemesine veya tamamen yasaklamasına bakılmaksızın kripto endüstrisinin ne kadar güvenliğini artırsa da bağımsızlığını azaltacaklarını belirtmemiz de gerekiyor.
Kripto para düzenlemeleri alanında bundan sonra ne olacağını söylemek zor. Çünkü hazırlanan düzenlemeler, kripto piyasasının kendisi kadar tahmin edilemezler.