2022’de çok duyacağınız ve en önemli teknolojik terimleri bir araya getirdik. 2022 yılı geldi ve iş geleceği tahmin etmeye geldiğinde, teknoloji her zaman yeni icatlar ve olasılıklar yaratmaya devam ediyor. 2022’de teknoloji dünyası ne hakkında konuşacak?
Öğrenmeniz gereken 7 teknolojik terim (2022)
Kripto bağlantılı gelişmeler, teknolojinin sunduğu son ürünler ve fazlasını sizler için derledik.
Blokzinciri
Blokzincir, kötü niyetli hedefleri olan kişilerin müdahalesi olmadan varlıkların şeffaf bir şekilde sahiplenilmesine, ticaretinin yapılmasına ve izlenmesine izin veren sanal bir halka açık defterdir. Merkezi olmayan bir oluşumdur. Yani tek bir varlık tarafından yönetilmez. Aynı şey, işlemleri kaydetmek ve yönetmek için blokzincirleri kullanan ve merkezi olmayan sanal para birimleri için de söylenebilir.
NFT’ler
Bir NFT’yi tamamen sahibine bağlı bir kripto para birimi olarak düşünün. NFT’lere para harcamanın en popüler yolu, bir dijital sanat eseri üzerinde değiştirilemez mülkiyet kanıtı almaktır. Bazı insanlar NTF’lerin daha değerli hale geleceğini düşünüyor ve bu nedenle daha sonra daha yüksek bir fiyata satmak için onlara yatırım yapıyorlar.
CES 2022: 1. gün hakkında bilmeniz gereken her şey
Metaverse
Metaverse kelimesi, iki farklı terimin birleştirilmesiyle türetilmiştir: “meta” ve “evren”. Esasen insanların ve nesnelerin dijital nesnelerle temsil edildiği dijital bir alandır. Sosyal medya, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR), internet oyunları ve kripto para birimleri gibi çok sayıda teknolojinin unsurlarını karıştırma fikrine metaverse denir. Hedef, insanların birbirleriyle sanal olarak iletişim kurmasını sağlamaktır.
Metaverse, kullanıcıların sosyalleşebileceği, alışveriş yapabileceği, başka şeyler yapabileceği ve her gün yeni şeyler öğrenebileceği bir sanal gerçeklik dünyasıdır.
Metaverse, Fortnite, Minecraft veya Second Life gibi çeşitli çevrimiçi oyunlarda zaten var. Bir grup insan sanal bir dünyada bir araya gelip etkileşime girdiğinden, Microsoft Teams veya Zoom bir tür meta veri deposu olarak adlandırılabilir. Ancak metaverse, insanları sanal toplantılardan performanslara ve konferanslara bağlamak için daha geniş bir dijital alanı ifade eden temsili bir kavramdır.
Sanal gerçeklik (VR)
Sanal gerçeklik (VR), bilgisayarların simüle edilmiş bir ortam oluşturmasını sağlayan bir teknolojidir. VR sayesinde kullanıcılar, önlerinde bir ekran görmek yerine sanal 3D ortamlarla etkileşime girebilecekler.
Ortamı simüle edebilmek için bir Sanal Gerçeklik gözlüğü kullanılır ve bu, VR/AR eylemin bir parçası olmamızı sağlar. Sanal gerçeklik teknolojilerini kullanarak bir kalp ameliyatı simülasyonunu deneyimleyebilir veya bir oyun karakteri olarak oyun oynayabiliriz.
CES 2022: 2. gün hakkında bilmeniz gereken her şey
Arttırılmış gerçeklik (AR)
Artırılmış gerçeklik (AR) şu anda en popüler teknolojilerden biri ve yalnızca AR’ye hazır akıllı telefonlar ve diğer cihazlar dünya çapında daha fazla kullanılabilir hale geldikçe daha popüler hale gelecek.
Dijital görsel öğeler, ses veya teknoloji aracılığıyla sağlanan diğer duyusal deneyimlerin kullanılmasıyla oluşturulan gerçek dünyanın bilgisayar tarafından oluşturulan veya geliştirilmiş bir versiyonudur. Başka bir deyişle AR, dijital öğeleri gerçek alanlara yerleştirme tekniğidir. Aslında fiziksel konumlarda görünmüyorlar, ancak telefon ekranınız veya AR gözlüğünüz, öyleymiş gibi görünmesi sağlanıyor.
Karma gerçeklik (XR)
Karma gerçeklik (XR olarak kısaltılır), sanal gerçeklik (VR) ile artırılmış gerçeklik (AR) arasında bir geçiştir. Karma gerçeklik fikri, kullanıcıların kendilerini bir VR dünyasına tamamen kaptırmalarını ve aynı zamanda isterlerse sanal nesnelerle çevrelerindeki gerçek dünya ortamını görmelerini sağlamaktır.
CES 2022: 3. gün hakkında bilmeniz gereken her şey
Kayıpsız ses
Kayıpsız, şu anda müzik akış dünyasında büyük bir anlam ifaden bir kelimedir. Çünkü Apple Music ve Spotify, kayıpsız kalitede sesi halka açık hale getireceklerini açıkladılar.
Önümüzdeki aylarda Apple, Apple Music’e kayıpsız müzik desteği ekleyecek ve Spotify, Spotify Hifi adlı akış hizmetinin premium bir katmanını başlatacak. Müziğin sesini olması gerektiği gibi yapmak için FLAC gibi kayıpsız ses formatları mevcuttur.