Alman Uzay Sistemleri Enstitüsü, uzun mesafeli uçuşların süresini kısaltacak bir gelişme üzerinde çalışıyor. Londra – Sydney arasını 90 dakikaya indirecek roket destekli jet, 2040 yılında kullanıma girebilir.
İlk kez 2007’de tasarlanan, ancak daha sonra rafa kaldırılan gelişme, şu anda yeniden gündemde. Ajans 33 milyar dolarlık bir bütçeye sahip olabilirse, 2030 yılında bu sistem kullanılıyor olabilir.
Avrupa ABD arasını da 60 dakikalık bir uçuşla kat edebilecek olan sistem, SpaceLiner adını taşıyor. DLR (Alman Uzay Sistemleri Enstitüsü)’de projenin lideri olan Martin Sippel, bir yol haritası çıkarmak istediklerini ve bunu A fazında gerçekleştireceklerini söylüyor.
DLR, bir saatlik uçuş için uygun 100 koltuklu bir model hazırlıyor. İki aşamalı sistem, bir yolcu uydusu ve sıvı hidrojen ve oksijenle ateşlenen bir roket tahrik sisteminden oluşuyor. Roketin atık maddesi ise su buharı. Dolayısıyla hedeflendiği gibi çevre dostu bir sistem oluşturulmuş.
Motorlar 10 dakika içinde SpaceLiner’ın sesin 20 katı hıza erişmesini sağlıyor. Roketten ayrılan uydu, 80 km’den yüksek irtifada, hipersonik olarak 20 Mach’ın üzerinde hızda hedefe doğru ilerliyor.
Biletlerin yüzbinlerce dolar olacağı tahmin edilirken, kalkış sonrası düşen boş roketin yeniden kullanılabilmesi de hedefleniyor.
Uçuş testlerinin altı adet prototiple 2035’te başlaması, hizmete girmesinin ise 2040’ta gerçekleşmesi de hedefler arasında.