3B baskılı ev TECLA, önemli bir sürdürülebilir konut çözümü ve sektör için trend bir yön olabilir. Kuşkusuz son zamanlarda teknolojide yaşanan büyük gelişmelerden biri de 3 boyutlu yazıcılar sayesinde geliştirilmiş çeşitli yaplar.
Bu teknoloji, şehir planlamasından klasik başyapıtların yeniden yaratılmasına ve hatta koronavirüsle savaşmak için otonom solunum maskelerine kadar giden bir alanda kullanıldı.
3B dünyası hızla büyüyen ve genişleyen bir araç haline geldi ve işlevselliğini üst düzeye çıkaran yaratıcı fikirler bu konseptle hayat bulabilir.
Sürdürülebilir konut: 3B baskılı ev TECLA ile tanışın
Bir İtalyan mimarlık firması bu potansiyeli gördü ve bir bölgenin toprağını ucuz ve kolayca bulunabilen bir yapı malzemesi olarak kullanarak daha ekonomik evler yaratmayı denemeye başladı.
Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca, birkaç 3B yazıcı, yaşanabilir harika bir ev için İtalya’nın Ravenna şehrinde kubbe şeklindeki toprak katmanlarını yavaşça bıraktı.
Projeyi gerçekleştiren mimarlık firmasının kurucusu Mario Cucinella, fikrin nasıl ortaya çıktığını açıkça ortaya koydu ve “Kerpiç gibi çamurdan yapılmış uzun bir mimari tarihi var.” dedi. Ayrıca bunun “ekolojik ayak izini azaltabilecek bir kombinasyon olduğu, sadece yüksek teknolojiyle ilgili değil, aynı zamanda yeni araçlar ile eski bir malzemenin karışımı” olduğunu da belirtti.
Çoğu şirket birincil malzeme olarak betona büyük ölçüde güveniyor, ancak bu malzeme çok yüksek çevresel ayak izine sahip. Doğrudan doğal malzeme kullanarak, olumsuz çevresel etkilerden kaçınabiliriz.
TECLA’nın kurucusu, “Kolay bir şekilde makineyi gönderebilir ve ardından toprağı analiz edip doğal malzemeyi kullanabiliriz” dedi..
Öte yandan bu evlerin yapım süreci oldukça basit. Makine taşları kaldırarak kazıyor ve ardından toprak, su ve kabuğu beton karıştırıcıda karıştırarak duvarları oluşturuyor.
Ev yaklaşık 196 metrekare ve yazdırması yaklaşık 200 saat sürdü.
Ayrıca yapının tonozlu şeklinin onu çok sağlam kıldığı ve yalıtım sağlayabildiği açık. En iyi yanı, gün boyunca herhangi bir ek ışık kaynağına ihtiyaç duyulmaması için üst kısmında bir ışıklık olması.
TECLA’nın kurucusu, “Fikir her yerdeki aynı evin olması değil, çünkü makine her tür evi basabilir” dedi.