Teknoloji geliştikçe internete daha hızlı bağlanabiliyor ve hemen her çevrimiçi işlemi saniyeler içerisinde tamamlayabiliyoruz. Bu, 7Slots giriş gibi nispeten basit işlemler kadar, devasa şehirler için de geçerli: Geleceğin şehirleri “akıllı” olacak ve yüksek hızlı internetten yararlanacak. Hatta, tamamen yüksek hızlı internet üzerine kurulacak. 5G teknolojisi, bu nedenle akıllı şehirlerin gelişiminde büyük önem taşıyor. Bu teknolojinin üstleneceği rolden aşağıda daha detaylı bahsediyoruz.
Akıllı şehir nedir?
Avrupa Komisyonu’na göre, akıllı şehirler “orada yaşayanların, çalışanların ve işletmelerinin telekomünikasyon teknolojilerini kullanarak internetten çok daha verimli şekilde yararlanabildikleri yerler”. Bu basit bir tanım olmakla birlikte, bir şehri akıllı hale dönüştürmek için internet üzerine kurulması gerektiğini gösteriyor ve verimli bir kullanım için, bunun yüksek hızda olması zorunlu.
Bu bağlamda, daha hızlı ve daha düşük maliyetli çözümler geliştirip gerçek zamanlı veri toplamak için akıllı şehirlerin Nesnelerin İnternetini (IoT) kullanması bir zorunluluk. Zira akıllı şehirler dijital ekosistemler, mobil cihazlar, sensörler, akıllı arabalar, ev aletleri, iletişim ağ geçitleri ve veri merkezlerinden oluşan çok sayıda ağa sahip ve bunlar otonom çalışabiliyor.
2025 yılına kadar, dünya çapında internete bağlı otonom cihaz sayısının 75 milyara çıkacağı tahmin ediliyor. Birbirine bağlanan nesnelerin artan sayısı, daha önce benzeri görülmemiş bir veri hacmi oluşturuyor. Milyonlarca cihazın birbirine bağlı olduğu bir dünyada, böyle bir veri hacmini sorunsuz işleyebilmesi için kullanılacak iletişim teknolojisinin yeterli kapasite ve ağ verimliliğinin yanı sıra, daha uzun pil ömrü ve daha geniş kapsama alanı gibi gelişmiş özelliklere sahip olması gerekiyor. Şu anda halen kullandığımız 4G ağı, öncelikle mobil veri hizmetleri için geliştirilmiş ve çok sayıda sınırlamaya sahip. 5G ise, IoT’nin potansiyelini kullanabilecek kadar gelişmiş, bu nedenle akıllı şehirlerin ardındaki itici güç olması bekleniyor.
Akıllı şehirleri bekleyen zorluklar
5G teknolojisinin akıllı şehirlere nasıl yardımcı olabileceğini anlamak için, önce bu şehirleri bekleyen zorluklardan bahsetmek gerekiyor. Bunları şöyle listeleyebiliriz:
- Yüksek maliyetler: IoT cihazları ve son teknoloji sensörler gibi akıllı teknolojiler oldukça pahalıya mal olacaktır ve onları kullanmaya başlamak için gereken finansal kaynakları bulmak çok zorlayıcı olabilir.
- Veri yönetimi: Akıllı şehirlerdeki IoT cihazlarının ürettiği çok büyük miktardaki verileri yönetmek ve bunlardan kullanılabilir sonuçlar elde etmek zor olacaktır.
- Siber güvenlik riskleri: Akıllı şehirler, aynı ağa bağlı çok sayıda IoT cihazı içerir ve aynı nedenle bilgisayar korsanlığı ile veri ihlalleri gibi siber güvenlik risklerinden daha çok etkilenir.
- Mahremiyet sorunları: İnsanların mahremiyeti ve kişisel verilerinin güvenliği, IoT cihazlarının halka açık alanlarda da veri toplaması nedeniyle bir sorun haline gelebilir.
- Standardizasyon eksikliği: Akıllı şehirlerde uygulanacak teknolojiler konusunda halen bir standart yoktur. Bu durum da uyumluluk sorunlarına neden olur ve çözümlerin ölçeklendirilmesini zorlaştırır.
- Sakinlerin kabullenmesi: Akıllı şehirlerin başarılı olması için orada yaşayacak halkın projeye katılımı ve projeyi kabullenmesi çok önemlidir. Akıllı teknolojilerin geliştirilmesi ve kullanılması konusunda bilgi sahibi olmalarını (ve onlara dahil olmalarını) sağlamak, bu nedenle büyük önem taşır.
Peki, 5G teknolojisi bu sorunların çözümüne nasıl yardımcı olabilir? Bu bir sihirli değnek değil, yani olası tüm problemleri ortadan kaldırması imkânsız, ancak bazılarını çözebilir ve diğerlerinin de çözülmesini kolaylaştırabilir.
5G teknolojisi, akıllı şehirlerin sorunlarına nasıl çözüm olabilir?
5G teknolojisi, daha fazla bant genişliği, daha hızlı veri aktarımı ve daha düşük gecikme süresi sunarak akıllı şehirlerde kullanılacak ağların çok daha verimli hale gelmesini ve özelleştirilebilmesini sağlayacaktır. “Ağ Dilimleme” özelliği, belirli akıllı şehir uygulamaları için özel sanal ağlar oluşturmak için kullanılabilir, bu da optimum ağ performansı ve etkili veri yönetimi sağlar. Ek olarak, 5G, akıllı şehirlerde çok sayıda IoT aygıtının ve sensörün kurulumunu kolaylaştıracak ve daha fazla kapsama alanı ile gerçek zamanlı veri işleme sağlayacaktır. Genel olarak bu teknoloji, akıllı şehirlerde daha hızlı ve daha etkili veri işleme sağlayacak ve şehrin sürdürülebilirliğini iyileştirecektir. 5G kullanan bazı akıllı şehir uygulamalarına örnekler verecek olursak, bu fayda daha iyi anlaşılabilir:
- Akıllı trafik yönetimi: 5G ağını kullanan IoT cihazları ve sensörler, trafik akışının gerçek zamanlı olarak izlenmesini ve kontrol edilmesini sağlar. Bu sayede verimlilik artar ve trafik sıkışıklığı azalır.
- Toplum güvenliği: 5G ağını kullanan yüz tanıma ve video gözetim sistemleri, gerçek zamanlı tehlike algılama ve müdahale avantajını sunarak toplum güvenliğini artırır.
- Enerji yönetimi: 5G kullanan akıllı şebeke teknolojileri verimliliği en üst düzeye çıkarır, maliyetleri düşürür ve enerji tüketiminin gerçek zamanlı olarak yönetilebilmesini sağlar.
- Sağlık: 5G ağını kullanan uzaktan hasta izleme sistemleri, gerçek zamanlı uzaktan sağlık izleme ve teşhis avantajını sunar.
Ayrıca, 5G kullanan akıllı şehirlerde ekonomiyi daha canlı hale getirecek ve büyütecek çok daha fazla fırsat olacaktır. Çok sayıda IoT cihazını ve sensörünü aynı anda yönetebilen 5G ağları, gerçek zamanlı veri toplama, analiz etme ve işlemeyi mümkün kılarak her türden kamu hizmetini daha etkili ve verimli hale getirir. Bu durum, orada yaşayanlar için daha fazla üretim, daha düşük masraflar ve daha iyi yaşam koşulları ile sonuçlanabilir. Akıllı şehir teknolojileri ayrıca yeni yatırımları çekerek yeni iş fırsatları yaratabilir ve ekonomik büyümeyi hızlandırabilir. Ayrıca, 5G teknolojisi, yeni ürün ve hizmetler ile yeni pazarlar yaratılmasına yardımcı olabilir. Genel olarak, 5G üzerine kurulu akıllı şehirler, ekonomik büyümeyi ve gelişmeyi teşvik edecek, yeni fırsatlar yaratacak ve orada yaşayanların hayat standardını yükseltecek özelliklere de sahip olur. Tüm bunlar, neden 5G teknolojisinin bilim kurgu filmlerinde gördüklerimize benzer akıllı şehirlerin yaratılmasında anahtar öneme sahip olduğunu gösterir.