2020’nin başlarında Avrupa Komisyonu fikri test etti ve sonunda 582-40 kazanılan oylamayla yoluna devam ediyor. Avrupa Birliği’nde tek şarj cihazı fikri kaçınılmazdı. Avrupa Komisyonu bunu uygulamak için yeni bir mevzuat hazırlıyor.
Reuters haber ajansının aktardığına göre önümüzdeki Perşembe günü Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği pazarındaki ortak şarj cihazı için mevzuat önerecek. Her şey planlandığı gibi giderse, öneri gelecek yıl uygulanacak ve üye ülkelere bunu ulusal mevzuata geçirmeleri için bir yıl verilecek.
Mevzuat her üye ülkede yasallaştığında, üreticilerin bunu uygulamak için fazladan bir yılı daha olacak. Son olarak, üreticilerin yeni akıllı telefonlarını ve diğer cihazlarını tek bir standart kullanarak çıkarmalarının gerekeceği 2024 yılının ortalarında yeni kuralın yürürlüğe girmesini bekleyebiliriz.
Ortak bir şarj cihazı
Bu mevzuatın amacı, tüketicilere evrensel ve marka bağımsız şarj cihazlarının yanı sıra yeni nesil ürünlerde tek şarj cihazı kullanmalarını sağlayacak ortak bir şarj standardı oluşturmaktır. Amaç, çok sayıda farklı şarj cihazına sahip olmanın çevresel ve ekonomik etkisini azaltmaktır.
Kanun; akıllı telefonlar, tabletler, kulaklıklar, kameralar ve hoparlörlere odaklanmıştır. E-okuyucular veya kablosuz şarj cihazları gibi cihazlar ilke olarak bu yasadan muaf tutulacak.
Şarj cihazından ziyade cihaz portunda tek bir standardın takip edildiğini de belirtmekte fayda var. Tamamen ücretsiz olmasalar da üreticilerin her akıllı telefon için yeni bir şarj cihazı satmayı bırakması ve bunun yerine müşterilerin eski bir şarj cihazını kullanmasına olanak sağlaması gerekecek. Bu, Apple gibi bazı üreticilerin zaten yaptığı bir şey.
Apple’dan bahsetmişken, Avrupa Komisyonu’ndan gelen bu yeni mevzuatın ana rakibi Amerikan firması oluyor. Şu anda piyasaya hakim olan üç bağlantı noktası USB-C, MicroUSB ve Apple’s Lighting’dir. Diğer işletmeler MicroUSB’den USB-C’ye geçiş yapmış olsa da hala özel bir bağlantı noktası kullanan ve tescilli markalı şarj cihazları ve kablolar talep eden tek şirket Apple. 2020’de bu yasanın “yeniliği engellediğini” iddia etmişlerdi.