ABD Senatosu, TikTok’un Çin merkezli sahibi ByteDance’in uygulamayı bir yıl içinde satmaması durumunda TikTok’u yasaklayacak bir yasa tasarısını resmen onayladı. Bu karar, özellikle Ukrayna, İsrail ve Tayvan’a yönelik kritik yabancı yardım paketiyle birlikte geldi. Tasarı, Temsilciler Meclisi’nde büyük bir çoğunlukla kabul edildikten sonra, Senato’da 79’a karşı 18 oyla geçti. Şimdi, yasanın yürürlüğe girmesi için Başkan Joe Biden’ın imzasını bekliyor. Beyaz Saray’a göre Biden, yasayı Çarşamba günü imzalamayı planlıyor.
ABD’de de TikTok’un yasaklanabilmesi için 3 farklı süreçten geçmesi gerekiyordu. Daha önceden de haberini yaptığımız meclis onaylaması bunlardan biriydi, ikinci olarak senatodan geçmesi gerekiyordu. Artık bu da gerçeklemiş oldu. Ve son aşama olan ABD Başkan’ı Joe Biden’da kararı imzalarsa TikTok için bir yıllık geri sayım başlamış olacak. Eğer ki bu süre zarfında satış gerçekleşmezse Çin’in ABD üzerindeki en etkili sosyal medyası tamamen yasaklanmış olacak. TikTok’ta bu durum gerçekleşirse korkması gereken başka bir olay daha ortaya çıkacak olması; emsal karar.
TikTok adım adım satılmaya ya da yasaklanmaya gidiyor
TikTok, bu gelişmeler karşısında hemen bir açıklama yapmadı. Ancak Amerika kıtası için şirketin kamu politikaları başkanı Michael Beckerman, yasal yollara başvuracaklarını belirtti. Beckerman, TikTok’un ABD çalışanlarına yönelik bir açıklamada, “Bu, Cumhuriyetçi Başkan ve Başkan Biden arasında yapılmış benzeri görülmemiş bir anlaşmadır. Tasarı imzalandığında, hukuki mücadeleye başlayacağız.” dedi. Ayrıca TikTok, X üzerinde de şu açıklamayı yaptı:
It is unfortunate that the House of Representatives is using the cover of important foreign and humanitarian assistance to once again jam through a ban bill that would trample the free speech rights of 170 million Americans, devastate 7 million businesses, and shutter a platform…
— TikTok Policy (@TikTokPolicy) April 18, 2024
Temsilciler Meclisi’nin, 170 milyon Amerikalının ifade özgürlüğünü ayaklar altına alacak, 7 milyon işletmeye zarar verecek ve ABD ekonomisine yılda 24 milyar dolar katkıda bulunan bir platformu kapatacak bir yasak tasarısını bir kez daha kabul ediyor. Asıl önemli olan ise bunu dış ve insani yardım (İsrail, Ukrayna ve Tayvan’a yapılan yardımlar) maskesi altında yapıyor olması büyük bir talihsizliktir.
Yasa, ByteDance’e satışı zorlamak için dokuz ay süre veriyor ve bu süre 90 gün uzatılabiliyor; bu da etkin olarak işlemin tamamlanması için bir yıl süre anlamına geliyor. TikTok, daha önce ABD hükümetine kullanıcı verilerini Çin ile paylaşmadığını defalarca güvence altına almaya çalışsa da ABD’nin veri güvenliği konusundaki endişeleri devam ediyor. Ayrıca, TikTok’un ABD’deki küçük ve orta ölçekli işletmeler için yarattığı ekonomik etkiyi vurgulayan bir rapor yayınladı. Rapora göre, TikTok bu işletmeler için 14.7 milyar dolarlık bir ekonomik katkı sağladı.
Sivil haklar grupları ve bazı yaratıcılar, uygulamanın yasaklanmasının gelirlerini olumsuz etkileyeceği konusunda endişelerini dile getirdi. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve Elektronik Sınır Vakfı (EFF) gibi gruplar, yasağa karşı çıkıyor. Ancak güvenlik endişelerine rağmen Biden Şubat ayında genç seçmenlere ulaşmak amacıyla TikTok’a katıldı. Öte yandan Donald Trump gibi eski başkanlar, başkanlık dönemlerinde TikTok’a yaptırım uygulama girişimlerinde de bulunduğu herkes tarafından hatırlanıyor ama Trump bu sözlerinden zamanla çark etti.
25.04.2024 tarihli güncelleme: Beklenen oldu ve Joe Biden TikTok’un yasaklanmasını da içeren yasa tasarısını imzaladı. Amerika Birleşik Devletleri’inde TikTok’un yasaklanması gündemdeki yerini korurken, platformun CEO’su Shou Zi Chew, duruma ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. ABD’de TikTok’a ilişkin endişeler, uygulamanın Çin merkezli sahibi ByteDance’in ABD’li kullanıcılarına ait verilerin Çin hükümetince ele geçirilebileceği iddiaları üzerine yoğunlaşıyor. Bu iddiaların ardından Temsilciler Meclisi, platformun yasaklanması yönünde oylama yaparak büyük çoğunlukla yasa lehine oy kullandı. Oylamanın ardından Senato’dan da geçen yasa tasarısı, Biden’ın imzası ile yasallaştı ve TikTok için ABD pazarında kalmanın yolu, uygulamanın bir ABD merkezli şirkete satılmasından geçiyor. Eğer ki platform satılmazsa ABD’de de erişime engellenecek.
ByteDance konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “İçiniz rahat olsun, hiçbir yere gitmiyoruz. Gerçekler ve Anayasa bizim tarafımızdadır ve yeniden galip gelmeyi bekliyoruz.”
TCL MOVETIME MT46X akıllı çocuk saati Türkiye’de satışa sunuldu
Yasal düzenlemeler, TikTok’un ABD’deki geleceğini belirsizleştiriyor ve platformun milyonlarca kullanıcısı ve işletmesi için önemli sonuçlar doğurabilir. Emsal karar niteliği taşayacak bu dava da TikTok’un korkusu başka ülkere de sıçraması yönünde. Eğer ki ABD gibi bir ülke sizi köşeye sıkıştırdıysa bu Avrupa ülkelerinde de gerçekleşebilir. ABD ve AB’de etkinliğini kaybeden TikTok ise sosyal medya savaşında yavaş yavaş eriyebilir. Önümüzdeki dönemde, bu yasal sürecin sonuçları ve TikTok’un stratejik hamleleri, dijital medya ve sosyal ağların geleceği üzerinde belirleyici olacak.
Öne çıkan kaynak görseli: Furkan Demirkaya