Acer Predator XB3 inceleme ile oyun severlere özel 27 inçlik 4K çözünürlüklü monitörün tüm özelliklerini ve performansını göz önüne sereceğiz. IPS panel kullanan monitör HDR 400, Nvidia G-Sync teknolojisi ve 144 Hz tazeleme oranı sunuyor.
Acer Predator XB3 inceleme
Kutu içeriği
Acer Predator XB3 büyük bir monitör, ancak paketi bu boyuta göre de biraz büyük, bunun sebebi cihazın arkasında bir stant olması ve tüm ilgili aksesuarların eksiksiz kutudan çıkması. Her şey ürünün kalitesine ve fiyatına layık bir sunumla karşımıza çıkıyor.
Kutudan ekran üst ve yanları kapatabileceğiniz aparatlar, kablo ve güç kaynağı, DisplayPort kablosu, USB 3.0 B tipi kablo, duvara yerleştirmek için VESA bağlantıları, kullanım kılavuzu, garanti belgesi ve monitör kalibrasyon raporu çıkıyor.
Monitörün ve ayak kurulu geldiğinden tek yapmanız gereken üst ve yan kısmı kapatmak, tabii isterseniz. Böyle yaptığınızda hem ekran çevredekiler tarafından görülmüyor hem de oyun oynarken ya da bir şeyler yaparken monitörün çevresindekileri görmediğiniz için görüntüye dalmak kolaylaşıyor.
Tasarım
Acer Predator XB3’ün genel görünümü etkileyici. Ekranı tamamen mat değil, biraz parlak. Dış çerçeve 15 mm genişliğinde.
27 inçlik Nvidia G-Sync etiketi ve D sınıfı azami 65 Watt güç tüketim etiketleri de bilgilendirme amacıyla cihazın üzerinde yer alıyor.
Dışı plastik kaplama olsa da standın iç kısmı metal, ayrıca ayakları da büyük boyutta. Yani bu monitörü devirmek için ufak bir çarpmadan çok daha fazlası gerekiyor. Standın bir özelliği de monitörü yukarı ve aşağı hareket ettirmek için bir hidrolik sisteme sahip olması. Bununla monitörü 100 mm kadar oynatabilmek mümkün.
Ayrıca sağa ve sola toplam 40 derecelik bir dönüş sağlıyor. Y ekseninde, yani yukarı ve aşağı çevirebilmek de mümkün. Aşağı doğru 5 ve yukarı doğru 25 derece dönüş açıları mümkün.
Standın üst kısmında, kulaklık asmak veya kabloları yerleştirmek için küçük bir uzatılabilir aksesuar yer alıyor.
Monitörün boyutu itibarıyla bir soğutma sistemi de var, monitörü açtığımız andan itibaren duyulan dahili fanlarla aktif olduğunu belirtelim. Yumuşak bir ses, oyun oynamadığınız zamanlarda duyabilirsiniz.
Bağlantılar
Predator XB3’ün bağlantı konusunda söyleyecek çok şeyi var. Önce güç ve görüntü kaynağı bağlantılarının bulunduğu alt bölgeye bakalım.
Koruyucu plastik kapağı çıkartınca, güç bağlantısına ek olarak bir HDMI bağlantı noktası, bir DisplayPort ve ses çıkışı için 3,5 mm jak göreceksiniz. Unutmadan güç kaynağının harici olduğunu da söyleyelim.
İkisi arkada ikisi yanda olmak üzere toplam 4 adet USB 3.0 bağlantısı var. Yandakilerden birisi veri aktarımı için USB 3.0 B tipi.
LED aydınlatma
Oyun denince LED aydınlatmasız olur mu? Şahsi fikrim, keşke olsaydı ama sonuçta kapatılabiliyor. Acer Predator XB3’ün iç alanda hem renk hem de animasyonlarda OSD menüsünden ayarlanabilen bir LED aydınlatması var. Karanlık odalarda ve gece saatlerinde görmeye yardımcı olmak için olduğu kadar, aydınlatma sevenler için de tatmin edici.
Panel ve teknik özellikler
XB3, 4K UHD (3.840×2.160 piksel) doğal çözünürlüğe sahip 27 inç büyüklüğünde bir IPS panel kullanıyor. Her ne kadar ekran kartının bağlantı noktasına ve kapasitesine bağlı olsa da, 144 Hz’e kadar yenileme hızı ve inç başına 161 piksel görüntü yoğunluğu sunuyor.
LED arka aydınlatmalı IPS panel, 10 bit renk derinliğine (1,07 milyar renk) ulaşıyor. 4 ms yenileme hızı, 1000: 1 kontrast ve HDR modunda 350 nit (cd/m2) ve standart kullanımda 400 nit parlaklık elde ediyor. Ayrıca renk derinliğini %90 DCI-P3 renk aralığına taşıyan DisplayHDR 400’ü de destekliyor.
Ancak özellikleri bununla kalmıyor, çünkü adaptif dikey eşleşme ve Nvidia G-Sync HDR teknolojileriyle de uyumlu. Varsayılan olarak bu özellik etkindir, ancak yine de Nvidia panelini kontrol etmelisiniz.
Ayrıca, Acer, ön tanımlı profiller ve özelleştirilmiş seçenekler sayesinde oyunlarda görüntü kalitesini artırmak için Predator Gameview özelliğini hazırlamış.
178 derecelik dikey ve yatayda görüntü açısı bulunan Acer Predator XB3’te ses için de stereo bir konfigürasyon var. İki adet dahili 4 Watt gücünde hoparlör yüksek ses seviyelerinde sorunsuz.
Kontroller
Monitörün OSD paneline erişmek için, sağ arkadaki kontrolleri kullanmak gerekiyor. Ne nerede bir süre alışmak gerekiyor ama buradaki joystick işleri oldukça kolaylaştırıyor. Üstteki düğme modlar arası hızlı geçiş sağlarken, diğer düğmelerle monitörün parlaklık seviyesi, menü veya video giriş bağlantı noktası da hızlıca seçilebiliyor.
Menü eksiksiz. Monitörün sistem ve seçeneklerinin her birini değiştirmek için toplam 6 bölüm var. Neredeyse tüm seçenekler oldukça sezgisel ve joystick kontrolü sayesinde gezinmek ve seçmek çok kolay.
Görüntü performansı
HDR 400 ve 4K çözünürlükte, 144 Hz ve 4 ms tepki süresi birleşimi inanılmaz bir akıcılık sağlıyor.
Filmlerde renkler doygun ve gerçekçi bir doğallığa sahip. Bu anlamda HDR olmadan dahi iyi sonuçlar veriyor.
Tasarım için kullanmak isteyenler için de Acer Predator XB3 iyi bir seçenek. Bir IPS panelde en çok dikkat edilmesi gereken renklerin temsilidir. 10 bit renk derinliği, işinizi mümkün olan en iyi şekilde yapmanızı sağlayacaktır. Fabrika kalibrasyonu gayet iyi. Bugüne dek Full HD çözünürlükte çalışan ve terfi etmek isteyenler için mükemmel bir güncelleme olabilir.
Acer Predator XB3 inceleme: Sonuç
Acer Predator XB3 beklediğimizden de iyi bir performans ortaya koydu. Nvidia G-Sync, HDR, DisplayHDR 400, 4K çözünürlük ve 144 Hz frekansındaki bu sansasyonel cihaz, bütçe ayırabilecekler için kesinlikle kaçırılmaması gereken bir monitör.
Dış tasarım da yorum yapmaya değer, öncelikle metalik stant ve hidrolik desteği ile sağlam. Kutudan kurulu şekilde hazır çıkıyor, aydınlatma isteyenlere de güneşten korunmak ya da gizlilik isteyenlere de hitap ediyor.
Renk doğruluğu ve görüntü kalitesi profesyonel düzeyde. Tüm bunlar yetmezmiş gibi, harici sürücülerinizi ya da cihazlarınızı bağlayabileceğiniz 4 adet USB 3.0 bağlantısı da var.
Yaşayacağınız iki sıkıntıdan birisi fan sesi olabilir, ancak 20 dB ses ile bu da bir PC kasasısının sessiz gürültüsüne bile ulaşmıyor. Diğeri ise, yukarıda da belirttiğimiz gibi fiyatı.