Bir grup yüksek lisans öğrencisinin “çöpe atlamayı üst aşamaya taşıyan” yemek tozu, son kullanma tarihi geçmesi yaklaşan ucuz gıdalardan yapılıyor.
Birleşmiş Milletler raporuna göre her yıl 750 milyar dolarlık yiyecek çöpe gidiyor. Dile kolay! 1,76 milyar ton yiyecekten bahsediliyor.
FoPo Food Powder adlı bu yemek tozu ise toplanan gıdaların kurutularak toz hâline getirilmesi sonucu oluşuyor ve bu yöntemle raf ömrü iki yıl uzatılıyor.
gıda
İsveç’te makine mühendisliği bölümünde okuyan Kent Ngo, yemek inovasyonu ve ürün tasarımı bölümü öğrencileri Gerald Mardin, Vita Jarolimkova, Lizzie Cabididan ve Ada Balazy’nin bir araya gelerek oluşturdukları bu yardım organizasyonu, yeni bir ürün ya da teknoloji arayışı yerine, çöpe giden gıdaları değerlendirmeye çalışıyor.
Tozun muz, mango ve ahududu aroması var. Yakında buna ananas da eklenecek. Gruba göre, toz üretildiği gıdaların besin değerinin yüzde 30 ile yüzde 80’ini koruyor.
Dondurmanın üzerine ya da smoothie’lerin içine eklenmesini tavsiye etmeleri ise biraz Marie Antoinette’in ekmek-pasta denklemini hatırlatıyor.
FoPo’nun Kickstarter kampanyası hedefinin 25 bin dolar üstünde para topladı.
İlk çalışmaları ise Filipinler hükümeti ve Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü’nün desteğiyle olacak. Filipinler’deki felaket bölgesinde bir deneme yapacaklar.