Ancak birkaç modern teknoloji ürünü, sizi her yerden ve neredeyse her zaman dünyaya bağlayan cep telefonları kadar ön plana çıkmıştır. Yapabilecekleriniz sadece konuşmakla sınırlı değil, günümüzdeki cep telefonları e-mail gönderip alma, SMS gönderme, internette gezinme, video izleme ve müzik dinleme gibi işlevlere sahip. Piyasada birçok model ve marka karmaşası olduğu için telefon seçiminde zorluklar çekilebilir ama telefon alırken nelere dikkat etmeniz hususunda size bizzat yardımcı olacağız.
Akıllı telefon rehberi: Sizin için en iyi telefonu bulun
Hangisi diye düşünürken, ister en yeni iPhone, Anroid ya da iş adamlarının gözdesi Windows Phone olsun mağazaya gitmeden önceden araştırma yapmak tam olarak ne istediğiniz konusunda size yardımcı olacaktır.
Dikkate alınması Gereken Özellikler
Görüşme Kalitesi: Eğer bir telefon arama yapamıyorsa ne işe yarar ki? Bir telefonun en önemli ve basit özelliği arama kalitesidir ve bazı görkemli telefonlar berbat arama kalitesine sahip. Telefon seçerken birkaç test araması yapın. Biz, yaptığımız testlerde, genellikle birkaç aramayı sessiz bir ortamdan birkaçını da sesli bir ortamdan yaparız. Siz bu gibi testleri mağazalarda yapma imkanı bulamayabilirsiniz ama bir şekilde arama kalitesini test etmeye çalışın. Parazitlere, zayıf seslere ve kesintilere dikkat edin. Karşınızdakine arka plandan gelen sesin rahatsız edici bir seviyede olup olmadığını sorun.
Tasarım: Seçiminiz cebinize sığacak telefon modellerinden tutun, tablet diyeceğimiz boyutlara sahip olan telefonlara kadar uzar. Nasıl bir telefon seçerseniz seçin, kulağınıza tuttuğunuzda rahat mı, bir düzenleme yapmadan konuştuğunuz kişiyi duyabiliyor musunuz, telefonu tek elinizle kullanabiliyor musunuz, çantanızda veya cebinizde rahat bir şekilde taşıyabiliyor musunuz ve darbelere dayanıklı mı diye kontrol etmelisiniz. Sağlam bir şekilde yapılmış bir telefon çantanızda veya cebinizde olabilecek darbelere ve neme ile düşmelere de dayanıklı olmalıdır. Kendinizi sakar olarak nitelendiriyorsanız da, koruyucu kılıflara ve ekran koyuculara güvenmeyi de seçebilirsiniz.
İşletim sistemi: Eğer telefonunuzla arama yapmak ve SMS göndermekten fazlasını yapmak istiyorsanız hangi işletim sisteminin kullanıldığına dikkat edin. Seçeceğiniz işletim sistemi, telefonunuzun kapasitesini büyük bir oranda etkileyecektir. En popüler olanları Google’ın Androd, Apple’ın İOS ve Microsoft’un Windows Phone işletim sistemleridir. Hepsinin de kendine has avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır, bu yüzden birini seçmeden hepsiyle ilgili bir araştırma yapmak oldukça faydalı olacaktır.
Ekran: Eğer ben internette gezip, film izleyeceğim diyorsanız, telefonun özelliklerinden tamamen yararlanabileceğiniz büyük bir ekran tercih edin. İnternette gezinirken veya ofis programları üzerinde çalışırken, 4 inçten küçük bir ekrana sahip olmak sizi rahatsız edebilir.
Ekran çözünürlüğü: Çözünürlüğünüz ne kadar iyiyse görüntü kaliteniz de o kadar yüksek olur. Eğer video seyretmeyi veya resimlere göz atmayı seviyorsanız, çözünürlük önemli bir faktördür. Yüksek çözünürlükle yazılar daha net olacağı için, telefonda bir şeyler okumak daha rahat olacaktır. Eğer telefonunuzda kontrast ve aydınlık ayarı yapabiliyorsanız, aydınlık ortamlarda daha iyi bir görüntü kalitesi yakalayabilir aynı zamanda az da olsa bataryadan tasarruf edebilirsiniz.
4G desteği: 4G ağı 3G’deki veri hızından çok büyük bir veri hızına sahiptir. 4G ağıyla 6 ile 9 Mbit arasında bir ortalama indirme hızına ulaşması beklenir ama bu hız, konumunuza ve sinyal kalitesine bağlıdır. Yeni bir telefon alırken iki tip 4G ağı ile karşılaşacaksınız: LTE ve HSPA+. Henüz Türkiye’de herhangi bir türden 4G desteği operatörler tarafından sağlanmasa da, 3 büyük operatör de bu konuda çalışmalarına devam etmekte ve yakın gelecekte Türkiye sınırları içerisinde de 4G erişiminin sağlanması beklenmektedir.
Günümüzde 4G, akıllı telefonlarda bir standart haline geldi ve sizin de bundan mahrum kalmak istemeyeceğinize eminiz. Normalde 4G ağına bağlanmak ekstradan bir maliyete sebep olmaz ancak dikkatli olmazsanız hızlı internet sayesinde kısa bir sürede kotanızı doldurabilirsiniz.
Kamera: Ben telefonumla bir sürü fotoğraf çekerim diyorsanız, alacağınız telefonun kamerasına ve kamera özelliklerine dikkat etmelisiniz. Orta ve yüksek seviye akıllı telefonlarda 8 MP kamera standart olarak görülmektedir, fakat yüksek megapiksel direk olarak kamera kalitesini yansıtmaz. Öncelikle alacağınız telefonda flaş olmasına dikkat edin yoksa kapalı alanlarda ya da gece çektiğiniz fotoğraflar bulanık ve berbat görünecektir. Mağazaya gittiğiniz zaman kamera kalitesini denemek için birkaç fotoğraf çekmenizi öneririz. Nokia Lumia 1020 piyasada en kaliteli kameraya sahip akıllı telefonlardan biri olarak öne çıkıyor.
Çoğu telefon video çekme özelliğine sahiptir ve birçok orta ve yüksek seviyedeki telefonlar 720p ya da 1080p HD video çekebilmektedir. Eğer video benim işim diyorsanız işletim sisteminizin videolarınızı Facebook ve Youtube gibi ortamlara kolayca yükleyebileceğinden emin olun.
Neredeyse her akıllı telefonda ön kamera bulunmaktadır. Arkadaki kamera kadar önemli olmasa da, ön kamera görüntülü konuşmalarda ve günümüzde moda hâline gelen ‘selfie’lerde önemli bir yere sahiptir. Telefonunuzun görüntülü konuşma özelliğini çokça kullanmak istiyorsanız, yüksek megapiksele sahip, hatta HD video çekebilen ön kameraya sahip bir telefon almak avantajınıza olacaktır.
İşlemci: Tıpkı 4G gibi, 4 çekirdekli (quad-core) işlemciler de yavaş yavaş akıllı telefon pazarında bir standart hâlini almaya başladı. 2 çekirdekli işlemciye sahip bir telefon da alabilirsiniz ve sizin için yeterli olacaktır ama önümüzdeki günlerde 4 çekirdeğin alt sınır olacağını söyleyebiliriz. Zaman ilerledikçe 2 çekirdekli telefonunuzla ilgili bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz. 2 çekirdekli işlemciler bazı yeni uygulamaları desteklemeyebilir ve güncelleme sıkıntısı yaşayabilirsiniz.
Pil ömrü: Bir telefonun bataryasının ne kadar süre dayanacağını bilmenin kolay bir yolu yoktur. Yaptığımız testlerde, LTE telefonların 3G destekli telefonlara göre daha kısa bir batarya ömrünün olduğunu gördük. Ancak bu sizin telefonunuzu ne kadar kullandığınıza bağlıdır. Eğer sürekli internetteyseniz ya da sık sık arama yapıyorsanız, yani telefonunuzu çok kullanıyorsanız şarj etmeden bataryanız bir gün bile dayanmayabilir. Her zaman bataryanızı şarj etme olanağınız yoksa, kablosuz bir şarj cihazı edinebilirsiniz ya da yedek batarya taşıyabilirsiniz.