AMD’nin nakit paraya ihtiyacı var. Intel’in güçlü bir GPU’ya ihtiyacı var. Üstelik iki firmanın da Nvidia ile mücadele etmesi gerekiyor.
AMD yeni nesil konsolların içine zaten dikmeyi başardı, bir sonraki yer ise kimsenin beklemediği bir şirket olabilir: Intel.
İki şirket arasında potansiyel bir anlaşma ihtimaline karşı Pazartesi gününden bu yana bazı söylentiler dolaşıyor. Bir donanım sitesi olan HardOCP.com’un editörlerinden olan Kyle Bennett iki firmanın zaten anlaşmaya vardığını hatta atılan imzalardaki mürekkebin bile kurumuş olduğunu yazdı. Bennett sitenin forumunda “AMD ile Intel arasındaki lisans anlaşması imzalandı ve AMD GPU teknolojisi Intel’in işlemcilerine yerleştirdi” dedi.
Bennett açıklamasının kaynağını ayrıntılı olarak belirtmedi ve kendisine Salı günü gönderdiğimiz e-postaya da henüz yanıt vermedi. PCWorld’ün her iki şirkette de görüştüğü yetkililer ise bir yorumda bulunmaktan kaçındı.
Böyle bir ortaklık ilk anda kulağa oldukça tuhaf geliyor ancak üzerinde biraz düşününce anlamlı hale gelmeye başlıyor. Tirias Research’ten bir analist olan Kevin Krewell, Forbes.com’da Salı akşamı yayınlanan bir yazısında konuyla alakalı olarak iki olası senaryo çizdi.
Birincisi, Intel’in patent korumasına ihtiyacı var. Nvidia ve Intel 2009’da Nvidia’nın Intel işlemciler için nForce yonga setleri üretmesi üzerine birbirlerine dava açtılar. Dava 2011’de iki firmanın karşılıklı anlaşması ile son buldu. Nvidia, Intel’in Core i7 işlemciler için yonga seti üretmemeyi kabul ederken, Intel Nvidia tarafından dava edilmeden dahili grafik işlemciler üretme hakkını eline aldı.
Ancak Intel’in özgürlüğünün bedeli yüksek oldu: İşlemci devi önümüzdeki altı yıl içerisinde Nvidia’ya 1.5 milyar dolar lisans ücreti ödemeyi kabul etti.
Intel Ocak 2016’da Nvidia’ya son 200 milyon dolarlık çekini teslim etti ve aralarındaki lisans anlaşması artık sona eriyor. Bu durum Intel’in grafik işlemci kullanırken yeni bir patent koruması yapmak zorunda kalacağı anlamına geliyor. AMD ve Nvidia şu anda dünyadaki grafik patentlerinde aslan payına sahip oldukları için böyle bir lisans anlaşması olmadan grafik işlemci geliştirmek neredeyse imkânsız.
Krewell yazısında gerçekleşen anlaşmanın AMD’ye çok gerekli fonları sağlayacağını belirtiyor. Krewell; “AMD halen borç yükü ile birlikte ciddi mali sıkıntılar yaşıyor ve daha fazla Ar-Ge’ye fon sağlamak için nakit paraya ihtiyaç duyuyor. AMD’nin Radeon GPU teknolojisini Intel’e lisanslaması mantıksal olarak Radeon’un PC pazarının baskın grafik mimarisi haline geleceğini ve Nvidia’nın baskılanmasını sağlayacak” diyor.
Öte yandan AMD fanatikleri böyle bir anlaşmanın, AMD’nin Zen tabanlı işlemcileri için Intel lehine bir dezavantaj yaratacağını düşünüyor. AMD’nin Zen çekirdeği, Intel’in en yeni işlemci çekirdekleri ile başa baş hatta bazı durumlarda daha yüksek performansı sunuyor olabilir. AMD bu teknolojiyi çok daha güçlü grafik çekirdekleriyle birleştirdiği anda pazarın tek kazananı olabilir. Ancak Intel ile yapılacak bir anlaşma Zen işlemcilerinin geri plana itilmesine de neden olabilir.
Bununla birlikte, maddi gerçekler herhangi bir ahlaki zaferin gölgesinde kalıyor. Krewell’e göre nakit sorunlarıyla boğuşmak zorunda kalacak AMD, rekabet etmek yerine Intel ile ortak çalışarak çok daha fazla para kazanabilir.
Intel’in Nvidia’ya karşı böyle bir anlaşma yapmasının arkasında başka nedenler de var. Nvidia otonom otomobiller, makine öğrenmesi ve daha pek çok alanda pazar payını hızlı bir şekilde büyütüyor. Bu durum Intel için çok daha fazla tehdit oluşturuyor.