Android’de sanal RAM nedir ve nasıl çalışır sorusunun yanıtı çok merak ediliyor. Giderek daha fazla cep telefonunda bu özellik yerleşik olarak gelmeye başladı. Size sanal RAM’in ne olduğunu, hangi telefonlarda bulunduğunu ve akıllı telefonunuzda varsa RAM’inizi nasıl genişletebileceğinizi anlattık.
Sanal RAM, giderek daha fazla üretici akıllı telefonlarına tanıtmaya cesaret ettiğinden, gelecekte çok duyacağınız bir terimdir. Bir başlangıç yapmak ve ne olduğunu size bildirmek için bu kılavuzda sanal RAM’in ne olduğunu, hangi telefonlarda bulunduğunu ve nasıl genişletebileceğinizi açıklıyoruz.
Mobil RAM fiziksel olarak genişletilemeyecek bir şeydir, bu nedenle Xiaomi ve Vivo gibi şirketler onu sanal olarak genişletmeyi seçmiştir. Düşük kaynaklı telefonların performansını artırmayı amaçlayan bu araç, mevcut bilgisayarların disk belleği dosyasına benzer şekilde çalışır.
Sanal RAM nedir ve nasıl çalışır?
Cep telefonunuzun RAM’i kısa vadede ihtiyaç duyulacak verileri depolamaktan sorumludur. Dahili depolamanın aksine, ultra hızlı bir hafızadır ve telefonun performansı doğrudan buna bağlıdır. RAM, işletim sistemi, çalıştırması gereken uygulamalar ve diğer öğeler tarafından kullanılır.
Bununla birlikte, normal hafıza ise kullandığınız uygulamaların verileri içindir. Eğer bu alan yeterliyse birçok uygulamayı kullanabilecek ve hızlı bir şekilde geri dönmek için arka planda tutabileceksiniz. Ancak boş RAM miktarı minimum düzeydeyse, uygulama verilerinin her seferinde sıfırdan yüklenmesi gerekir ve bu da telefon performansının düşmesine neden olur.
Sanal RAM çözümü, düşük donanımlı cep telefonlarının yavaşlamasının üstesinden gelmek için, işletim sisteminin dahili depolamadan gigabayt ödünç alarak sanki RAM’denmiş gibi kullanabilmesidir. Bu sayede cihazın daha iyi performans göstermesi sağlanır.
Uygulamaların ve oyunların bu şekilde çalıştırılması RAM gibi hızlı olmaz ama daha gelişmiş çoklu görevlerde performans artışı sağlar. Cep telefonunuzun RAM’ini bu şekilde genişletmek için dahili depolama alanında boş gigabayt’lara sahip olmanız gerekir.
Hangi cep telefonlarında sanal RAM var?
Birkaç telefon üreticisi, daha iyi performans sağlamak için bu aracı bazı modellerine ekledi. En sonuncusu, kullanıcıların 2 GB’a kadar daha fazla RAM’in keyfini çıkarabilmeleri için Redmi Note 10 Pro 5G‘yi güncelleyen Xiaomi oldu.
Bu sayede 6 GB RAM modeline sahip olan kullanıcılar telefonlarını 8 GB’a kadar genişletebilirken, 8 GB RAM modeline sahip olanlar ise 10 GB’a kadar genişletebilecekler. Redmi Note 10 Pro 5G, 128 GB ve 256 GB dahili depolama sürümlerinde satışa sunuldu. Bu nedenle RAM’e ödünç vermek için 2 GB boş alan bulmak oldukça kolay.
Aynı alternatifi seçen bir başka üretici olan OPPO da OPPO Reno5s‘te kullanıcıların dahili depolama ile 8 GB’a kadar RAM’i genişletebilmelerine olanak sağladı. Öte yandan Huawei, belleği 2 GB’a kadar genişletebilmeyi mümkün kılan kendi sistemi Memory Turbo‘yu geliştirdi.
Halihazırda birkaç modelde bu özelliği uygulayan bir başka Çinli üretici de Vivo oldu. Vivo X60 ve Vivo V21 5G modellerinde 3 GB’a kadar dahili belleği RAM gibi kullanabilmek mümkün.
Gördüğünüz gibi RAM’i genişletme imkanı sunan birkaç akıllı telefon zaten var. Xiaomi gibi bir devin bu teknolojiye en son katılanlardan biri olduğunu düşünürsek yakın zamanda Android telefonlarda sanal RAM çok yaygınlaşacak gibi görünüyor.
Android telefonunuzun sanal RAM’i nasıl genişletilir?
Android cep telefonunuzda sanal RAM zaten mevcutsa, telefon ayarlarından etkinleştirme şansınız vardır. Örneğin Xiaomi telefonlarda “Ayarlar” bölümünden erişebileceğiniz “Hafıza genişletme” adında bir fonksiyon bulunur.
Cep telefonunuz Huawei ise, “Memory Boost” bölümünü, Vivo ise “Sanal RAM”i arayın.
Sanal RAM, özellikle 3 GB veya 4 GB RAM’e sahip modellerin performansını artırmak için harika bir seçenek. Samsung da bu trende katılacak mı? Sadece zaman gösterecek.