Apple’ın her yıl Haziran ayında düzenlediği ve genellikle Mac OS X işletim sistemi ile mobil cihazlarında kullanılan iOS işletim sisteminin yeni sürümlerini tanıttığı Geliştirici Konferansı’nın 2014 ayağı başladı. Biz de ilk gün Apple’ın duyurduğu her şeyi toparladık.
Apple Geliştirici Konferansı’na dair her şey
OS X Yosemite
Apple, bugünkü konferansta ilk olarak, Mac OS X versiyonunun en yenisi olan 10.10 sürümü OS X Yosemite’ı tanıttı. İşletim sisteminin yeni sürümü, iOS’in 7. sürümü ile birlikte kazandığı sade tasarıma yaklaştırıldı. Ek olarak yeni Karanlık Mod ile menü çubuğu şeffaf siyah bir ton alıyor ve dock simgeleri de değişiyor. Spotlight araması da yeni bir düzen alarak, merkeze yerleştirildi ve iTunes Store, Apple Maps ve web’de arama yapabiliyor.
OS X Yosemite ile değiştirilen uygulamalar içerisinde Mail ve Safari de bulunuyor. Kullanıcılar artık Mail Drop özelliğiyle 5 GB’a kadar dosya yükleyebiliyor veya göndermeden önce fotoğrafları işaretleyebiliyor. Safari uygulamasında ise adres çubuğu, favoriler ve abonelik sekmeleri yeniden düzenlenmiş durumda.
Yalnızca Mac bilgisayarlar arasında ya da yalnızca iOS cihazlar arasında çalışan AirDrop özelliği de artık Devamlılık adı verilen teknolojiyle birlikte tüm platformlar arasında çalışıyor. Artık iPhone ile Mac’ler arasında dosya transferi sağlanabilirken, direkt olarak bilgisayar üzerinden telefonu arayan kişi kimliği görülebiliyor, hatta direkt olarak bilgisayardan aramalara yanıt verilebiliyor.
Yosemite ile sunulan Aile Paylaşımı özelliğiyle de artık 6 kullanıcıya kadar aile üyeleri tek kredi kartını kullanarak satın alınan bir ürüne erişim sağlayabiliyorlar.
OS X Yosemite’ın sunduğu yeni özellikler içerisinde iCloud Drive da bulunuyor. Finder içerisinde olacak bulut tabanlı depolama sistemi, Mac bilgisayarlar ile iOS cihazları da bir araya getirecek. Windows kullanıcıları da dosyalra erişim sağlayabilecek.
iOS 8
OS X Yosemite gibi, iOS 8’in son sürümü de Mail uygulamasına değişim getiriyor. Kullanıcılar tarafından oldukça beğenilen ve Dropbox’ın satın aldığı Mailbox uygulamasına benzer kaydırarak arşivleme, silme, okundu olarak işaretleme gibi özellikler geliyor. Spotlight araması da benzer şekilde değişiklik geçirerek, telefondaki kişiler ve uygulamalar haricinde Wikipedia makalelerini, AppStore’u ve iTunes Store’u arayabiliyor.
Bildirim alanında da güncellemelere giden iOS 8’de, başka bir uygulama kullanırken gelen bildirimler direkt olarak uygulama içerisindeyken veya kilit ekranındayken cevaplandırılabiliyor.
Mesaj güncellemesiyle de kullanıcılar grup sohbetlerinden ayrılabiliyor, “Rahatsız Etme” modunu kullanarak belirli sürelerde bildirimleri durdurabiliyor. Yine mesajlardan kolaylıkla konum paylaşımı, ses ve video gönderimi de sağlanabiliyor. Kilitli ekrandayken bir sesli mesaj alırsanız da telefonu kulağınıza götürerek mesajı dinleyebiliyorsunuz. Görüntülü ve sesli mesajlar, Snapchat gibi 2 dakika sonrasında silinecekler.
Yeni işletim sistemi sürümüyle birlikte tanıtılan bir diğer özellik ise QuickType. Bu uygulama da klavye iyileştirmelerini içeriyor ve yazım şeklinizi ve kelimeleri öğrenerek size öneriler sunuyor ve klavye deneyimini geliştirmeyi amaçlıyor.
Apple’ın uzun zamandır girmesi beklenen sağlık sektörüne dair gelişmeler de iOS 8 ile görücüye çıktı. HealthKit adı verilen uygulama, çeşitli üçüncü parti takip uygulamalarından veri toplayarak günlük aktivitenizi hesaplıyor. Toplanmış bilgileri de Health uygulamasından edinebiliyorsunuz.
Fotoğraflar uygulaması da iOS 8 ile birlikte daha gelişmiş düzenleme araçları edindi. Ayarlama ve düzenleme seviyeleri geliştirilirken, düzenlenen resimler de iCloud sayesinde tüm cihazlarda güncellenebilecek.
Son olarak da, yeni dillerle birlikte gelen Siri güncellemesi de Shazam kullanarak şarkı belirlemeye ve bu şarkıları iTunes’tan indirmeye olanak sağlayacak. iOS 8 betası, geliştiriciler için bugün sunulacak ve tam sürüm de sonbaharda gelecek.
Geliştiriciler için
Elbette geliştiriciler için düzenlenen bu konferansta her şey son kullanıcıya hitap etmiyordu. Apple, daha önce duyurduğu TestFlight ismindeki, geliştiricilerin uygulamalarını beta testine tabi tutabilecekleri geliştirici platformunun sonbaharda hazır olacağını duyurarak geliştiricilere yönelik içeriklere giriş yaptı.
CloudKit
Yapılan duyurular içerisinde, yeni geliştirici framework’ü CloudKit önplana çıktı. Bu kit, geliştiricilerin bulut üzerinden bağlı uygulamalar oluşturmasına olanak sağlıyor. Yani Apple, “sınırları” olsa da veri depolamayı bu sayede ücretsiz bir şekilde halledebilecek.
Metal
Apple’ınoyun geliştiricilerini hedefleyerek sunduğu Metal ise, yeni bir 3D API. Metal ile birlikte geliştiriciler Apple’ın işlemci gücünü kullanarak çok güzel, interaktif üç boyutlu grafikler elde edebilecek. Apple, Metal ile oyunların 10 kat daha hızlı çizgi hızlarına sahip olacağını söylüyor.
Geliştiricilere açılan diğer API’lar ise kamera ve TouchID oldu. Geliştiriciler artık TouchID desteği sağlayarak üçüncü parti uygulamalarına ekstra bir güvenlik katmanı ekleyebilecek.
Swift
Son olarak da Apple, Objective C’nin yerini alacak kendi programlama dili Swift’i tanıttı. Şirket, Swift’in Objective C’den daha hızlı olduğunu iddia ederken, birlikte çalışabildiklerini ve Cocoa ile Cocoa Touch’a da uyumlu olduğunu söyledi.