Çin’in düşük mâliyetlerle üretim yeteneği başka ülkelerle kıyas kabul etmese de, şirketler üretimi merkezlerine yakın bir noktada gerçekleştirmek istiyor. Örneğin Apple, hazirandan bu yana, konuyu araştırıyor.
İki ana üreticisi Foxconn ve Pegatron ile üretimi ABD’ye kaydırmanın mâliyetlerini hesaplıyor. Asya merkezli yayın Nikkei’nin ulaştığı kaynaklar, Pegatron’un yüksek fiyat sebebiyle fikre soğuk baktığını söylüyor. Ancak Foxconn, konuyu değerlendirmeye devam ediyor.
Apple, iPhone parçalarını dünyanın dört bir yanından temin ediyor, ancak üretimi düşük emek sebebiyle Çin’de yaptırıyor.
Üretim mâliyetinin düşük olması, Apple için özellikle önemli, zira yüzlerce milyon telefon satarak, milyarlarca dolar kâr elde ediyor.
Yakın zamanda ABD başkanı seçilen Donald Trump da iPhone üreticisinin Çin’e bağımlı olmasını eleştirmişti. Bu yıl içerisinde Apple’ın FBI’ya San Bernardino olayında kullanılan iPhone’un kilidini açmayı reddetmesi sebebiyle, şirkete boykot çağrısı da yapmıştı.
Trump’ın Çin karşıtlığı konusunda Çin devletine ait Global Times gazetesi bir yazı yayımladı. Bu hafta çıkan yazıda, Trump’ın Çin ile olan ticarî anlaşmaları, üretimin ABD’de olmaması gibi sebeplerle bozmaya çalışmasının, en büyük zararı Apple’a vereceğine yer verildi.
Bu durumda, iPhone’ların yanı sıra, Boeing siparişlerinin Airbus ile değişeceğini, Çin’deki ABD malı otomobillerin satışının durma noktasına geleceğini, ABD’nin soya fasulyesi ve diğer ithal ettiği ürünlerin ülkeye giremeyeceği belirtiliyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nin ABD’de okuyan öğrenci sayısına kısıtlama getirmesi de söz konusu.
Apple’ın hangi sebeple üretimi ABD’ye taşımak istediği konuşuluyor, ancak böyle olması durumunda, iPhone üretim mâliyetinin iki katına çıkacağı tahmin ediliyor.