ARMv9’un birkaç ay önce duyurulmasından bu yana, bu yeni mimariye dayalı ilk ARM Cortex CPU’ları bekliyorduk. ARM, akıllı telefonlar, tabletler ve diğer birçok cihaz için pazarın mutlak kontrolünü ele geçirdiği ve daha yakın zamanda PC dünyasına atılmaya başladığı on yıldan sonra, CPU’ların temelde büyük bir revizyona gitme zamanı gelmişti.
Bekleyiş sona erdi, bugün ARM yeni ARM Cortex-X2, Cortex-A710 ve Cortex-A510 CPU’larının yanı sıra Mali-G710, G610, G510 ve G310 GPU’larını duyurdu. Tüm bu yeni yongalarla ARM, yalnızca akıllı telefon alanındaki mutlak hegemonyasını korumayı değil, aynı zamanda PC pazarındaki konumunu da iyileştirmeyi amaçlıyor. Cupertino’nun Apple Silicon ile attığı adımın ardından artık her şey mümkün görünüyor.
ARM Cortex-X2
Bir yıl önce sunulan ARM Cortex-X1, ARM’nin şu anda ana pazarının ne olduğunu unutmadan PC dünyasına uzun zamandır beklenen sıçramasına doğru ilk adımı olarak yorumlandı. 2021’de akıllı telefonlar için en üst düzey SoC olan Snapdragon 888’de bunu gördük.
ARM Cortex-X2 ile şirket, 2020’nin amiral gemisine göre yüzde 30’luk bir performans artışı vaat ediyor, bu nedenle X1 ve X2 arasında doğrudan bir karşılaştırmadan bahsettiğini anlıyoruz. Ayrıca, X1’de olduğu gibi, ARM Cortex-X2, enerji verimliliğini tamamen ihmal etmeden, amacın mümkün olan en yüksek performansı sağlamak olduğu ilk performans modeline dayandığından, şaşırmadık.
Bunun kanıtı, tasarımının tek bir DSU kümesinde sekiz adede kadar CPU’nun entegrasyonuna izin vermesi ve buna 16MB’ye kadar seviye 3 önbellek eşlik edebilir. ARM’nin bazı özel yönlerinde yüzde 40’a kadar çıkacağını tahmin ettiği performansını kontrol edemediğimizde, 2022’nin üst düzey SoC’lerinde bir ARM Cortex-X1 göreceğimiz açık.
ARM Cortex-A710
Cortex-A710, bir yıl önce tanıtılan popüler Cortex-A78 CPU’nun zaten ARMv9 mimarisinde bulunan evrimsel bir adım. Selefi gibi ARM Cortex-A710, her iki noktada da iyileştirme arayışıyla performans ve verimlilik arasındaki orta yolu arıyor. ARM’ye göre, A78 CPU’ya kıyasla enerji verimliliği yüzde 30 artarken performans yüzde 10 arttığı için bu başarıldı.
Performansı ve özellikle güç tüketimi açısından iyileştirmeleri göz önüne alındığında, AMR Cortex-A710’un elbette en üst seviyeye çıkan modeller de dahil olmak üzere orta menzili hedeflediği açık. Performans açısından pazar liderleriyle rekabet edemeden, sınıfının en iyisi bir modele sahip olmak isteyen bazı üst düzey üreticilerin SoC’sunda görmemiz bile mümkün. Model, segmentinin diğerlerinden farklı olmasını sağlayan özellikler sunuyor.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, X2, ARM’ın dizüstü bilgisayarlara sıçraması için büyük bahis gibi görünse de, A78’in birkaç ay önce Cortex-A78C varyantı ile sadece bu pazar nişini hedeflediğini unutmamalıyız. Bu nedenle, Cortex-A710’un orijinal tasarımıyla veya aynı varyantı ile mobilite ve enerji verimliliğine odaklanan giriş seviyesi bir dizüstü bilgisayarda da görüneceğini göz ardı edemeyiz.
ARM Cortex-A510
Eğer X2 performans ve A710 performans ve verimlilik arasındaki dengede ise, ARM Cortex-A510 ile odak noktasının enerji verimliliği olduğunu görüyoruz, ancak aynı zamanda önceki model Cortex-A55’e kıyasla performansta önemli bir sıçrama oluşturuyor. Bu noktada yüzde 35 gibi dikkat çekici bir oran karşımıza çıkıyor.
Pek çok orta seviye ve giriş seviyesi akıllı telefonun SoC’lerinde göreceğimiz bu CPU ile ilgili ilginç olan şey, ARM’nin onu giyilebilir piyasada da kullanmayı planlaması, bunun ötesinde büyük bir performans beklemediğimiz cihazlar.
Mali-G710, G510 ve G310 GPU’lar
ARM, yeni ARM Cortex CPU’ları ile el ele, ayrıca üç yeni Mali GPU’yu tanıttı. Gerçekten de üç GPU’nun yeni ARMv9 tabanlı CPU’larla gelmesi tesadüf değil çünkü SoC üreticileri tercih ettikleri kombinasyonları tercih etseler de ARM, Mali-G710 ile ARM Cortex-A710, Mali ile Cortex-A710 kuruyor.
Mali-G-710 GPU, birinci sınıf akıllı telefonlara ve Chromebook dizüstü bilgisayarlara odaklanarak performansa odaklanıyor. Üst düzey profili, onu Mali-G78’in halefi yapıyor ve teknoloji şirketine göre, hem performans hem de enerji verimliliğinde yüzde 20’lik bir sıçramayı ve makine öğrenimi ile ilgili işlem görevlerinde yüzde 35’e varan bir sıçramayı temsil ediyor. GPU’ların kayan nokta hesaplama işlevlerinin özellikle yararlı olduğu bir disiplin karşımızda. G710 ile birlikte, G710’un performansının çoğunu üst orta menzile getiren bir “subprime” versiyonu olan Mali-G610 da geliyor.
ARM Cortex-A710 CPU gibi, Mali-G510 GPU da performans ve verimlilik arasında bir denge arıyor. Mali-G57’nin doğal bir ikamesi olan bu GPU, yine de selefine göre yüzde 100 performans iyileştirmesi, makine öğrenimiyle ilgili görevlerde artan performans için uygulanan aynı yüzde ve güç tüketimi açısından yüzde 22 iyileştirme sunarak daha fazlasını sunuyor.
Tahmin edebileceğiniz gibi, Mali G310 ile ARM, kıdemli Mali-G31’in evrimini öneriyor. ARM Cortex-A510 CPU gibi, sadece akıllı telefon pazarını değil, aynı zamanda giyilebilir cihazları ve üreticisine göre muhtemelen görmesi çok uzun sürmeyecek bir alanı hedefliyor.