Hemen her hafta yeni bir unicorn yatırımı haberi aldığımız 2021 yılının ilk 8 ayında dünya genelinde 444 adet girişimin unicorn statüsüne yükseldiğini görüyoruz. Bu listedeki şirketlerin 291’i 15 Temmuz 2021 sonrası unicorn oldu.
Dealroom’un 2021 Ağustos ayında yayınladığı rapora göre, bu sene sadece Avrupa’dan 73 yeni şirket unicorn statüsüne yükselirken, bölgedeki toplam unicorn girişimlerin sayısı 297’ye çıktı.
Avrupa, 2016’dan bu yana ilk kez, toplam değeri 1 milyar dolardan fazla olan unicorn şirket sayısıyla Çin’in önüne geçti.
Bitpanda, Starling, Saltpay, Lendable, Gorillas gibi şirketler bu yıl unicorn statüsüne yükselen şirketlerden bazıları. 2020 yılında kurulan Gorillas piyasaya girdikten sadece 9 ay sonra aldığı yatırım ile unicorn statüsüne yükseldi.
Peki neden Avrupa ülkeleri?
Yapılan araştırmalara göre, Avrupa’daki teknoloji ekosistemi daha güvenli görülüyor, bunun sonucu olarak da Avrupalı VC’lere ek Amerika ve Asyalı yatırımcılar ilk tercihlerini bu bölgeden yana kullanıyor. Avrupa ülkeleri, yüksek eğitimli nüfusa, güçlü ekonomilere ve girişimlerine devlet desteği sağladıkları için öncelikli olarak tercih ediliyor.
Avrupa’da en çok unicorn şirkete ev sahipliği yapan ülkeler
Dünya genelinde 170 unicorn şehir bulunuyor. Bu şehirlerden 65’i Avrupa’da yer alıyor. Ülke ve şehir detaylarını incelediğimizde, İngiltere toplamda 91, Almanya 46, Fransa 12, İsveç ise 12 unicorn şirket ile başı çekiyor. İsviçre, Danimarka ve Norveç, unicorn ekosisteminde yükselen diğer ülkeler olarak ön plana çıkıyor.
Avrupa’da en fazla unicorn şirkete ev sahipliği yapan ülke olan İngiltere’de finans, sigortacılık, sağlık, telekomünikasyon, IoT, e-ticaret gibi sektördeki girişimler dikkat çekiyor. Avrupa’nın en büyük teknoloji merkezi olan Londra’da yer alan unicorn şirket sayısı ise 21.
İngiltere’yi hızla takip eden Almanya’dan bu yıl 14 yeni girişim unicorn seviyesine yükseldi. Almanya’dan çıkan başarılı girişimlere örnek olarak; Gorillas, N26, Get Your Guide, Sender, Flixbus, Chrono, Auto 1, SolarisBank’ı gösterebiliriz.
Avrupa’nın önde gelen teknoloji merkezlerinden biri olan Fransa ise bu yıl 10 yeni unicorn girişime sahip oldu. Sigortacılık, e-ticaret, sağlık, gaming alanlarında Fransa’dan çıkan unicorn’lara Alan, ManoMano, BlablaCar, Voodoo ve Deezer’ı örnek verebiliriz.
İsveçli fintech girişimi olan Klarna, geçtiğimiz Mart ayında 31 milyar dolar değerleme ile kuzeyin en değerli VC yatırımı alan şirketi oldu. Bunun dışında hepiminizin bildiği Spotify, Minecraft, Kry ve Northvolt, ülkeden çıkan diğer unicorn’lar arasında yer alıyor. İsveç’ten ağırlıklı olarak finansal teknolojiler alanında girişimler çıkıyor. İsviçre, Danimarka, Norveç, Hollanda, Estonya, Belçika, İspanya gibi diğer Avrupa ülkeleri diğer unicorn şirketlere ev sahipliği yapıyor.
Covid-19 ile Avrupa’da perakende, havacılık, konaklama gibi sektörler ciddi şekilde etkilendi. Bu alanlarda gerileme devam ederken, teknoloji sektörü dirençli bir şekilde hızla büyümeye devam etti. Bu dönemde teknolojinin tüm dünyada güçlü bir ekonomik büyüme aracı olduğu bir kez daha anlaşıldı. Avrupalı girişimlere yapılan güçlü yatırımların yakın gelecekte daha büyük değerlemeler yaratacağı aşikar.
Bu yazı Digital Report Dergisi 10. sayısında yayınlanmıştır.