Geleneksel çiftçileri robotlarla değiştirecek ilk tam otomatik çiftlik projesi başarıyla hayata geçirildi. Çok uzak olmayan bir gelecekte, çiftçilerin bir bilgisayar ekranının önünde oturmak için tarlayı terk etmeleri muhtemel. Daha şimdiden Avustralya’da 20 milyon dolar yatırım almış tam otomatik çiftlik faaliyet gösteriyor.
Bu otomatik çiftlik Avustralya’daki Charles Sturt Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından, Gıda Çevikliği Kooperatif Araştırma Merkezi ortaklığında geliştiriliyor. Tamamlandığında, 1.900 hektarlık çiftlik, geleceğin tarımında robotik ve yapay zekanın yeteneklerinin bir göstergesi olarak hizmet edecek.
Bu otomatik çiftlikteki robotlardan bahsettiğimizde, sadece zaten bildiğimiz tipik robotik kollardan değil, aynı zamanda drone‘lardan, gelişmiş traktörlerden, biçerdöverlerden ve her türlü sensörden de bahsediyoruz.
Çiftlik tam olarak faaliyete geçmedi, henüz pilot aşamasında ancak ilk testlerinde çalışmasını sorunsuz bir şekilde sürdürüyor.
Food Agility CEO’su Richard Norton, “Tam otomasyon uzak bir kavram değil, Pilbara’da zaten tamamen otomasyonla işletilen madenler var” açıklamasını yaptı ve “Teknolojinin çiftçileri tarladan alıp robotik, otomasyon ve yapay zeka dünyasına çekmesi uzun yıllar olmayacak.” diye ekledi.