Dünya deepfake’e alışıyor, yapay zeka ile oluşturulan sahte videolarla ilgili son raporlar bu teknolojinin uydu görüntüleri için de kullanılabileceğini gösteriyor ve bu durum coğrafyacılara göre büyük bir risk oluşturuyor. Artık yapay zeka tarafından oluşturulan haritalar dezenformasyon araçları olarak kullanılabilir.
Washington Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı, manipüle edilmiş görüntüleri tespit etmek için ayrıntılı uydu fotoğrafları oluşturmanın bir yolunu buldu. Bu deney, bu sahte şehirlerin nasıl yapıldığına dair fikir veriyor.
Deepfake uydu görüntüleri nasıl oluşturuluyor?
New York gibi bir şehri ele alalım. Washington veya Chicago’dan binaları üst üste bindirerek tamamen farklı bir şehir yaratıyoruz. Uygulama mükemmel değil, ancak insanlara bunları görüntünün düşük kalitesinden kaynaklanan hatalar olarak düşündürmek için yeterince iyi.
Araştırmacılar, deepfake uydu görüntülerini oluşturmak için yazılımı oluşturduktan sonra, doku, kontrast ve renge göre sahte olanları tespit edebilen bir tane daha hazırladılar.
Washington Üniversitesi’nde coğrafya profesörü yardımcı doçenti olan Bo Zhao, araştırmaya liderlik ediyor.
Zhao, “Uydu görüntülerinin mutlak güvenilirliği konusunu açıklığa kavuşturmak ve deepfake çalışmaların potansiyel riskleri konusunda halkı bilinçlendirmek istiyoruz” dedi.
Araştırmacı ayrıca, “Birçok CBS (coğrafi bilgi sistemi), uygulayıcılar, coğrafi problem çözme için derin öğrenmenin ve diğer yapay zeka türlerinin teknik faydalarını kullanıyorlar, çok azı coğrafya alanına veya ötesine yönelik deepfake çalışmaların potansiyel tehditlerini kamuya açık bir şekilde tanıdı veya eleştirdi” dedi.
Sahte uydu görüntüleri üretmek, sahte insan videolarından daha da kolay. Zhao, düşük çözünürlükteki görsellerin çok ikna edici olabileceğini açıklıyor.