Bu yıl 80. yılını kutlayan Borusan Grubu bugün 11 farklı ülkede üretim, makine ve güç sistemleri, otomotiv, lojistik, enerji olmak üzere 5 ana faaliyet alanında 8 milyar dolar konsolide ciro büyüklüğüne ulaşırken Borusan Ventures ile de girişim yatırımlarını hızlandırdı.
Borusan Grubu’nun bağımsız kurumsal girişim sermayesi kolu olarak faaliyetlerine 2023 Mayıs ayında başlayan Borusan Ventures, ilk yatırımını Almanya merkezli DC Connected’a yaptı. DC Connected, yapay zekayı otomotiv dünyasıyla buluşturarak, araçlardan elde edilen canlı verilerle satış sonrası hizmetleri iyileştirmeyi amaçlıyor ve bu kapsamda geliştirdiği çok markalı (multi-brand) platformu ile araçla ilgili sorunları Sanal Teknisyen ile çözüyor. Bu sayede aracın sağlık durumunun çıkarılması, uzaktan yardım, otomatik/akıllı teşhis gibi çözümleri sağlayıp bu ürünü araç üreticileri, araç servis sağlayıcıları ve sigorta firmaları gibi farklı müşteri kitlelerine sunuyor.
DC Connected şimdiden Avrupa’da önemli müşterileri portföyüne katarak büyük otomotiv üreticileriyle iş birliğine gidiyor. Borusan Ventures’un, 2,1 milyon euroluk tohum (seed) turuna dahil olduğu DC Connected’ın diğer yatırımcıları arasında Venpace, Atlas Ventures, APX ve Bloomhaus Ventures da yer alıyor. DC Connected’ın kurucularından Dennis Christ, özellikle otomotiv tamiri ve bakımı alanında uzman bir isim olup, şirkete bu alandaki deneyimlerini aktarıyor. 20 yıldan uzun bir süre sigorta sektöründe çalışan Ralf Schollenberger ise Allianz’da üst düzey yöneticilik yapmış bir isim. En son Amazon’da görev yapan Willian Servigna, şirketin yazılım geliştirme ve Yapay Zekâ alanında CTO görevini üstleniyor.
“Borusan Ventures ile geleceğin teknolojilerine yatırım yapıyoruz”
Borusan Ventures’un kurucusu, aynı zamanda Borusan Grubu 3. nesil hissedarlarından Defne Kocabıyık Narter, fonun finansal getiri elde edecek bağımsız bir yapıyla kurulduğunu ancak aynı zamanda Borusan Grubu’nun uzun vadeli hedefleri açısından da stratejik öneme sahip olduğunu belirtti. Narter sözlerini şöyle sürdürdü: “Borusan bugün 80. yaşını kutluyor ve bizim en büyük misyonumuz 200 yıl ve ötesinde bir grup olarak varlığımızı sürdürmek. Bunun için hem iç hem dış inovasyondan faydalanarak her türlü teknolojik değişime ayak uydurmamız gerekiyor. Borusan Ventures da belirlediğimiz odak alanlarında dünyadaki yenilikleri takip etmemize, geleceğin teknolojilerini şimdiden anlamamıza ve bu alanlarda yatırım yapmamıza imkân veriyor. Bu yatırımımızı Borusan Otomotiv için de bir fırsat olarak görüyoruz. DC Connected’ın Yapay Zekâ tabanlı çözümü bizim de sunduğumuz hizmetleri ve müşteri deneyimini geliştirmemizi sağlayacaktır. Özellikle satış sonrası servis ve ikinci el tarafında oldukça büyük bir fırsat görüyoruz.”
Girişimler Borusan’ın gücüyle de destekleniyor
Borusan Ventures, kendini farklılaştırmış ve global çapta büyüyebilecek girişimcilere finansal destek sunmanın yanı sıra arkasındaki güçlü endüstriyel grubun 80 yıllık tecrübesini ve kaynaklarını da açarak sağladığı faydayı büyütmeyi amaçlıyor. Türkiye başta olmak üzere ABD ve Avrupa pazarlarına açılma, iş geliştirme desteği, Borusan uzmanlarıyla kendi sahalarında ürünlerini test etme imkânı ve ürünlerin uzun vadeli müşterisi olabilmek gibi birçok farklı imkânı sunarak yatırımlarını gerçekleştiriyor.
Borusan Lojistik Hackathon başlıyor
Deneyimli isimler öncülük ediyor
Borusan Ventures’un yatırım ekibinin başında on yılı aşkın süredir ABD’de Silikon Vadisi’nde Yamaha, Sony, JetBlue gibi çeşitli Kurumsal Girişim Sermayelerinde çalışmış uzman bir isim olan Timo Kilp bulunuyor. Daha önce ABB Ventures ve Total Energies Ventures’un yöneticiliğini yapmış Girish Nadkarni ve NATO Innovation Fund’un Yönetim Kurulu’nda yer alan Ebru Dorman da danışman ekibinde yer alıyor. Borusan Ventures bu deneyimli isimlerin öncülüğünde, ABD ve Avrupa’da tohum (seed) ve Seri A aşamalarındaki mobilite, tedarik zinciri, enerji & iklim teknolojileri ve farklı endüstriyel teknolojilerinde fark yaratan bir yatırımcı olmayı planlıyor. Bu kapsamda her yıl yaklaşık 5 adet girişime yatırım gerçekleştirecek.
Öne çıkan görsel: Freepik