Earthwatch Enstitü, Acadia Ulusal Parkı ve Schoodic Enstitü ile bir araya gelen bulut teknolojileri ve büyük veri alanlarında uzman EMC firması, küresel ısınmanın hayvanlar ve bitkiler üzerindeki etkilerinin araştırılması ve gerekli modelleri oluşturulması için veri gölü teknolojisinin kullanılmasını sağlıyor.
İklim değişikliğinin etkilerini küresel ölçekte gözlemlemek ve hesaplamak aynı işi küçük ölçekte yapmaktan daha kolay. Fenoloji bilimi de iklim değişikliklerinin bitki ve hayvanlar üzerindeki etkilerini araştırıyor. Bu bilim dalının işlemesi için hava şartları ve flora ile ilgili bilgiler, yaşam döngüsü zamanlamaları, geniş bölgelerdeki saha çalışmalarının sonuçları gibi birçok farklı kaynaktan gelen verinin işlenmesi ve modellenmesi gerekiyor. Büyük veri sistemleri bu noktada oldukça işe yarıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=VBeZl7fdoYQ
Acadia Ulusal Parkı’nda küresel ısınmaya bağlı kuş göçlerinin araştırılmaya başlandığı pilot projede ilk adımlar atıldı. Proje kapsamında NOAA ve NASA’nın yanı sıra sivil bilim kuruluşları eBird, Kuzey Amerika Şahin Göç Birliği ve ABD Ulusal Fenoloji Ağı’ndan toplanan devasa veriler bir araya getiriliyor. Bu veriler birçok farklı teknolojiyi içerisinde bulunduran EMC Federasyonu sayesinde işleniyor ve modelleniyor.
Whenology ismi verilen proje ile daha önce ayrı olarak tutulan veri setlerinin işlenerek iklim değişimi, fenoloji ve kuş göçleri arasındaki bağlantının kurulması hedefleniyor.