Teknoloji dünyasında adından sıkça söz ettirmeye devam eden ChatGPT, artık bir hesap oluşturma zorunluluğu olmadan kullanılabiliyor. Bu gelişmeyle OpenAI, yapay zeka destekli sohbet botunu Google kadar kolay erişilebilir hale getiriyor. Yakın gelecekte “ChatGPT’lemek ya da GPT’lemek” fiilini dilimize katmamız işten bile değil.
Peki ChatGPT yeni bir “Google” olur mu? Google ve Microsoft Bing yakın zaman arama motorlarına yapay zeka desteklerini getireceklerini açıkladılar. OpenAI’da bu dev yarışa dahil olacaksa yapması gereken çok şey var. Öncelikle ChatGPT’ye her ne kadar kullanıcısız ulaşılsa da ücretsiz sürüm olan 3.5 internet erişiminden yoksun. ChatGPT’nin bir arama motoru olması için OpenAI’ın ilerleyen zamanlardaki adımlarını takip etmemiz gerekiyor.
Giriş engeli kalktı
Kısa süre önceye dek ChatGPT (sohber robotu ya da botu) deneyimi için bir OpenAI hesabı oluşturmak ve her kullanımda giriş yapmak gerekiyordu. Pazartesi günü OpenAI, ChatGPT’ye artık kolayca erişilebileceğini duyurdu. Değişiklik tüm dünyada kademeli olarak devreye alınıyor.
OpenAI bu hamleyi, “ChatGPT gibi araçları geniş kitlelere sunmak, insanların yapay zekanın faydalarını deneyimlemesi misyonumuzun merkezinde yer alıyor.” şeklinde açıklıyor.
Veri toplama devam ediyor
Unutmayalım ki yapay zekayı geliştiren şirket modelleri eğitmek için kullanıcı verilerini kullanıyorlar. Ne kadar çok kullanıcı, o kadar çok veri, o kadar çok veri, bir o kadar da hızlı eğitim demek. OpenAI, hesabınız olsun ya da olmasın ChatGPT ile yaptığınız konuşmaları modellerini eğitmek için kullanma hakkını saklı tutuyor. Eğer ki verilerinizin tutulmamasını istiyorsanız, hesabınız olmasa dahi bu özelliği hala engelleyebilirsiniz. Bunun için:
- Sağ alt köşedeki soru işaretine tıklayın.
- Ayarlar’a gidin.
- “Modeli herkes için iyileştir (Improve the model for everyone)” seçeneğini kapatın.
Adımları izledikten sonra şirket artık sizin verilerinizi modeli eğitmek için kullanmayacak. Bununla birlikte OpenAI, artan erişilebilirlik karşısında güvenli kullanım için ek içerik korumaları geliştirdiklerini belirtiyor. Bu sayede daha geniş bir yelpazedeki içerik istemleri engelleniyor.
Şirketin yaptığı bu eylem sonrasında hesap oluşturmanın avantajları biraz sönük kalmış durumda. Belki de ilerleyen zamanlarda kullanıcı girişi yapan kişilere bazı öncelikler tanınabilir. OpenAI giriş zorunluluğunun kaldırılmasıyla sohbet robotunu denemek isteyen fakat hesap oluşturmayı zahmetli bulan kullanıcılar tarafından bir yoğunluk bekliyor. Öte yandan OpenAI hesabına sahip olmanın bazı avantajları var:
- Sohbet geçmişini kaydetme ve inceleme
- Kişiselleştirilmiş talimatlara erişim
OpenAI hesabını e-posta adresinizle veya mevcut Apple, Microsoft ya da Google hesabınızı kullanarak oluşturabilirsiniz.
ChatGPT yeni nesil arama motoru mu?
Giriş engelinin kalkmasıyla, ChatGPT tıpkı Google gibi zahmetsiz hale geliyor. Her ikisi de giriş gerektirmiyor ve bir firma sohbet tabanlı arama deneyimi sunurken diğeri yani Google, alışık olduğumuz temel arama motoru görevi görüyor.
Fakat bu sohbet botunu tam anlamıyla bir arama motoru olarak nitelendirmeden önce bazı önemli noktaları göz önünde bulundurmak gerekiyor. ChatGPT’nin en büyük dezavantajlarından biri, güncel bilgi eksikliği. Hesap açmadan kullanılabilen 3.5 sürümü, Ocak 2022’ye kadar olan verilerle güncellendi. Bu da aradan geçen yaklaşık iki buçuk yıl boyunca chatbot’un bilgi havuzunun güncellenmediği anlamına geliyor. Bu durum, ChatGPT’yi güncel bilgilere ihtiyaç duyan kullanıcılar için ideal bir arama motoru seçeneği olmaktan çıkarıyor.
ChatGPT’nin arama motoru potansiyeli taşıdığına şüphe yok. Hesap açmadan kullanım kolaylığı ve sohbet tabanlı arayüzü, kullanıcılar için çekici bir seçenek sunuyor. Ancak ChatGPT’nin arama motoru olarak tam anlamıyla benimsenebilmesi için bazı önemli gelişmelere ihtiyaç duyuluyor. Bunlardan en önemlisi, 3.5 sürümü yerine 4.0 sürümü gibi internete erişim sağlayabilen bir varyasyonun ücretsiz kullanıcılara sunulması.
OpenAI’nin ChatGPT’yi geliştirmeye devam etmesi ve bu eksiklikleri gidermesi halinde, sohbet botu gelecekte önemli bir arama motoru alternatifi olma potansiyeli taşıdığını söyleyebiliriz.
15 saniyede sesiniz kopyalanıyor
ChatGPT, arama motorlarının geleceği için önemli bir potansiyel taşıyor. OpenAI’ın sohbet botu geliştirmeye ve güncel tutmaya devam ederse, gelecekte Google’a bile rakip olabilecek bir konuma gelebilir.
Öne çıkan kaynak görseli: Furkan Demirkaya