Yapay zekanın (YZ) bugünden sonra biraz daha az yapay hissettirmesi mümkün çünkü ChatGPT Memory özelliği artık tüm ChatGPT Plus kullanıcıları için aktif hale getirildi. Aylar süren testlerden sonra generatif YZ sohbet robotunun sahibi OpenAI bu özelliği sadece ödeme yapan müşteriler için etkinleştirmeye karar verdi. (Kore ile Avrupa dışındaki tüm bölgelerde geçerli)
ChatGPT Memory tam olarak adından da anlaşılacağı gibi işliyor. (Memory: İngilizce hafıza veya bellek anlamına geliyor.) YZ ile yapılan konuşmalarda komutla/istemle yönlendirilen sohbetler artık ChatGPT Plus tarafından anahtar bir bilgi olarak hatırlanacak.
Demek oluyor ki ChatGPT sizin hakkınızda detayları hatırlayabilir ve bu bilgileri gelecekteki etkileşimlere uygulayabilir. Bir diğer deyişle, ChatGPT Plus, biraz ilgisiz bir tanıdıktan, önümüzdeki hafta doğum gününüz olduğunu ya da yakın zamanda bir köpek aldığınızı hatırlayacak kadar önemseyen bir arkadaşa dönüşüyor.
ChatGPT Memory ile yapay zekanın dönüşümü gerçekleşiyor
Bilindiği üzere bu tür bir özellik ChatGPT gibi YZ’leri çok daha faydalı veya tamamen korkutucu hale getirebilir. Şimdiye kadar kısa vadeli hafıza kaybına sahip generatif YZ sistemleriyle uğraştık.
ChatGPT, Google’ın Gemini’ı ve Microsoft’un Copilot’u gibi sistemler, içinde bulundukları konteksti nispeten iyi bir şekilde koruyarak uzun, ayrı konuşmalar gerçekleştirebiliyorlar.
Ancak bir konuşmayı sonlandırıp başka bir konuşma başlattığınızda, üç dakika önce yaptığınız konuşma hakkında hiçbir şey bilmeyen tamamen farklı biriyle tanışıyormuşsunuz gibi bir durum ortaya çıkıyordu. Bu durum bazen iyi bazen kötü olarak düşünülebiliyor. İnsan belleği bazı şeyleri sonsuza dek hatırlayabilirken kolayca unutabileceği diğer şeylerin aksine, ChatGPT Memory tamamen kontrolünüz altında.
ChatGPT Memory nasıl çalışır?
Daha önce de belirttiğimiz gibi kendiniz hakkında hatırlamasını istediğiniz şeyleri ChatGPT Plus’a söyleyerek belleğini oluşturmasına yardımcı olabilirsiniz. Bunu yaparak, yaşınızı veya nerede yaşadığınızı sorduğunuzda, size söyleyebileceğini fark edeceksiniz. ChatGPT, bu detayları gelecekteki sorgularla birleştirecek, bu da konuşmanızı kısaltabilir ve sonuçları daha doğru ve faydalı hale getirebilir.
Halihazırda bir ChatGPT Plus abonesiyseniz özelliği açmak için birşey yapmanıza gerek yok. Bellek özelliği varsayılan olarak etkinleştirilmiş durumda. Fakat kapatmak istiyorsanız; Ayarlar/Kişiselleştirme altında bulunabilir. Burada, ChatGPT Memory özelliğini kapatabileceğiniz bir geçiş düğmesi bulunuyor. Yeni özellik şu an için ücretsiz sürümde ne yazık ki yer almıyor.
Öte yandan kayıtlı hafızıları da yönetmeniz mümkün. Silinmesini ya da değiştirmek istediğiniz bir anıyı düzenleyebilirsiniz. ChatGPT Plus’ın tüm anılarını görmek için bellek tanımının ve geçişinin hemen altında yer alan Yönet butonunu seçmeniz gerekiyor. Burada çıkan kutucuğun içerisinde kayıtlı anılar yer alıyor. İstediğinizde silebilirsiniz. Ayrıca ChatGPT Memory konuşmalara göre de güncelleniyor. Daha önce sevmediğinizi belirttiğiniz bir durumla ilgili bir şey yaşandığında ya da sevmediklerinize ekleme yaptığınızda ChatGPT hemen bunları kayıda alıyor.
Belirtildiği gibi Memory özelliği ücretsiz değil. Diğer şeylerin yanı sıra GPT-4 modeline erişim sağlayan bir ChatGPT Plus aboneliği aylık 20$ tutuyor. Ücretsiz ChatGPT kullanıcıları için Memory özelliğinin herhangi bir sürümünün gelip gelmeyeceğini OpenAI tarafından henüz açıklanmadı, ilerleyen tarihlerde bir gelişme olursa sizleri bilgilendireceğiz.
Intel’in 13. ve 14. nesil K Serisi işlemcilerde istikrar sorunu: Suçlu kim?
Elbette ChatGPT Memory, generatif YZ’yi insanlığa doğru yönde ilerletiyor ancak bildiğim kadarıyla, birinin aklına girip bazı ya da tüm anıları silme yolu mümkün değil. Bellek özelliğini kapatabiliyor olsanız da yeni “Geçici Sohbet” özelliğini kullanarak sisteme kısa vadeli hafıza kaybı tanıtan orta yol, size için daha uygun olabilir.
Öne çıkan kaynak görseli: D koi / Unsplash