Günümüzün değişmez bir yaratıcı aracı haline gelen ChatGPT, ne yazık ki zaman zaman kullanıcılarını bekleten yavaşlamalarla karşı karşıya kalıyor. Her ne kadar devrim niteliğinde bir yapay zeka (AI) uygulaması olsa da, ChatGPT’nin verdiği tepkiler arasında geçen süre bazen saniyelerle, hatta dakikalarla ifade edilebilecek kadar uzuyor. Dahası, ücretli olan ChatGPT-4 modeline geçiş yapmak da bu durumu her zaman için iyileştirmiyor. Yaşanan gelişme, ChatGPT’nin neden bu kadar yavaşladığı ve bunu nasıl iyileştirebileceğimizle ilgili önemli soruları gündeme getiriyor.
ChatGPT, generatif yapay zeka örneklerinden biri olarak, yeni içerikler üretebilen bir yapay zeka türünü temsil ediyor. Bu süreç, önemli miktarda hesaplama gücü gerektiriyor. Bir mesaj gönderdiğinizde, chatbot bu mesajı çözümlemeli ve yeni bir yanıt üretmeli. ChatGPT’nin altında yatan dil modeli, metni kelimeler yerine token’ler olarak işler. Bir ChatGPT tokenini, chatbot’un mesajının en temel birimi olarak düşünebilirsiniz.
ChatGPT neden yavaşlıyor?
ChatGPT gibi dil modelleri, yüzlerce gigabayt metin üzerinde eğitildiğinden sonra insan dilinin ve diyaloğunun kalıplarını öğrenmiş oluyor. Büyük metin hacimleri verildiğinde, kelimelerin ve cümlelerin birbirleriyle nasıl ilişkili olduğunu da öğrenebilir. Bu eğitim sayesinde daha önce hiç karşılaşmadığı tamamen yeni metinler üretebilir.
Her token tahmini bir miktar hesaplama gücü gerektiriyor. Tek fark, güçlü sunucular üzerinde çalışan AI modellerinin saniyede yüzlerce token’i tahmin edebiliyor olması. ChatGPT’nin yavaşlamasının nedeni temelde, sınırlı hesaplama gücüne olan aşırı talep olarak karşımıza çıkıyor. Seçtiğiniz dil modelinin de etkisi tabii ki büyük, gelişmiş modeller genellikle daha yavaş olabiliyor. OpenAI kesin rakamlar yayınlamamış olsa da GPT-4 Turbo’nun standart GPT-3.5 modeli kadar hızlı yanıt veremeyeceğini varsaymak güvenli bir bakış açısı.
ChatGPT-4’ün yavaşlamasının ardındaki gerçekler
ChatGPT-4’ün daha yavaş çalışmasının nedeni, hızdan ziyade yanıt doğruluğunu ve kalitesini önceliklendiren GPT-4 Turbo modelini kullanması olarak Open AI tarafından bizlere sunuluyor. Düzenli olarak ChatGPT ya da GPT-3.5 modeli, şu ana kadar bir yılı aşkın süredir ardışık güncellemeler almış olup, çok daha hızlı fakat yanılma payı yüksek olabilecek yanıtlar sunuyor.
Özellikle GPT-4 gibi yapay zeka çözümleri, sürekli gelişiyor ve iyileştiriliyor olsa da bu tür sistemlerin performansını etkileyen birçok faktör bulunuyor. Geliştiricilerin ve kullanıcıların dikkate alması gereken hesaplama gücü, modelin karmaşıklığı ve talebin yönetimi gibi konular, yapay zekanın potansiyelinden en iyi şekilde yararlanabilmemiz için önem taşıyor. Kullanıcı deneyimini iyileştirme yönündeki çabalar, bu heyecan verici teknolojinin geleceğinde büyük rol oynuyor.
ChatGPT yavaşlamasını, gidermenin yolları neler?
ChatGPT’nin nasıl çalıştığı ve neden yavaşladığına dair ayrıntılı bir açıklama yaptıktan sonra, yanıt hızını artırmanın mümkün olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Şanslıyız ki, hızı artırmak için denenebilecek birkaç yöntem var:
- Farklı bir tarayıcı, bağlantı ve cihaz deneyin: ChatGPT’nin yavaş çalışmasının suçlusunu hemen bulmadan önce, kendi tarafımızdaki olası yavaşlama nedenlerini elemek önemli. Yanlış yapılandırılmış bir tarayıcı veya internet bağlantısı, ChatGPT yanıtlarının yavaşlamasının arkasındaki neden olabilir, bu yüzden buradan başlamakta fayda var.
Devam etmeden önce, tarayıcınızın saklanmış çerezlerini ve önbellek dosyalarını temizlemenizi öneririz. Bunun için tarayıcınızın ayarlar sayfasına gidin ve bir sıfırlama veya tarama verilerini temizle butonu arayın. Örneğin Chrome’da bu;
- Tarayıcınızın sağ üst kısmında bulun üç noktaya tıklayın.
- Ayarları seçin.
- Gizlilik ve güvenlik sekmesine gelin.
- Tarama verilerini temizleyin.
- Üçüncü taraf çerezleri temizleyin.
Tarayıcınızı bu şekilde temizledikten sonra ChatGPT hesabınıza tekrar giriş yapmanız gerekecek.
- ChatGPT bugün yavaş mı? OpenAI’nin durum sayfasını kontrol edin: OpenAI, ChatGPT’nin çalışıp çalışmadığını veya o anda yavaşlamalar yaşayıp yaşamadığını size söyleyebilecek resmi bir durum sayfasını sürdürüyor. Hizmetin büyük bir kesintiden etkilenip etkilenmediğini veya artan kullanıcı talebini karşılamakta zorluk çekip çekmediğini anlamanın en hızlı yolu bu sayfayı ziyaret etmek olabilir.
Durum sayfasında ChatGPT ile ilgili bir sorun belirtiliyorsa, maalesef bunu düzeltmek için yapabileceğiniz pek bir şey yok. Çoğu sorun birkaç saat içinde çözülüyor, bu yüzden çok uzun beklemeniz gerekmeyebilir.
- Aktif bir VPN bağlantınızın olup olmadığını kontrol edin: VPN kendi başına daha yavaş ChatGPT yanıtlarına neden olmasa da kurumsal veya kamu VPN’leri chatbot’u veri yollarını etkileyebilir. Özellikle kurumsal VPN’ler, ChatGPT’nin sunucularına olan bağlantıyı engelleyebilir veya müdahale edebilir.
- Eğer popüler bir VPN hizmeti kullanıyorsanız ve yoğun bir sunucuya bağlanıyorsanız, ChatGPT’nin sunucuları tek bir IP adresinden gelen bir sürü isteği algılayabilir. Bu, anti-spam önlemlerini veya oran sınırlamasını tetikleyebilir ki bu da mesaj gönderip almanızın hızını kısıtlar.
En iyi yol, şu anda bir VPN bağlantınız varsa, VPN bağlantısı olmadan chatbot’u kullanmayı denemek olacak. ChatGPT’nin verilerinizi hesap düzeyinde kaydettiğini zaten biliyoruz, bu yüzden burada bir VPN kullanmanın gizlilik avantajı yok.
- ChatGPT Plus’a geçin: Önceki çözümler sizin için işe yaramadıysa bu, ChatGPT’yi en yoğun olduğu zamanlarda kullanma eğiliminde olmanızdan kaynaklanıyor olabilir. Ve eğer chatbot’u ücretsiz kullanıyorsanız, ödeme yapan bir müşteriye göre öncelik listenizde daha aşağıda olacaksınız. Yanıt hızı gerçekten önemliyse, ChatGPT Plus aboneliği son çareniz olabilir.
- ChatGPT Plus aboneliği aylık 20$’a mal oluyor ancak daha hızlı yanıtların yanı sıra birçok avantajıda beraberinde sunuyor. Ayrıca yoğun talep dönemlerinde chatbot’a öncelikli erişim hakkı da kazandırıyor. Bu da karşılaşabileceğiniz yavaşlamalarla başa çıkmanıza yardımcı olur.
- Farklı yapay zekalar kullanın: ChatGPT bir zamanlar piyasadaki tek AI dil aracıyken, artık durum böyle değil. Örneğin, Microsoft Copilot’u alalım. Aynı GPT dil modeli ailesine dayansa da ChatGPT’nin sunucu yüküne bağlı olarak hız avantajına sahip olabilir. Ancak benim deneyimime göre Google’ın Gemini’si genellikle GPT tabanlı herhangi bir chatbot’tan daha hızlı yanıtlar sunuyor. Ayrıca Türkçeye özel bir altyapısı da mevcut.
- Aynı şekilde Perplexity gibi diğer generatif AI tabanlı araçlar birkaçından daha hızlı yanıtlar sunar. Bu muhtemelen, geleneksel chatbot’ların bağlam için önceki mesajları hatırlaması gerektiği ve bu durumun token tahminlerinin karmaşıklığını artırabileceği için meydana geliyor. Daha küçük dil modelleri de daha hızlı yanıtlar sunuyor. Ancak bu, yanıt kalitesini kesinlikle kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz.
ChatGPT yavaşlama sorunları, kullanıcılar için zaman zaman sabır sınıyor olsa da sunulan çözüm yolları ile bu durumun üstesinden gelmek mümkün. Tarayıcı ve bağlantı ayarlarından başlayarak, OpenAI’nin durum sayfasını kontrol etme ve hatta ChatGPT Plus aboneliğine geçiş yapma gibi yöntemlerle yanıt hızlarında iyileşmeler sağlanabilir. Ayrıca alternatif yapay zeka araçlarını keşfetmek de farklı ihtiyaçlar için daha hızlı ve etkili çözümler sunabilir.
Spotify Haftalık Keşif çalışmıyor mu?
Sonuç olarak ChatGPT ve benzeri yapay zeka uygulamalarının sunduğu avantajlardan en iyi şekilde yararlanmak için bu teknolojilerin nasıl çalıştığını anlamak ve potansiyel yavaşlama nedenlerine karşı proaktif olmak faydalı olacak. Kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik sürekli geliştirme çabalarıyla, ChatGPT’nin geleceği parlak görünüyor.
Öne çıkan kaynak görseli: Mariia Shalabaieva / Unsplash