ChatGPT’nin popülaritesi artmaya devam ederken, diğer şirketler de yapay zeka destekli chatbot savaşına katılmaya hevesli. Yapay zeka endüstrisinin, teknoloji üzerine geliştirilen ürünlerin teknoloji endüstrisinde devrim yaratma potansiyeline sahip olduğu çok önemli bir noktada olduğuna inanan bu şirketler, teknoloji ortamını yeniden şekillendirmek ve Büyük Teknoloji’nin hakimiyetine meydan okumak için onu benimsemek ve üzerine geliştirmek için yarışıyor.
Söz konusu yüksek riskler göz önüne alındığında, Google ve Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri, büyük dil modellerinden (LLM’ler) yararlanarak diyalogsal yapay zeka araçlarının sürümlerini çoktan tanıttı. Bununla birlikte, daha az bilinen birkaç şirket de mücadeleye girerek bir yapay zeka rekabetine zemin hazırladı.
ChatGPT rakibi yapay zeka sohbet robotları
Bu makalede, ChatGPT’ye meydan okumayı veya başarısından yararlanmayı amaçlayan şirketlere ve yapay zeka sohbet robotlarına daha yakından bakacağız. Alanda bu kadar çok rekabet varken, hızla büyüyen bu pazarda hangi yapay zeka sohbet botunun baskın oyuncu olarak ortaya çıkacağını görmek ilginç olacak.
Microsoft
Microsoft’un yapay zeka destekli Bing ve Edge araçları, çevrimiçi arama ve gezinme yöntemlerimizi değiştirmeyi amaçlayan ChatGPT rakiplerinden bazıları olarak karşımıza çıkıyor.
Microsoft, çevrimiçi aramada devrim yaratmayı vaat eden “yeni” Bing’in lansmanıyla chatbot sektörüne girdi. Şirket ayrıca yapay zeka destekli araçları Edge tarayıcısına dahil etti. OpenAI’nin büyük yatırımcılarından biri olan Microsoft, daha da güçlü bir yapay zeka aracı geliştirmek için ChatGPT’nin arkasındaki teknolojiyi kullandı.
Yeni Bing beta test kullanıcılarına sunuldu ve kullanıcılar “Paris’te ziyaret edilecek yerler önerebilir misiniz?” veya “En iyi elmalı turta tarifi nedir?” gibi sorular sorabiliyor ve turistik yerleri veya tarifleri açıklayan açıklamalı yanıtlar alabiliyor. Ancak bazı kullanıcılar sistemde açıklar bularak vahşi ve bazen de akıldışı cevaplara sebep oldular.
Microsoft ChatGPT ile rekabet etmeye çalışsa da, şirket bazı aksaklıklar yaşadı. Yapay zeka île desteklenen “yeni” Bing, çok esnek olduğu, kullanıcıların sistemi istismar etmesine ve konu dışı ve garip cevaplar ortaya çıkarmasına izin verdiği için eleştirildi.
Sonuç olarak Microsoft, soru ve yanıt sayısını sınırlamak ve kullanıcı şikayetlerinden sonra bu kısıtlamaları gevşetmek zorunda kaldı. Bu zorluklara rağmen şirket, Edge tarayıcısında web sayfalarını özetleme ve sosyal medya gönderileri ve e-postalar için metin oluşturma gibi yapay zeka geliştirmeleriyle yoluna devam ediyor.
Meta’nın başarı elde edemeyen Galactica sohbet robotu ve etkileyici olmayan BlenderBot 3, ChatGPT rakipleri olurken, gelecekte metin ve görüntü tabanlı AI araçları için “AI personas” geliştirmeyi planlıyor.
Meta
Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın ana şirketi olan Meta, Galactica dil modeliyle yapay zekayı keşfediyor. Bilim insanlarına ve araştırmacılara akademik makalelerin özetleri, matematik problemlerinin çözümleri ve moleküllere açıklama ekleme gibi konularda yardımcı olmak üzere tasarlanan Galactica, 48 milyondan fazla bilimsel bilgi kaynağı üzerinde geliştirildi.
Ancak Meta geçtiğimiz Kasım ayında sohbet robotunu beta olarak kullanıma sunduğunda, yanlış veya taraflı yanıtları nedeniyle bilim camiasından eleştiriler aldı. Hatta bir bilim insanı aracı “tehlikeli” olarak tanımladı. Meta sadece birkaç gün sonra sohbet robotunu çevrimdışı hale getirdi.
Eskiden Facebook olarak bilinen Meta da yapay zeka alanına girerek bilim insanlarına ve araştırmacılara akademik makaleleri özetleme, matematik problemlerini çözme ve moleküllere açıklama ekleme konularında yardımcı olmak üzere tasarlanmış bir dil modeli olan Galactica’yı geliştirdi. Ancak bot, Kasım 2021’de halka açık bir beta testi sırasında yanlış veya önyargılı cevaplar ürettiği için bilim camiasından eleştiri aldı ve kaldırılmasına yol açtı.
I asked #Galactica about some things I know about and I'm troubled. In all cases, it was wrong or biased but sounded right and authoritative. I think it's dangerous. Here are a few of my experiments and my analysis of my concerns. (1/9)
— Michael Black (@Michael_J_Black) November 17, 2022
Meta ayrıca Ağustos 2021’den bu yana halka açık bir dijital asistan sohbet robotu olan BlenderBot 3’ü de geliştirdi, ancak GPT-3’ten daha az etkileyici kabul edildi ve hatta Meta CEO’su Mark Zuckerberg hakkında saldırgan açıklamalar yaptı. Bu aksiliklere rağmen Meta CEO’su Zuckerberg, kullanıcılara yardımcı olacak “AI personaları” ve WhatsApp, Instagram ve Messenger için metin ve görüntü tabanlı yapay zeka araçları oluşturmak üzere özel bir yapay zeka ekibinin kurulduğunu duyurdu.
Google’ın Bard sohbet robotu, chat robotu yapay zekası için şirket içi LaMDA modelini kullanan ve yeni yanıtlar sağlamak için web’deki bilgilerden yararlanan en yeni ChatGPT rakiplerinden biri.
Microsoft’un “yeni” Bing ve AI chatbot’una yanıt olarak Google, Bard adını verdiği kendi AI chatbot’unu duyurdu. Google CEO’su Sundar Pichai, şirketin, yeni ve yüksek kaliteli cevaplar sağlamak için web’deki bilgilerden yararlanan diyalogsal yapay zeka hizmetini güçlendirmek için şirket içi büyük dil modeli LaMDA’yı kullandığını söyledi. Bard, Oscar adayı iki filmi karşılaştırmak, bir bebek partisi planlamak ve buzdolabınızdaki malzemelere göre yemek tarifi fikirleri önermek gibi çeşitli görevler için kullanılmak üzere tasarlandı. Ancak Google, yeni yapay zeka sohbet robotunun yetenekleri hakkında henüz fazla bilgi vermedi.
İlk başlarda yaşanan bazı aksaklıklara rağmen Google, kendi ürünü olan Bard ile yapay zeka sohbet robotu sektörüne güçlü bir giriş yaptı. Google’ın şirket içi geniş dil modeli LaMDA tarafından desteklenen chatbot, internetteki bilgilerden yararlanarak çok çeşitli soruları cevaplamak üzere geliştirildi. Bard, bazı Google çalışanları tarafından gelişigüzel bir lansman ve erken dönemdeki gerçeklere dayalı hatalar nedeniyle eleştirilmiş olsa da, sohbet robotu şu anda sınırlı bir grup tarafından test ediliyor ve yakın gelecekte daha geniş bir kullanıma sunulması bekleniyor. Devasa arama yetenekleriyle Google’ın yapay zeka chatbot pazarına girişi, zorlu bir ChatGPT rakibinin habercisi olabilir.
Anthropic
Eski OpenAI çalışanları tarafından kurulan bir startup olan Anthropic, ChatGPT’ye rakip olmayı hedefleyen kendi diyalogsal yapay zeka aracı Claude üzerinde çalışıyor. Henüz tamamen halka açılmamış olsa da, Google 2022’nin sonlarında şirkete 300 milyon dolar yatırım yaptı.
Claude, sohbet robotunun yanıtlarını otomatik olarak revize eden yaklaşık 10 doğal dil talimatı veya ilkesiyle eğitildiği bir metodoloji olan Anayasal Yapay Zeka (Constitutional AI) kullanılarak geliştirildi. Sistem, insan geri bildirimine ihtiyaç duymadan daha iyi ve daha iyi huylu yapay zeka asistanları yaratmayı amaçlıyor.
We’ve trained language models to be better at responding to adversarial questions, without becoming obtuse and saying very little. We do this by conditioning them with a simple set of behavioral principles via a technique called Constitutional AI: https://t.co/rlft1pZlP5 pic.twitter.com/MIGlKSVTe9
— Anthropic (@AnthropicAI) December 16, 2022
Anthropic’in chatbotu Claude, ChatGPT’ye rakip olmaya hazırlanıyor ve bir yapay zeka veri platformu olan Scale tarafından incelendi. Scale, Claude’un ChatGPT’ye “ciddi” bir rakip olabileceğini belirtirken, botun “uygunsuz istekleri reddetmeye daha meyilli” olduğunu da kaydetti.
Claude, dil modelinin bir dizi doğal dil talimatıyla eğitilmesiyle geliştirildi ve bu talimatlar, Anayasal Yapay Zeka adı verilen bir metodoloji kullanılarak yanıtları otomatik olarak revize etmek için kullanıldı. Claude hala olgusal hatalar ve matematiksel hatalar yapsa da, yalnızca şirketlere erken erişim ürünü olarak sunuluyor ve henüz genel halka açılmadı.
Anthropic’in Claude’u, dil modelini doğal dil talimatlarını veya ilkelerini kullanarak yanıtlarını otomatik olarak revize edecek şekilde eğiten Anayasal Yapay Zeka metodolojisi üzerine inşa edilmiş bir ChatGPT rakibidir.
You.com
You.com‘un YouChat’i, yapay zeka destekli sohbetler, uygulama erişimi ve alıntı tabanlı arama sonuçlarının yanı sıra yeni bir yapay zeka görüntü oluşturma modeli sunan bir ChatGPT rakibi.
You.com, iki eski Salesforce çalışanı tarafından geliştirilen YouChat adlı yapay zeka destekli bir sohbet aracıyla birlikte gelen bir arama motorudur. YouChat, çeşitli sorgu türlerine açıklamalı cevaplar sağlayabilir, internetteki makalelerin özetlerini oluşturabilir, kod üretebilir, denemeler yazabilir ve daha fazlasını yapabilir.
C-A-L modeli üzerine geliştirilen araç, Microsoft’un Bing sohbet robotuna benzese de, “kontrol ettiğiniz bir arama motoru” olarak benzersiz bir değer önerisi sunuyor.
You.com, yapay zeka sohbet robotunun ötesine geçen yeni bir özellik ekledi: Yapay zeka görüntü oluşturucu modelleri. Stable Diffusion 1.5, Stable Diffusion 2.1 ve Open Journey artık arama motorunda yerleşik olarak bulunuyor ve kullanıcıların yazılı açıklamalara dayalı görseller oluşturmasına olanak tanıyor.
You.com’un motoru ayrıca arama sonuçlarını Reddit, TripAdvisor, Wikipedia ve YouTube gibi sitelerdeki ilgili yanıtlara ayırırken, standart web sonuçları da sağlıyor. Bu arama motoru “kontrol ettiğiniz arama motoru” olmakla gurur duyuyor ve yapay zeka sohbet robotu YouChat, çeşitli sorguların yanıtlarına açıklama ekleyebiliyor, makale özetleri oluşturabiliyor, kod üretebiliyor, denemeler yazabiliyor ve daha pek çok şey yapabiliyor.
Baidu
Baidu’nun Ernie Bot’u, doğal dil anlama ve üretme konusunda başarılı olan bir ChatGPT rakibi ve metinden resme modeliyle birlikte arama motoruna ve Jidu’nun yakında çıkacak EV arayüzüne entegre edilecek.
Baidu, Mart ayı gibi erken bir tarihte “Ernie Bot” adlı yapay zeka destekli bir aracı piyasaya sürmeye hazırlanıyor. En çok arama motoru ve diğer çevrimiçi hizmetleriyle tanınan Çinli teknoloji şirketi, sürücüsüz otomobil de dahil olmak üzere bir dizi ürün geliştirmek için yapay zekadan yararlanıyor.
İlk olarak 2019’da geliştirilen Ernie, o zamandan beri konuşma yanıtları üretebilen ChatGPT benzeri bir araca dönüştü. Baidu‘ya göre model “devasa bir bilgi grafiği” üzerinde geliştirildi ve hem doğal dil anlama (NLU) hem de üretme (NLG) konusunda oldukça iyi. Şirket, Ernie Bot’un ChatGPT’ye karşı önemli bir rakip olacağını umuyor.
Baidu, ChatGPT rakibi Ernie Bot’un geliştirilmesiyle yapay zeka sohbet robotu rekabetinde önemli adımlar atıyor. Aracı bu ay içerisinde piyasaya sürmeyi hedefleyen şirket, chatbotu arama motoruna ve hatta Çinli girişim Jidu’nun yakında piyasaya sürülecek elektrikli aracına entegre etmeyi planlıyor.
Ernie Bot, devasa bir bilgi grafiği ve yapılandırılmamış veriler üzerinde eğitildi ve güçlü doğal dil anlama (NLU) ve oluşturma (NLG) yetenekleriyle donatıldı. Ayrıca Baidu, OpenAI’nin DALL-E 2 sistemine ve Stability AI’nın Stable Diffusion’ın AI görüntü oluşturucusuna benzer şekilde, Çince metne dayalı görüntüler oluşturabilen Ernie ViLG adlı bir metinden görüntüye model üzerinde de çalışıyor.
Alibaba
Alibaba’nın kendi ChatGPT rakibini dahili olarak test ettiği, ancak halka açık olarak piyasaya sürmeden önce Çinli düzenleyicilerin sansür endişelerini aşması gerekebileceği bildiriliyor.
Çinli e-ticaret şirketi Alibaba, şu anda şirket içinde test edilmekte olan bir ChatGPT rakibiyle yapay zeka chatbot savaşına katıldı. CNBC’ye konuşan bir şirket sözcüsüne göre, Alibaba 2017’den beri üretken yapay zeka teknolojisini deniyor. Bununla birlikte, aracın yetenekleri veya ne zaman duyurulabileceği hakkında şu anda herhangi bir bilgi yok.
Alibaba gibi yapay zeka sohbet robotları geliştiren Çinli teknoloji şirketleri, yasal engellerle mücadele etmek zorunda kalabilir. Çinli düzenleyicilerin, Alibaba’nın sahibi olduğu Tencent ve Ant Group’a, botun sansürsüz içerik yayabileceği endişesiyle ChatGPT’ye erişimi kısıtlama talimatı verdiği bildirildi. Bu durum, Çin hükümetinin teknoloji şirketlerinin kendi yapay zeka sohbet botlarını piyasaya sürmeden önce hükümetten onay almalarını şart koşabileceğini gösteriyor. Sansür kuralları, Çinli şirketler tarafından geliştirilen yapay zeka sohbet botlarının kullanışlılığını sınırlayabilir ve ürünlerini piyasaya sürüp süremeyecekleri konusunda soru işaretleri yaratabilir.
Snapchat
Snapchat’in Plus’a özel My AI chatbot’u, platformun güven ve güvenlik kurallarına bağlı kalarak kişiselleştirilmiş yemek tarifi ve gezi planlama önerileri sunan bir ChatGPT rakibi.
Snapchat, ChatGPT’nin uygulama içi bir versiyonu olarak işlev görmek üzere tasarlanan ve kullanıcıların yemek tarifi önerileri talep etmesine veya seyahat planlamasına olanak tanıyan “My AI” adlı yeni bir yapay zeka sohbet robotuyla yarışa katıldı.
Ancak bu chatbot, Snapchat’in güven ve güvenlik kurallarına uyacak şekilde eğitildiği için ChatGPT’den daha sınırlı. Şu anda hizmete yalnızca Snapchat’in aylık 47,99 TL’lik ödeme yapan Plus aboneleri erişebiliyor, ancak CEO Evan Spiegel gelecekte tüm kullanıcıların kullanımına sunmayı planlıyor.
Youdao
Youdao‘nun yaklaşan yapay zeka destekli eğitim ürünleri ve oyunları, chat yapay zekasını yeni ve benzersiz yollarla birleştirebilecek ChatGPT rakipleridir.
NetEase’in eğitim iştiraki Youdao, yapay zeka destekli araçları bazı eğitim ürünlerine ve yakında çıkacak oyunlara entegre etmeyi hedefliyor. Ayrıntılar az olsa da, şirket tekliflerini geliştirmek ve kullanıcıları için daha ilgi çekici eğitim deneyimleri sağlamak için yapay zekadan yararlanmakla ilgileniyor gibi görünüyor.
Character.AI
Character.AI‘nın gerçek insanlardan ve kurgusal karakterlerden esinlenerek modellenen yapay zeka sohbet robotları, kitap önerileri, beyin fırtınası, dil pratiği ve daha pek çok konuda yardımcı olabilen ChatGPT rakipleridir.
Yapay zeka sohbet robotu oyununda yer almak için yarışan bir diğer araç ise Google’ın LaMDA teknolojisinin yaratıcıları tarafından geliştirilen Character.AI. Platform, kullanıcılara Tony Stark, Elon Musk ve Mark Zuckerberg gibi hem gerçek hem de kurgusal kişilerden modellenmiş sohbet botlarına göz atma veya oluşturma olanağı sunuyor. Yapay zeka, bu botlarla etkileşime girerken onların kişilik özelliklerini taklit etmeyi amaçlıyor. Ancak bu botların tek yapabildiği bu değil; bazıları kitap önerileri sunmak, beyin fırtınası oturumlarını kolaylaştırmak, dil öğrenmeye yardımcı olmak ve daha fazlasını yapmak üzere programlanmış durumda.
Replika
Replika, metin tabanlı ve görüntülü sohbetler aracılığıyla arkadaşlık sağlayan bir yapay zeka sohbet robotudur. Sohbet robotu, anılar oluşturmak ve konuşma tarzına özel yanıtlar üretmek için şirketin GPT-3 modeli versiyonu ile senaryolaştırılmış diyalog içeriğinin bir kombinasyonunu kullanıyor. Ancak şirket kısa süre önce platformda erotik rol yapma oyunlarına artık izin verilmediğini duyurdu ve bu da bazı özel kullanıcıları hayal kırıklığına uğrattı.
NetEase
NetEase’in Justice Online Mobile için geliştirdiği yapay zeka sohbet robotu, oyuncuların metin veya ses girdileri aracılığıyla NPC’lerle sohbet etmesine olanak tanıyarak oynanışı benzersiz şekillerde etkileyecek bir ChatGPT rakibi.
Niko Partners araştırma ve içgörü direktörü Daniel Ahmad’a göre, NetEase’in mobil MMO Justice Online Mobile’a ChatGPT tarzı bir araç entegre etmeyi araştırdığı bildiriliyor. Bu araç, oyuncuların oyundaki oynanamayan karakterlerle (NPC’ler) ses veya metin girdileri yoluyla etkileşime girmelerini ve oyunu etkileyecek benzersiz şekillerde tepki vermelerini sağlayacak. Şimdiye kadar aracın sadece bir demosu yapıldı, bu nedenle oyunun son sürümüne nasıl entegre edileceği veya edilip edilmeyeceği belli değil.
Kesinlikle! Yapay zeka sohbet robotlarının daha erişilebilir ve sofistike hale gelmesiyle birlikte, müşteri hizmetleri, sağlık hizmetleri, eğitim ve daha fazlası gibi çeşitli alanlarda daha fazla kullanım örneği görmeyi bekleyebiliriz. Bu araçların insan üretkenliğini, yaratıcılığını ve verimliliğini nasıl artırabileceğini görmek büyüleyici olacak, aynı zamanda ele alınması gereken önemli etik ve gizlilik endişelerini de gündeme getirecektir. Nihayetinde, diyaloğa dayalı yapay zekanın geliştirilmesi, makinelerle ve birbirimizle iletişim kurma şeklimizi dönüştürme ve insan-makine etkileşiminin geleceğini şekillendirme potansiyeline sahiptir.