İlk Chromebook’lar piyasaya çıkalı bir seneden biraz uzun bir zaman geçti. Biz de, sohbet arasında “Chromebook” lafı geçtiği zaman, teknolojiyle pek ilgili olmayan tüketicinin de neden bahsedildiğini anlayacağı bir zaman gelecek mi diye düşündük. Bu yüzden de teknoloji uzmanlarına Chromebook’un tam olarak ne olduğunu ve toplumun tamamı tarafından tanınıp tanınmayacağını sorduk.
Chromebook nedir, ne işe yarar?
Chromebook’ları, internete muhtaç, süper hızlı açılan ve genellikle ucuz olan birer laptop olarak düşünebiliriz. Genellikle oldukça hafifler ve Google’ın Chrome işletim sistemiyle çalışıyorlar. Cihazın adı da zaten işletim sistemiyle ilgili epey bir ipucu veriyor. Bilgisayarda bulunan tek program bir tarayıcı, yani Google Chrome. Onun dışında her şey, Web uygulamalarından veya internete bağlıyken kullanabileceğiniz uygulamalardan oluşuyor. Yani internet erişiminiz yokken Chromebook ile yapabileceğiniz çok az şey kalıyor. Her şeyin Web’e kaydedilmesindeki nihai amaç, verilerinize herhangi bir bilgisayardan erişebilmenize olanak sağlanması. Bu yüzde Chromebook’lara Bulut bilgisayarı da deniyor. Ayrıca Chromebook sizi yarı yolda bırakırsa, tüm uygulamaları, belgeleri veya ayarlarınızı kaybetme gibi bir derdiniz olmuyor.
İnternet zorunluluğunun götürüleri
Birçok Chromebook, internete hem Wi-Fi hem de 3G üzerinden bağlanabiliyor. Ancak dünya genelinde hiç kopmadan 7/24 erişilebilen bir internet bağlantısı olmadığı sürece, Chromebook’ların tam olarak çalışabilmesi için internet zorunluluğu olması, yaygın kullanımına en büyük engel olarak öne çıkıyor. Akıllı telefonlarda, internet bağlantısı olmadan da birçok uygulama gayet iyi vakit geçirmemize yardımcı olurken, Chrome OS, internet yokluğunda tamamen işe yaramaz bir hâl alıyor. Gartner uzmanı Ken Dulaney: “Chromebook’ların, önümüzdeki 5 yıl içerisinde masaüstü ve laptoplardan oluşan bilgisayar pazarının %50’sini oluşturması gibi bir ihtimal söz konusu değil. Her yerde internet yeterince hızlı değil ve hatta bazı yerlerde erişim yok.” diyor.
Elbette internet olmadan da Chromebook’u kullanabilirsiniz. Ama bunun için Web uygulamalarının Gmail Offline gibi çevrimdışı sürümlerini indirmeniz gerekiyor. Yine de çevrimdışı uygulamalar oldukça kısıtlı ve şu zaman açısından konuşmak gerekirse, esas bilgisayarınızı Chromebook için bırakmak mantıklı bir karar olmayabilir.
Düşük fiyatlar da yetmeyebilir
İlk çıkan Chromebook’ların fiyatı 300-400 dolar arasındaydı. O dönem, internet bağlantısını zorunlu kılmayan ve bu fiyata alınabilecek Windows bilgisayarlar da bulunduğu için, internetsiz bir hiç olan Chromebook’lara göre fiyat biraz fazlaydı. Geçtiğimiz yılın Ekim ayında, Google 250 dolarlık bir Samsung Chromebook çıkardı. Diğer Chromebook modellerinin tersine, bu cihazda Intel yerine ARM çipler kullanıldı. Reticle Research analistlerinden Ross Rubin durumu şöyle açıklıyor: “ARM çiplerin çok sayıda faydası var. Bu yüzden Apple, Microsoft ve Google gibi şirketler, kendi platformlarındaki işlemci mimarisi için ARM tercih etmeye başladılar. ARM çipler daha uzun pil ömrü, daha ince form faktörleri ve çok daha az maliyet sağlıyor.
ARM kullanımı yine de yeterli değil. ABI Research’ten Jeff Orr: “Intel tabanlı Chromebook’lara ek olarak ARM ile güçlendirilmiş cihazların da çıkması kullanıcı deneyimini rahatlıkla iyileştirecek diyemeyiz. Chromebook’lar, en basit işlem için bile internet gerektirdiği için, esas belirleyici faktör, internet bağlantısı olmaya devam edecek.” diyor.
Yakın zaman önce, Google ARM yerine Intel işlemci kullanmasına rağmen fiyatı 200 dolar olan Acer Chromebook’u duyurdu. Makul fiyatına rağmen bu cihaz da uzmanların beğenisini kazanamadı. Jenn Jolly: “200 dolarlık başlangıç fiyatı, cebine düşkün kullanıcı için makul görünüyor ancak bunu tercih etmeleri durumunda, beklentilerini düşük tutmak zorundalar.” diyor ve Chromebook’un bariz kısıtlamalarına ek olarak, kullandığı düşük fiyatlı Chromebook için: “plastik hissi veriyor, ekran kalitesi düşük ve ses kalitesi de yetersiz. Yüksek fiyatlı Chromebook’lar kesinlikle çok daha iyi ancak onları da fiyatları, satışlarını kısıtlıyor.” diyor
İkinci bilgisayar olarak Chromebook
Tüm kısıtlamalara rağmen, tüketicinin esas bilgisayarı olarak Chromebook’ seçmesi zor görünüyor. Jolly bu konuda: “Spor çantama atmak veya yolculuk sırasında kullanmak için ucuz bir Chromebook almayı düşünebilirim ama yine de 200 dolarlık Google Nexus 7 veya yakın fiyatlı Amazon Kindle HD tabletler, bakıldığı zaman daha iyi cihazlar olarak görülüyor.” diyor.
Google ne yapabilir?
Peki Google, insanların çalışıp kazandığı parayı, bir tablet veya tam fonksiyonlu bir laptop yerine Chromebook’a harcamalarını sağlamak için ne yapabilir? Rubin, bu sınıftaki cihazların popüler olması için, daha fazla Web uygulaması, daha zengin Web uygulamaları ve daha iyi çevrimdışı işlevsellik gerektiğini vurguluyor. Daha bebek adımlarını atan Chromebook’ların ne şekilde ilerleyeceğini hep birlikte göreceğiz.