Çip üreticileri, küresel bir bileşen kıtlığı ile ilgili uyarıyor. Küresel bir salgın yaşıyor olsak da, 2020 yılı teknoloji konusunda şahit olduğumuz en iyi yıllardan biri oldu; AMD’nin Ryzen 5000 işlemcileri, NVIDIA’nın 3000 serisi ve Apple’ın yeni MacBook’lar için M1 yongalarını piyasaya sürmesi ileriye dönük oldukça büyük adımlar olarak nitelendirildi.
- Apple M2 işlemci sızdırıldı; 2021 Mac’lerde daha iyi bir performans sunacak
- Intel, dizüstü bilgisayarlar için 11. Nesil Core H35 işlemcilerini duyurdu
- Intel, kendi işlemcisini Apple M1 ile karşılaştırdı
Haftalardır, ana işlemci üreticileri dünya çapında bir tedarik sıkıntısı olabileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Uyarıda bulunan isimler arasında Qualcomm gibi dev üreticiler de bulunuyor.
Qualcomm ve NXP Semiconductors NV gibi büyük yonga üreticileri, 2021 yılının bileşecek konusunda küresel bir kıtlık yılı olacağını ve tedarik sıkıntılarının yaşanabileceğini ısrarla belirtiyor.
Bunun sadece teknoloji endüstrisini değil, aynı zamanda otomotiv endüstrisi gibi diğer alanları da da doğrudan etkileyebileceği ifade ediliyor.
Bilindiği üzere 2020 teknoloji için oldukça verimli bir yıl oldu. Üretimin artması, çok yüksek bir talebin oluşmasına ve mevcut siparişlerin yetiştirilebilmesi için beklerken yeni siparişlerin reddedilmesine neden oldu.
Qualcomm CEO’su Cristiano Amon’un şirketin mali sonuçlarını açıklamak için gerçekleştirdiği sunum, büyük bir eksikliği gözler önüne serdi. Zira imalat endüstrisinin büyük bir kısmını az sayıda tedarikçinin elinde bulunuyordu.
Nitekim Apple da, yüksek bileşen kıtlığı nedeniyle yeni iPhone 12 serisinin satışlarının sınırlı kaldığını söyledi. Aynı şey, AMD gibi TSMC ile bağlantılı büyük üreticiler tarafından da bildirildi. AMD, üretim hatlarının yetersizliği nedeniyle çoğu üründe tedarik sıkıntısı yaşadı.
Bu konudaki en büyük sıkıntıyı ise hiç şüphesiz Sony yaşadı. 2020 yılı sonlarında yeni oyun konsolu PlayStation 5’i piyasaya süren dev şirket, oluşan talebi karşılayamdı. Ve oldukça önemli bir tedarik sorunu ile karşı karşıya kaldı.
Tedarik sıkıntısı yalnızca oyun konsollarını değil otomobilleri de etkiliyor
İşlemcilere olan yüksek talep şu anda General Motors ve Ford gibi büyük otomobil üreticilerinin siparişlerini de etkiliyor. Bu sorun nedeniyle bazı fabrikaların üretiminde % 20 azalmanın yaşandığı görülüyor.
Bazı üreticiler, parça sıkıntısının yaşanmasına neden olan pandemi nedeniyle aylardan beridir oluşan talebi karşılamak için çok sayıda sipariş reddetti.
Sektörün üst düzey yöneticilerinden bazıları da bu sorunu pandemi beklentisiyle bileşenlerin büyük miktarda stoklanmasından kaynaklandığını belirtti. Bunun en açık örneği Huawei; Çinli şirket, Trump yönetiminin uyguladığı kısıtlamalar karşısında ayakta kalmak için çok sayıda bileşen stokladı.
Tahminler bileşen tedariği ile ilgili sıkıntıların 2021 yılı boyunca devam edeceği yönünde. Şayet çip sektöründe işler bu şekilde devam ederse, oyun konsolu üreticileri bu durumdan oldukça olumsuz etkilenebilir.