Crypto.com, Fifa Dünya Kupası 2022’nin resmi sponsoru olacak. Birçok büyük futbol turnuvasının uluslararası yönetim organı olan FIFA, kripto para borsası Crypto.com’un Katar’daki bir sonraki Dünya Kupası’nın resmi sponsoru olacağını duyurdu.
Çarşamba günü yapılan duyuruda, Crypto.com markasının, kasım ayında başlaması planlanan Katar 2022 FIFA Dünya Kupası’nda stadyumların içinde ve dışında görüneceğini belirtildi. Kripto borsası, kullanıcılarına sponsorluğun bir parçası olarak maçlara katılma ve resmi ürünler kazanma fırsatları sağlayacak.
FIFA’dan Kay Madati’ye göre, Crypto.com’un diğer uluslararası kuruluşlarla olan ilişkisini gerekçe göstererek, oyunu “dünya çapında” tanıtacak. Kasım ayında borsa, Los Angeles’taki Staples Center için 20 yıllık bir isim hakkı anlaşması imzaladı ve adını Crypto.com Arena olarak değiştirdi. Ayrıca şirket, Avustralya Futbol Ligi ile 25 milyon dolarlık bir sözleşme, Formula 1 ile 100 milyon dolarlık bir sponsorluk anlaşması ve Ultimate Fighting Championship ile de 10 yıllık 175 milyon dolarlık bir sponsorluk anlaşması imzaladı.
2022 İTÜ Robot Olimpiyatları’na Bitexen sponsorluğu
Crypto.com, Fifa Dünya Kupası 2022’nin resmi sponsoru olacak
Futbolun dünya sahnesindeki küresel popülaritesi göz önüne alındığında, Crypto.com’un daha fazla uluslararası izleyici çekmesi bekleniyor ve bu da Katar sakinlerinin 2020’de Bitcoin (BTC) dahil olmak üzere kripto para ticareti yapmalarını mümkün kılıyor. Ülkenin merkez bankası 2018 yılında kripto parayı yasakladıklarını açıkladığı günden bu yana, ve Ocak 2020’de Katar Finans Merkezi Düzenleme Kurumu tarafından yeniden onaylandı. Crypto.com’un dünya çapında yaygın olarak kullanılmasından dolayı daha geniş bir kitleye hitap etmesi muhtemel. FIFA’ya göre, Rusya’daki 2018 FIFA Dünya Kupası’nı 3.55 milyar kişi izledi ve Fransa ile Hırvatistan arasındaki finale bir milyardan fazla insan katıldı.
Olay, Katar 2022 ihale sürecine kadar uzanan yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla desteklendi. Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı, Nisan 2020’de, şantaj, elektronik dolandırıcılık, kara para aklama ve ticari rüşvet ile suçlanan iki FIFA yetkilisi de dahil olmak üzere, “rüşvet ve komisyon ödemeleri ve alınması” ile bağlantılı üç kişiyi suçlu buldu. Ayrıca İnsan Hakları İzleme Örgütü, etkinliğin altyapısını inşa ederken işçilerin istismara ve köle benzeri çalışma koşullarına maruz kaldığını iddia etti.