Dark web nedir, ya da bilinen diğer adlarıyla deep web, karanlık web nedir sorusu, birçok internet kullanıcısının zaman zaman sorduğu bir soru. Bir gerçek mi yoksa şehir efsanesi mi? Dark web kavramı, internette Google gibi geleneksel arama motorları ile erişilemeyen kısmı ifade eder. İnternetin erişilemeyen ve “karanlık” kalan bu kısmı, sadece VPN ya da The Onion Router (Tor tarayıcısı) ile erişilebilir.
Dark web’de yer alan gizli internet siteleri, ek anonimlik ve güvenlik katmanları ile standart bir web sitesinin hizmetlerini sunuyor. Dark web sitelerinin, normal internet sitelerine göre farkı ise, kötü bir şöhretinin olması. Genellikle yasadışı faaliyetlere ev sahipliği yapan dark web siteleri, yetkili merciler ya da güvenlik güçlerinin dikkatini çekmek istemeyenler tarafından tercih edilir.
Dark web nedir, nasıl çalışır?
Dark web, online bankacılıktan suç hizmetlerine varana kadar çok çeşitli alanlarda içeriğin olduğu bir dünya. Bu nedenlerden ötürü dark web, arama motorları tarafından dizine eklenmeyen bir dünyadır. Bu dünyada yer alan internet sitelerine, sadece akılda tutabileceğiniz, doğrudan giriş yapabileceğiniz bir URL ya da IP adresi kullanılarak ulaşılabilir.
Genellikle karanlık ağ ya da derin ağ tabirleri, deep web ve dark web gibi bu konuda en çok kullanılan terimler içindedir. Buna karşın derin web ile dark web farklıdır. Derin web, çeşitli veritabanlarını, akademik araştırma kütüphanelerini ve şifre korumalı hizmetleri (Netflix ücretsiz üyeliği gibi) içerebilen bir dünyadır. Dark web ise çok daha karanlıktır.
Dark web ile deep web farkı
Dark web, yoğun bir şifrelemenin kullanıldığı ve profesyonel yazılımlar olmadan erişilmesi imkansız, kasıtlı olarak gizlenmiş sitelerin ağlarından oluşan bir ağı kullanır. Bu ağlar, web sitelerini yetkililerin ve internet servis sağlayıcılarının gözünden uzakta çalıştırma fikriyle, bağlantılı küçük ağlar üzerinde oluşturulmuş bir dünyadır.
Dark web’de, çalıntı kredi kartı bilgileri satışından kiralık katil ilanlarına, uyuşturucu satışından diğer birçok farklı illegal konulara ilişkin içerik yer alır. Bu sitelerde ödeme yöntemi olarak kredi kartı gibi takip edilebilecek sistemler değil, Bitcoin gibi takip edilemez ve merkeziyetsiz kripto paralar kullanılır.
- Çalınan Youtube hesapları Dark Web’de satılıyor
- Dark Web’de Facebook profil bilgileri satıldı
- Dark web hosting sağlayıcısı hacklendi, 7 bin 600 site çöktü
Dark web’e nasıl erişebilirsiniz?
Web’in karanlık kısmına erişmek, dark web nedir sorusunun yanıtını kendiniz keşfetmek istiyorsanız ilk etapta uzman bir tarayıcıya sahip olmanız gerekiyor. Karanlık webe erişimde en yaygın yazılım, kullanıcı trafiğini şifreleye Tor adlı tarayıcıdır.
Bu tarayıcıdaki katmanlar, dünyanın dört bir yanındaki binlerce gönüllü tarafından işletilen proxy sunucularıdır ve bir kullanıcının IP adresini tanımlamayı, dark web’de izlemeyi imkansız hale getirir.
Tor’a erişerek dark web’in anahtarını alabilirsiniz ancak Google gibi, belli aramalarla istediğiniz siteyi bulamazsınız. Gitmeniz gereken siteyi biliyor olmanız gerekir. Kolay erişilebilir olmamasına karşın güvenlidir.
Dark web’de belli dizin sitelerine erişerek aradığınız internet sitesini keşfedebilirsiniz. Dizin siteleri, dmoz gibi, internette arama motorları öncesinde yaygın kullanılan adreslerdir.
Dark web’de nasıl bir içerik var?
Karanlık ağ, kolluk kuvvetleri ve ISS’lerin görüş alanı dışında olduğu için, silah ve uyuşturucu satışından suikastlere kadar birçok yasa dışı faaliyetin merkezi. Karanlık web her ne kadar bu tür karanlık noktalara sahip olsa da, aynı zamanda baskıcı rejimlerde gazetecilerin ve bilgi kaynaklarının, güvenli bir şekilde paylaşım yapabileceği bir alandır.
Dark web bir sığınak mı?
Dark web nedir sorusunun ürpertici yanıtlarını verdiğimize göre, aklınıza dark web siber suçluların saklandığı bir alan mı sorusu gelebilir. Bilgi kaynaklarının internette güvende ve anonim kalmalarına yardımcı olmak için, web’in karanlık kısmı bir amaca hizmet edebilir. Gizli IP adresleri, normal web üzerinde IP adreslerini gizleyen birçok hizmet olmasına rağmen, kötü amaçlı yazılımların bilgisayara bulaşmasını zorlaştırır.
Buna karşın karanlık ağ, bilgisayar korsanlarının ve siber dolandırıcıların faaliyetlerini kolaylaştırır. Dark web, her ne olursa olsun kolayca erişilebilen yasadışı içerikle doludur.
Bu nedenle, karanlık ağı keşfetmek istiyorsanız ve yasal çizgiyi aşmamak istiyorsanız bunu çok titiz ve dikkatli bir şekilde yapın. Etrafta insanların ne yaptığınızı görmek için ekranınıza göz atmaktan memnun olduğu kamusal alanlarda bunu denememeniz daha iyi.