Yazılım geliştirme alanına giriş yapan, programcılıkla ilgilenen kişilerin ilk duyduğu terimlerden bir tanesi de DevOps’tur. Peki DevOps nedir, ne işe yarar? Geliştiricilere nasıl yardımcı olur? İşte DevOps hakkında bilmeniz gereken her şey.
DevOps nedir?
DevOps, Development (geliştirme) ve Operations (operasyonlar) kelimelerinin birleşiminden elde edilmiş bir kısaltmadır. 2009 yılında Patrick Debois isimli geliştirici tarafından ortaya atılan bu terim, tasarımdan geliştirme aşamalarına kadar, tüm programlama üretim sürecinde işbirliği yapan bir ekibin çalışmasını tanımlayan bir şemsiye terimdir. IT alanında bir evrim olan DevOps, bir ekibin yüksek verimlilik ile sonuç üretme yeteneğini artıran araç ve felsefelerin tamamına denir.
DevOps programcıları tipik olarak geleneksel altyapı yönetimi ve yazılım geliştirme süreçlerini kullanır. Yazılım geliştirme söz konusu olduğunda DevOps, Agile tarzı bir yaklaşım benimseme eğilimindedir.
DevOps neleri kapsıyor?
IT kültüründe bir evrim niteliğinde olan DevOps’un teknik yapısını bilmek de oldukça büyük bir önem teşkil etmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere Agile geliştirme, DevOps’un oldukça önemli bir parçasıdır. Ve yaratılmasında oldukça büyük bir role sahiptir. Yani bir Agile geliştirme, DevOps olmadan oldukça verimsiz bir halde kalır.
DevOps’un oluşturulmasındaki bir diğer önemli teknik öğe ise, sistem yöneticileridir. DevOps, bu yüzden en iyi kurumsal sistem yönetimi uygulamalarını kapsamaktadır. Bu uygulamalardan bazıları, verimli bir yazılım geliştirme süreci için hayati öneme sahip olan otomasyon ve sistem takibi gibi unsurları içerir.
DevOps’un derinliklerinde neler var?
DevOps’u üç temel açıdan ele almak mümkündür.
İnsanlar ve Kültür – DevOps, bir organizasyonda yer alan ekipler arasındaki geleneksel engelleri yıkar. Ve tüm ekiplerin ortak bir hedefe doğru birlikte yürümelerini sağlar. Amaç, müşteriye olabildiğince çabuk ve kaliteli yazılımlar sunmaktır.
Süreçler ve Uygulamalar – Agile ve DevOps birlikte hareket eder. Kuruluşlar Agile, Scrum, Kanban ve ek otomasyonları benimseyerek, ilerideki süreçleri öngörülebilir. Ve bunları tekrarlanabilir şekillerde düzenleyebilir.
Araçlar ve Teknolojiler – Doğru araçlar ve teknolojiler olmadan DevOps sürdürülebilir bir model değildir. Bunlar otomasyon, sürekli entegrasyon, konfigürasyon yönetimi, test, paketleme, yayınlama ve izlemeyi mümkün kılar.
DevOps ile çalışmak nasıl bir şey?
Şayet daha önce DevOps ile birlikte çalışmadıysanız, DevOps kullanılarak sürdürülen bir yazılım geliştirme sürecinin nasıl olduğunu merak edebilirsiniz.
Öncelikle belirtmek gerekir ki otomasyon, DevOps’un kritik bir bileşenidir. DevOps kullanıcıları, yazılım geliştirme süreci boyunca farklı görevler ve işlemler için çeşitli araçlara bağlanmak durumundadır. Fakat DevOps yalnızca bir toplama aracı değildir. Bu, DevOps’un nasıl çalıştığına işaret eden ufak bir ipucudur.
DevOps, Agile yaklaşımı kullandığından ötürü DevOps kullanıcıları çalışmalarını diğer programcıların çalışmalarıyla sık sık bütünleştireceklerdir. Bu sürekli bir şekilde yapılır. Ve sürecin daha başlarında ortaya çıkabilecek bir sorunun ortadan kaldırılmasını sağlar. DevOps kullanıcıları, çeşitli otomasyon araçlarıyla yazdıkları kodları sürekli olarak test ederler. Bunu yapmak, proje süresini büyük ölçüde kısaltmaya yardımcı olmaktadır.
Bir DevOps kullanıcısının, tamamen kendi başına, ekip çalışmasını yok sayarak çalışması, DevOps mantığına aykırıdır. DevOps’un başarısı büyük ölçüde belirli bir projede yer alan tüm ekip üyeleri arasındaki işbirliğine dayanır.
Neden DevOps?
DevOps yaklaşımı benimseyen ekipler, projelerini daha hızlı bitirme olanağı yakalarlar. DevOps sayesinde oluşabilecek iletişim eksiklikleri giderilir. Proje boyunca gerekli olabilecek tüm değişiklikler daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. DevOps yaklaşımı, operasyonlar ve geliştirme ekipleri arasında daha fazla işbirliğini teşvik eder. Projede yer alan tüm ekipler, hedeflerine daha emin adımlarla ve daha bilinçli bir şekilde ilerler. DevOps kullanmayan ekipler, genellikle projelerini daha yavaş bitirmek durumunda kalırlar. Ve proje boyunca teknik aksaklıklarla karşılaşma ihtimalleri daha fazladır. Bu yüzden, geliştirme süreçlerinin en verimli bir şekilde sürdürülebilmesi için DevOps tavsiye edilmektedir.