Dünyanın en büyük kamera sensörü, ABD Enerji Bakanlığı bünyesinde bulunan Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi (SLAC National Accelerator Laboratory) tarafından geliştirildi. Deneme testlerinden başarıyla geçen kamera sensörü, 3.200 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar çekebiliyor.
Evrenin en büyük gizemlerini araştırmak için geliştirilen yeni nesil görüntüleme cihazı, şimdiye kadar çekilmiş en büyük fotoğrafları bir araya getiriyor. Bu sayede 3.200 megapiksele var bir görüntü yakalayabiliyor. Söz konusu cihazı geliştiren ekip, şimdi de bu sensörü, nesneleri 100 milyon kat daha donuk gösterebilen ultra hassas bir teleskopa kurmaya hazırlanıyor.
Dünyanın en büyük ve en güçlü dijital kamerası şu an, ABD Enerji Bakanlığı bünyesinde bulunan ve Standford üniversitesine bağlı olan Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi (SLAC National Accelerator Laboratory) laboratuvarında yer alıyor. 2015 yılında kurulan bu laboratuvar Şili’de bulunuyor.
Dünyanın en büyük kamera sensörü 189 ayrı sensörden oluşuyor
Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi tarafından geliştirilen sensör, gece vakti gökyüzünün şimdiye kadar çekilmiş en geniş ve en derin görüntülerini sunuyor. Eski Uzay ve Zaman Araştırması (LSST) ismi ile de bilinen bu girişi tarafından geliştirilen cihaz, her biri 16 megapiksel çözünürlüğe sahip 189 ayrı görüntüleme sensöründen müteşekkil bulunuyor.
Normal bir tüketici kamerasında 1.4 inç (3.5 cm) genişliğinde bir görüntüleme sensörü bulunuyor. Söz konusu cihazda ise, odak düzlemi genişliği 61 cm’i geçiyor. Bu ona, gökyüzünün 40 dolunay büyüklüğündeki bölümünü yaklama ve astronomik nesneleri oldukça yüksek bir hassasiyetle tespit edebilme imkanı sunuyor.
Dünyanın en büyük kamera sensörü ile çekim yapmak için, ekibin bazı şartları sağlaması gerekiyordu. İlk olarak gerekli çalışma sıcaklığına ulaşmak için sensörler -150 ° F (-101,1 ° C)’ye kadar soğutulmak üzere bir kriyostatın içine yerleştirildi. Daha sonra 3.200 megapiksellik görüntüler elde etmek için, ekip liderinin ismini taşıyan Vera C. Rubin gözlemevi tarafından sağlanan görüntüler kullanıldı.
Verilen bilgilere göre bu görüntüler o kadar büyük ki, bunlardan yalnızca bir tanesini tam boyutlu olarak açmak için 378.4 bin televizyon ekranı gerekiyor. Bu görüntüler 24 km uzaktan bir golf topunu görmeye imkan sağlayacak kadar yüksek bir çözünürlük anlamına geliyor.
Stanford Doğrusal Hızlandırıcı Merkezi’nin gözlemevi direktörü Steven Kahn’ın ifadelerine göre bu, Rbuin Gözlemevi Projesi’nin en önemli başarılarından biri olarak öne çıkıyor. Dünyanın en büyük kamera sensörü ile ilgili çalışmaların daha da ilerletilmesi ve çeşitli araştırmalarda kullanılması planlanıyor.