Basılı kitaplar modern toplumun dayandığı temellere karşı tehlike mi oluşturuyor? Bu sorunun cevabı elbette hayır. Çoğu kişi hala elektronik kitapların basılı kitapların yerini alamayacağına inanıyor ama rahatlık açısından basılı kitapların e-kitaplarla, dergilerle ve gazetelerle boy ölçüşemeyecek duruma geldikleri de yadsınamayacak bir gerçek.
E-book reader satın alma rehberi
Basılı kitapların kısıtlamalarından sıkıldıysanız ve siz de kağıtların ötesinde bir dünyaya yolculuk yapmak istiyorsanız, e-book reader almak sürecin ilk adımını oluşturuyor. Peki, size hangi cihaz daha uygun? Bu öncelikle sizin sadece okuma işlevi olan bir cihaz mı yoksa çok yönlü bir tablet almak istediğinize bağlı.
Reader’lar
Renkli ekranları ve binlerce uygulamaları olan tabletlere kıyasla readerların basit siyah-beyaz ekranları size modası geçmiş ve teknolojinin gerisinde kalmış gibi görünebilir ama readerların da kendilerine özgü birçok avantajı bulunuyor.
Kindle ve Nook gibi reader’lar e-ink teknolojisi kullanıyorlar. E-ink şimdilik sadece siyah ve beyaz arası geçişler yapabiliyor, bu yüzden pek renkli bir tecrübe sağladığı söylenemez ama görüntünün, Kindle’ın ilk çıktığı zamanlarda açık gri arka planın üstüne metnin koyu gri kullanıldığı dönemden çok daha iyi olduğu kesin. Son nesil e-book reader’lar neredeyse beyaz arka planları ve keskin hatlı koyu renk metinleriyle birlikte okura oldukça kaliteli bir deneyim vadediyor.
E-ink kullanılan cihazlardaki görüntü, okurda aydınlatılmış bir bilgisayar ekranına değil de basılmış, mürekkepli, gerçek bir sayfaya bakıyor hissi uyandırıyor. Reader’ların başka bir avantajı ise gerçek bir kitap taşıyormuşsunuz hissi yaratan oldukça hafif ve taşınabilir olma özelliği.
Bütün bu olumlu özelliklerin yanı sıra, reader’ların en büyük kozu, güneş ışığında görüntünün harika olması. Eğer dışarda okumak isterseniz readernuzun ekranında herhangi bir parlama meydana gelmez. Öte yandan tabletlerdeki geriden aydınlatma sistemi, güneş ışığıyla başa çıkamaz ve özellikle cam ekranlı tabletlerde parlama sorunlarına yol açar.
Reader’lar aynı zamanda tabletlerden çok daha ucuzdur. Bu nedenle yanınızda taşırken çekinmenize gerek kalmaz. Çantanıza koyup istediğiniz yere götürebilirsiniz ve pahalı cihazlar olmadıkları için hırsızları da çok fazla dert etmeniz gerekmez.
Reader’ların Twitter’a girmenizi ya da e-postalarınızı okumanızı sağlayan uygulamalarla uyumlu olmadığı doğru ama siz bunu bir avantaj olarak da düşünebilirsiniz. Dikkatinizi dağıtacak uygulamaları olmayan bir reader kullanmak odaklanma açısından çok daha faydalıdır.
Siyah-beyaz oldukları için reader’lar, romanlar ve gazeteler gibi uzun sayfalar süren metinler için birebirdir. Eğer dergi veya çizgi roman gibi renkli olması gereken, karmaşık çizimli materyaller okumak istiyorsanız sıradan bir reader sizin için uygun olmaz.
Eğer reader’ın sizin için doğru bir tercih olduğunu düşünüyorsanız, piyasadakilerin en iyisi olan Amazon Kindle Paperwhite’a bir göz atmalısınız. 119 dolar olan bu ürünün dokunmatik ekranı ve karanlıkta okuyabilmeniz için aydınlatma sistemi mevcut. Amazon ekosisteminin zaten bir parçasıysanız bu ürün sizin için güzel bir tercih olacaktır.
Bu ürüne alternatif olarak Barnes & Noble’ın Nook Glowlight reader’ı da düşünülebilir. Temelde aynı özelliklere sahip olan bu reader’da Amazon’un ürününün aksine reklamlarla karşılaşmazsınız.
Eğer daha ucuz bir e-book reader istiyorsanız size yine Amazon veya Barnes & Noble’ın ürünlerinden şaşmamanızı öneririz. Nook Simple Touch’a 39 ve Kindle’a 69 dolara sahip olabilirsiniz ama karanlıkta okuyabilmeniz için aydınlatma özelliğine ekstra para vermek sizin için çok daha iyi olacaktır. Amazon’un veya Barnes & Noble’ın Türkiye’de resmi satışının bulunmadığını ancak farklı firmaların ithal ederek farklı fiyatlardan sattığını da belirtelim. Bu yüzden fiyatları dolar bazında verdik.
Tabletler
Eğer siyah-beyaz sıradan bir reader’ın sizin için yeterli olmadığına karar verdiyseniz, tabletlerin dünyasına geçiş yapabiliriz. Bu makale size en iyi tabletin hangisi olduğu sorusunun cevabını vermeyebilir ama en iyi okuma yapılabilecek tabletler konusunda fikir sahibi olmanıza yardımcı olabilir.
Öncelikle tablet boyutu konusunda bir karar vermelisiniz. 9 veya 10 inç gibi bir ekrana sahip olan tabletler, okuma önceliğinde bir kullanım için pek uygun olmayacaktır. Arada fotoğraflara bakıp video izlemek için de 7 inçlik bir tablet işinizi rahatlıkla görür.
Bu kategorideki en iyi seçim ise 999 TL’lik fiyatıyla aynı zamanda en pahalı ürün de olan Retina ekranlı Apple iPad mini. Apple’ın muhteşem görüntü kalitesine sahip olan Retina ekranı bulunan bu tablet ile aynı zamanda milyonlarca uygulamanın bulunduğu dev bir ekosisteme de girmiş olursunuz. Yüksek çözünürlüklü ekran yazıları daha net yapar ve 4:3 en-boy oranı da geniş ekranlı tabletlere nazaran okuma yapmayı kolaylaştırır.
Amazon’un, yalnızca reader istemeyen kullanıcılar için tasarladığını Kindle Fire HDX 7” de listemizde iki numarayı aldı. Yine Türkiye’de resmi satışı bulunmayan cihazın ABD fiyatı 229 dolar olarak belirlenmiş. Amazon’un kaliteli kitap, video ve uygulamalardan oluşan mağazasına da erişim sağlayan Kindle Fire, aynı zamanda hiçbir Android ve iOS tabletin ulaşamayacağı bir ölçüde tüketiciye odaklanmış durumda.
Hali hazırda bir Android kullanıcısıysanız da saf bir Android tablet olan Google’ın Nexus 7’si sizin için oldukça uygundur. 700-750 TL arasında değişen fiyatlarla ülkemizde satışı da bulunan bu tabletin Google Play Store bağlantısının yanında çok da kaliteli bir ekranı bulunuyor.