Yerli alışveriş platformlarının güvenilirliğini ve gelişimini sağlayacak bir yapı ve bilgi sistemi kuruluyor. E-ticarete gelen devlet denetimi ile ne değişecek? 6563 sayılı kanun kapsamında hazırlanacak tebliğ taslağı, sektörün görüşlerini bekliyor.
Bundan iki yıl önce kabul edilen ve bugüne dek her tür istenmeyen mesajın (e-posta, kısa mesaj vs.) düzenlenmesi ile kamuoyunda bilinen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki 6563 no’lu kanun, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın girişimi ile e-ticaret sitelerine ciddi bir düzenleme getirecek.
22 Eylül 2016 tarihinde hazırlanan tebliğ taslağı, son hâlini almak için sektörün görüşlerini bekliyor.
Taslak, bu hâliyle kanunlaşırsa, e-ticaret sektöründe göreceğimiz değişiklikleri aşağıda sıraladık.
Yeni e-ticaret kanunu ne gibi değişiklikler sunacak?
Öncelikle e-ticaret siteleri kayıt altına alınacak. Böylece, özellikle adı sanı bilinmeyen e-ticaret platformlarının güvenilirliği sorgulanabilecek. Alışverişte sorun yaşanırsa, muhattap bulma derdi ortadan kalkacak. Kayıtlar 1 Haziran 2017’ye kadar tamamlanacak.
Ticaret yapan gerçek kişilerin T.C. kimlik numarası ve vergi kimlik numarası, şirketlerin ise MERSİS no ve vergi kimlik no bildirmesi zorunlu olacak. Bunun dışında KEP adresi, mobil uygulama ve alan adı, e-ticaretin türü, e-ticaret dışı ticari faaliyetler, mal ve hizmetlerin türü, ödeme yöntemleri de bildirilecek.
Ülke genelinde e-ticaret istatistikleri oluşturulacak. Bu sayede e-ticaretin e-devlet üzerinden ödenen vergiler hariç gerçek büyüklüğünü görebileceğiz. Bu verilerin BTK’nın Telekomünikasyon sektörü için hazırladığına benzer detaylı bir raporla sunulması, sektörün gelişmesi için son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.
Henüz içerisinde bir içerik bulunmasa da, www.eticaret.gov.tr adresinin bu bilgi alışverişinin merkezi olması planlanıyor. B2C, B2B, B2G, C2C başta olmak üzere her tür e-ticaret türü ve sektörün hacmini ve gelişimi ile ilgili bilgiler de burada yayımlanacak.
Taslağın buraya kadar olan kısmı, başlangıç için iyi. Fakat sorularımız var. Bu soruları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na gönderdik, yanıtlarını da burada paylaşacağız.
- Gerçek kişilerin satışlarının vergilendirilmesi düşünülüyor mu? Bu verginin kapsamı nasıl belirlenecek? Örneğin, ikinci el eşya satışları bir vergiye tabi olacak mı?
- Kanunun yürürlüğü girmesi sonrasında, kayıt olmayan şirketlerin de e-ticaret yapması olanaklı mı?
- gov.tr adresi üzerinde tüketiciler için bir şikayet/çözüm platformu olacak mı?
- Şayet önceki sorudaki gibi bir platform olacaksa, tüketiciler kayıtlı şirketlerin şikayet çözme oranı, müşteri memnuniyet oranı benzeri verileri görebilecek mi? Bu konuda bir çalışma planlanıyor mu?
- Şirketlerin kapsamı ve ödeme türleri nasıl belirlenecek? Yasa, teknolojinin gelişimi ile çıkacak yeni ödeme türlerine hızlı bir şekilde adapte olabilecek mi? Olamadığı durumda yeni ödeme türlerinin ülkemizde e-ticaret amacıyla kullanımı nasıl mümkün olacak?