Dropbox, Google Drive ve Box gibi ünlü bulut depolama hizmetleri gayet yeterli ve iyi çalışıyorlar ama herkesin bildiği gibi güvenlik konusunda sıkıntıları var. Dosyalar neredeyse hiç şifrelenmiyor, veri transferi genellikle korunmuyor ve hizmetin sahibi şirketler genellikle dosyalarınıza erişebiliyorlar. Erişmeyeceklerini belirtseler de, yasal olarak böyle bir durumla karşılaşabilirler.
En güvenli bulut depolama hizmetleri
İş planlarınız, önemli belgeleriniz gibi hassas veriler, ciddi bir korunmayı hak ederler. Özel ve ultra güvenli bulut depolama hizmeti veren tedarikçileri tercih edebilir veya dosyalarınızı Dropbox gibi büyük hizmetlere yüklemeden önce şifreleme yoluna gidebilirsiniz. Yine de biz, güvenliğe öncelik veren ve dosya şifrelemek ile uğraşmayan internet kullanıcıları için en iyi ve en güvenli bulut hizmetlerini sizler için derledik.
Wuala
Fiyat: 5 GB Ücretsiz, 20 GB için aylık 4 dolardan başlayan planlar
Platformlar: Windows, Linux, iOS, Android
Depolama şirketi LaCie’nin sunduğu bulut depolama hizmeti Wuala, diğer bilindik bulut hizmeti verenlerden iki şekilde ayrılıyor.
İlk olarak, müşteri taraflı dosya şifreleme ile, dosyalarınız buluta gönderilmeden önce bilgisayarda şifreleniyor. Böylece şifrelenmemiş transferle gerçekleşse dahi, okunabilir bir veri buluttan çıkarılamıyor. Güvenli transferden bile daha güvenli olan bu yöntemle, sizin dışınızda kimse verinize erişemiyor.
İkinci olarak da, şirketin parola bilinmeme politikasıyla birlikte yalnızca parolanızı siz biliyor ve hesabınıza yalnızca siz ulaşabiliyorsunuz. Wuala çalışanları ne şifrenizi görebiliyor ne de kaç dosyanız olduğu ve ne kadar yer kapladıkları haricinde verilerinize dair bir bilgi alabiliyor. Yani hükümetten dosyalarınıza erişmek için şirkete bir talep gitse dahi, hiçbir şey yapamıyorlar. Eğer şifrenizi unutursanız, siz de hiçbir şekilde verilerinize erişemiyorsunuz.
Güvenlik haricinde, Wuala da diğer bulut hizmetleriyle aynı şekilde çalışıyor. Hizmetin programını kurduktan sonra, kendisi direkt olarak cihazınızda dosyaları sürükleyerek buluta yükleyebileceğiniz bir senkronizasyon klasörü oluşturuyor. Hizmet aynı zamanda diğer bulut depolama firmaları gibi yedekleme ve sürüm belirleme desteği de sunuyor. Böylece yanlışlıkla bir dosya silerseniz, eski sürümlere ulaşabiliyor veya son dosyayı kurtarabiliyorsunuz. Wuala 5 GB bulut depolama alanını ücretsiz sunarken, ücretli planları 20 GB için aylık 4 dolardan başlıyor.
Tresorit
Fiyat: 5 GB Ücretsiz, 100 GB için aylık 7 dolardan başlayan planlar
Platformlar: Windows, Mac OS X, iOS, Android
Tresorit ise, “gerçekten güvenli bir bulut depolama hizmeti” sloganıyla yoluna devam eden bir hizmet. Hizmetin güvenlik özellikleri içerisinde kullanıcı taraflı şifreleme, güvenli veri transferi ile birlikte, veri merkezlerinde de izinsiz girişlere karşı fiziksel güvenlik tedbirleri ve kesintisiz enerji ve yedekleme sistemleri bulunuyor.
Wuala ile benzer şekilde, Tresorit de verilerinizin her zaman korunması için, onları bilgisayarınızdayken şifreliyor. Yine aynı şekilde Tresorit de parola bilmeme politikasını benimsemiş durumda, yani şirket içerisinde kimsenin parolanıza ulaşma imkanı yok. Üstte de bahsettiğimiz gibi bu politikanın tek kötü yanı, parolanızı unuttuğunuz takdirde geri dönüşün olmaması.
Tresorit’in Wuala ve diğer bulut servislerinden en büyük farkı ise, bilgisayarınızdaki herhangi bir klasörü, güvenli bir “tresor”a dönüştürebiliyor. Yani herhangi bir klasörü, bilgisayarınızda oluşan senkronizasyon klasörüne kopyalamak zorunda değilsiniz. Sadece üzerine sağ tıklayarak, mevcut bir klasörü tresor edebiliyorsunuz. Özellikle de kişisel bilgisayarınızda düzeni kurmuş ve yeni bir klasörde tüm dosyalarınızı yeniden düzenlemek istemiyorsanız oldukça faydalı bir özellik. Tresorit, ücretsiz olarak 5 GB depolama alanı sunuyor. Ek olarak 100 GB’ın bedeli de aylık 7 dolar.
McAfee Personal Locker
Fiyat: McAfee LiveSafe aboneliğiyle ücretsiz 1 GB
Platformlar: Windows 8, iOS, Android
McAfee Personal Locker, akıllı telefonlar veya Windows 8 cihazlar üzerinden yönetilebilen bir bulut depolama kasası olarak düşünülebilir. Size her yerden ulaşılabilen 1 GB depolama alanı sunuyor ancak bunun için bir dizi güvenlik testinden geçmeniz gerekiyor.
Uygulama, verilere erişmeniz için önce ses tanıma, sonra biyometrik yüz tanıma ve en son da bir şifre ile kimlik doğrulama gerçekleştiriyor. Hem de her seferinde. Dilerseniz istediğiniz dosyaları düşük öncelikli olarak seçip sadece şifre girerek erişebilirsiniz ancak o zaman da uygulamanın kendinizi gizli ajanmış gibi hissettiren doğasına biraz ters düşmüş olursunuz.
Kesinlikle günlük kullanım için uygun olmayan bu hizmet, yasal belgeler, tıbbi kayıtlar veya pasaport kopyası gibi hassas olabilecek belgelerinizi saklamak için kusursuz bir araç olarak öne çıkıyor. Personal Locker, yıllık 140 TL ücreti olan McAfee LifeSafe ile birlikte ücretsiz olarak veriliyor.
Dosyaları bilgisayarınızda şifreleyin
Yeni bir bulut sağlayıcısına geçmek; oldukça boğucu, zaman kaybı niteliğinde ve 20 GB ücretsiz depolama alanı sunan Copy gibi sağlayıcıları düşününce büyük ihtimalle de maddi kayıpla sonuçlanacak bir süreç olabilir. Her şeye sıfırdan başlamak istemiyorsanız, pek de güvenli olmayan bulutunuzdaki dosyalarınızı güvende tutmak için, kullanıcı boyutunda şifrelemeyi düşünebilirsiniz. TrueCrypt gibi ücretsiz uygulamalar, Dropbox klasörünüz içerisindeki dosyaları şifrelemeyi sağlayabilir. Ancak dosyalara erişmek istediğiniz cihazlara da TrueCrypt’i yüklemeniz gerekecek.