Geniş bir salonda yapacağınız sunumu gerçekleştirmek için uygun projeksiyon cihazlarını bir araya getirdik. Kaliteli görüntü, kolay kullanım ve rahat bağlantıyı kim sunuyor?
Projeksiyon cihazları en çok bilinmeyene sahip teknolojik ürünlerdendir. Günlük hayatta sık karşımıza çıkmayan görüntü teknolojileri, ölçü birimleri ve birçok kişinin evindeki televizyonun arkasındaki şaşırtıcı sayıdaki bağlantıdan daha fazlasını taşırlar. Bu işi açığa kavuşturmak için, birçok kullanıcının ihtiyaç duyduğu kablosuz bağlantılı projeksiyon cihazlarını ele aldık.
Çoğu kullanıcı, kablosuz bağlantının projeksiyon cihazlarında varolduğundan dahi haberdar değil. Ne gerek var kablosuz bağlantıya, bilgisayarı bağlar sunumu çalıştırırım demek kolay. Siz bir de büyük bir salonda sunum yapmayı deneyin. Böylece sunumun başına sizin işaretinizi bekleyen ya da sizinle eş zamanlı hareket edebileceğine inandığınız birisini dikmeniz ya da ekranınızdaki notlar olmadan sunum yapma eziyetini çekmeniz gerekmeyecektir.
Genel olarak bu ürünlerin fiyatları çok abartılı değil. İncelediğimiz dört farklı modelin fiyatları 1100 – 2350 USD arasında değişiyor.
Acer P1266i
Parlak görüntü kalitesine karşın, düşük çözünürlükteki P1266i, cepten sunum yapabilme ve ekranı dörde bölebilme gibi özellikleriyle öne çıkıyor.
Dijital sinemalardaki görüntü yansıtma teknolojisi olan DLP’yi tercih eden Acer, P1266i modelinde siyah ve gri alaşımlı parlak bir dış aksan kullanıyor. DLP teknolojisi piksellenme gibi sorunları ortadan kaldırıyor ve özellikle video göstermek isteyenlere keskin bir görüntü sunuyor.
Kontrol tuşları üstteki gri kısmın tam ortasında yer alıyor. Dilerseniz uzaktan kumanda ile de yönetebiliyorsunuz. Uzaktan kumanda tüm işlevlere erişim sağlamasının yanı sıra, sunumdaki sayfalar arasında geçiş yapabiliyor ve lazer işaretçi olarak da kullanılabiliyor. Böylece özellikle grafikli sunumlar ve eğitimlerde kullanıcıya kolaylık sağlıyor.
2700 ANSI Lumen parlaklık değerine sahip olan cihazın 2700:1’lik kontrast oranı oldukça yüksek. Bu değerlerin yüksek olması tamamen karanlık olmayan ortamlarda dahi, yansıtılan görüntüler rahatlıkla seçilebiliyor. Ne yazık ki cihazın çözünürlüğü 1024 x 768. Görüntüyü sıkıştırarak 1600 x 1200 ya da 1680 x 1050 çözünürlüğe de erişebiliyor. Ancak burada en iyi kaliteyi verdiğini söyleyemeyiz.
İki metre mesafeden 62 inç görüntü verebilen P1266i’nin üzerinde kablosuz bağlantının yanı sıra, ağdan kolay erişim için Ethernet de yer alıyor. Böylece kablosuz ağ bulunmayan yerlerde ya da erişimin kısıtlı olduğu yerlerde de uzaktan erişilebiliyor. Üzerinde bol sayıda görüntü çıkışı bulunduran cihaz, hoparlör ile multimedya açısından eksiksiz. P1266i’nin MobiShow adlı teknolojisi kablosuz ağ destekli cep telefonlarından da sunum ve video yansıtılabilmesini sağlıyor. Tek tıkla sunum yapabilmek için Windows XP ve Vista destekli yazılımı, WEP/WPA/WPA2 güvenlik seçenekleri sunuyor. Dilerseniz İnternet ya da şirketteki ağınız üzerinden dosyalar alarak sunumu da interaktif hâle getirebilirsiniz. Acer QuadView teknolojisi de bu ürünü benzerlerinden ayıran özelliklerden birisi. Böylece dört farklı bilgisayardan sunumlar yönetilebiliyor ve ekran bölünerek aynı anda farklı çalışmalar da yapılabiliyor.
Sessiz çalışması, benzerlerine nispeten daha düşük güç tüketmesi ve pil ömrü kadar, farklı özellikleriyle öne çıkan Acer P1266i, basit sunumlardan videolara kadar geniş bir yelpazede yüksek kalite ve kullanılabilirlik sunuyor.
Epson EB-1725W
Gelişmiş bir görüntü yansıtma teknolojisi olan 3LCD’nin tüm nimetlerinden faydalanamayan Epson, hızlı kurulum ve bilgisayarsız çalışma sayesinde teknik bilgiye sahip olmayanların da kolayca sunum yapabilmesini sağlıyor.
Konumuz içerisinde incelediğimiz ürünlerin iki tanesi aydınlatma teknolojisi olarak DLP kullanırken, Epson bu teknolojiyi kullanmayan diğer iki üründen birisi. EB-1725W modelinde daha yeni bir teknoloji olan 3LCD kullanılıyor. Bu teknoloji genel olarak üç avantaj üzerine yoğunlaşıyor. Aydınlık ortamlarda daha yüksek görünebilirlik sağlıyor, daha doğal renkler sunuyor ve daha yüksek çözünürlüğe erişebiliyor. Bu saydıklarımızın ilk ikisi Epson için geçerli, ancak doğal çözünürlük tıpkı Acer’da olduğu gibi 1024 x 768 piksel ancak sıkıştırılmış görüntülerle 1600 x 1200 piksele erişebiliyor. Parlaklık açısından en yüksek ANSI Lumen değerini elde etse de, kontrast olarak standardın üzerinde bir değer sunuyor.
Beyaz tasarımıyla şık bir görünüm sunan Epson EB-1725W’nin yönetim paneli üst orta kısımda yer alıyor. Standart monitör bağlantısı olan D-SUB’a ek olarak, kompozit ve S-video gibi bağlantılar da eklenmiş. Ancak ne yazık ki HDMI gibi yüksek kalitede aktarım yapacak bir bağlantı yok. Yalnız analog bağlantılar tercih edilmiş. Oysa 3LCD kullanan bir projeksiyon cihazından daha fazlasını beklerdik.
Üzerinde 1 Watt’lık mono bir hoparlör bulunduran cihazın farklı özelliklerinden birisi, USB yuvasından bilgisayara olduğu gibi, bir USB bellek ya da sabit diske bağlanarak içerisindeki dosyaları sunum olarak perdeye yansıtabilmesi olmuş. Ayrıca USB ile bilgisayara bağlantı kurduğunuzda veri iletimi yalnızca dosyalarla sınırlı kalmıyor, kuracağınız sürücü üzerinden ses ve görüntü de aktarılıyor. Dolayısıyla tıpkı bir monitör gibi kullanabiliyorsunuz.
Ağ bağlantısı için Ethernet ve 802.11g destekleyen cihazın, en başarılı yanlarından birisi yanında gelen USB’yi bilgisayara takarak 60 saniye içerisinde masaüstünüzü perdeye yansıtabilmeniz. Böylece kablosuz ağ ayarları hakkında bilgi sahibi olmanız dahi gerekmiyor. Bu da sunum yapacak kişi için özel bir ayar yapma süresini ortadan kaldırıyor ve rahatça sunuma başlamayı sağlıyor. Aynı şekilde Windows Vista destekli yazılım, sistem yöneticisi olmanıza gerek olmadan kullanılabiliyor. 1,26 metre uzaklıktan 60 inç büyüklüğe kadar görüntü verebilen cihaz, panoramik görüntü için de ek olarak 3 projeksiyon cihazı daha kurularak, eş çalışma yapabiliyor. Böylece görüntü dörde bölünüyor ve 240 inç büyüklüğünde dev bir alan sunum ile kaplanabiliyor.
Epson, 3LCD’nin özelliklerinden tam olarak faydalanmasa da, kolay kullanımı, bilgisayarsız çalışması ve panoramik görüntü gibi özellikleriyle kesinlikle ilgi çekici bir ürün. Buna karşın, biraz gürültülü ve dijital görüntü bağlantılarını desteklemiyor.
Toshiba TDP-EW25
Sıkıştırmadan HD kalitesine ulaşabilen TDP-EW25, kısa mesafeden büyük görüntü sunabilme, güvenlik, uzaktan yönetim özelliklerini Türkçe desteğiyle birleştirerek her tip kullanıcıya hitap ediyor.
Her ne kadar 3LCD’ye göre eski bir teknoloji olan DLP’yi kullanıyorsa da, incelediğimiz en yüksek doğal çözünürlüğe (1280×800) erişebilen Toshiba TDP-EW25, görüntüyü sıkıştırarak 1600 x 1200 piksele çıkabiliyor. Normal kullanımda 16:9 görüntü oranı sunan cihaz, istendiğinde 4:3 orana da geçebiliyor. Parlaklık ve kontrast değerleri aydınlıkta da görünürlük sağlayacak düzeydeler.
Boyutlarına bakınca, en büyük ve en ağır olan seçenek bu. Ancak bunları unutturacak niteliklere sahip olduğunu görüyoruz. Öncelikle Extreme Short Projection adı verilen teknolojisi yardımıyla kısa mesafeden büyük görüntü verebiliyor. Bu da projeksiyon cihazının perdeye daha yakına yerleştirilmeyi zorunlu kılan ufak odalarda yapılan sunumları kolaylaştırıyor. Yalnızca 1,5 metre mesafeden 100 inç görüntü verebiliyor. Üzerindeki USB yuvasına takılan harici cihazlardaki verileri yansıtabilen cihaz, video dosyalarını da destekliyor. Windows XP ve Vista işletim sisteminde uzaktan yönetilebilen cihaz, Vista’da sürücüsüz kullanılabiliyor. İnteraktif eğitimlerde kullanılan SmartBoard adlı cihazla uyumlu çalışabilen cihaz, böylece sunumu yapan kişinin ekran üzerindeki hareketlerine göre sunumdaki değişiklikleri yapabiliyor. Natural Color Enhancer 4 ve Brilliant Color adlı Toshiba teknolojileriyle görüntü kalitesini iyileştiren TDP-EW25, otomatik uyku modu ve kapanma özellikleriyle enerji tasarrufu da sağlıyor.
Gürültü oranı en parlak lamba ayarında dahi 33 dB’i aşmayarak, rahatsız etmiyor. 2000 saatlik lamba ömrü nispeten kısa, ayrıca azami güç tüketim değeri de benzerlerinden daha yüksek. Üzerinde analog görüntü bağlantıları taşıması bir dezavantaj, özellikle HD kalitesine erişebiliyor olduğu halde desteklememesi kötü olmuş. Ağ için Ethernet ve 802.11g destekleyen cihaz, kullanıcı logosu kullanma, panel kilitleme özellikleriyle de öne çıkıyor. Üründe karşılaştığımız eksiklerden birisi de otomatik odaklama özelliğinin bulunmaması. Bu yüzden elle ayar yapmak gerekiyor.
Toshiba, multimedya sunum yapanlar için 16:9 ve 4:3 görüntü oranı, yüksek çözünürlük, uzaktan erişim ve kişiselleştirilebilir arayüzü ile anlattıklarımızın en iyisi olarak göze çarpıyor.
Sony VPL-MX25
Ufak, taşınabilir ve dayanıklı yapısıyla dikkat çeken Sony, sahip olduğu görüntü teknolojisinden başarılı şekilde faydalanamıyor. Sahip olduğu dezavantajlar güvenlik ve uzak masaüstü gibi benzersiz özelliklerini unutturuyor.
3LCD teknolojisini kullanan bir diğer projeksiyon cihazı olan Sony VPL-MX25, ne yazık ki Epson gibi bu teknolojinin avantajından pek faydalanamamış. 1024 x 768 çözünürlük sıkıştırılarak 1400 x 1050’ye çıkabiliyor. Ancak bu değer bile benzerlerinin altında kalıyor. 2500 ANSI Lumen’lik parlaklık değeri gayet iyi, fakat kontrast oranı oldukça düşük tutulmuş.
Ufak boyutlardaki Sony VPL-MX25, ofis dışında sürekli sunum yapmak isteyenler için ciddi bir avantaj sağlıyor. Yalnızca iki inç kalınlığındaki cihaz, bu özelliğiyle benzerlerinin tümünden daha ince. Dış yapısı VAIO serisi dizüstülerdeki malzemeden üretilen cihaz, magnezyum malzeme sayesinde taşınırken alabileceği darbelere karşı dayanıklı. Büyük boyutlarda görüntü vermek isteyenlere, 2,4 metre mesafeden 80 inç sunabilmesi beğenimizi kazandı. Ayrıca diğer modeller gibi 150 inçe kadar görüntü yansıtabiliyor.
Cihazın şifre koruma sistemi, başkalarının yönetim tuşlarının kullanmasını ve sunumu görüntülemesini engelleyerek belki de bu yazıdaki en ilginç özelliği oluşturuyor. Kullanım açısından da otomatik ayar kolaylığı sunan VPL-MX25, güç düğmesine bastıktan sonra lensi yükseltip, giriş bağlantısını buluyor ve otomatik odaklıyor, böylece zaman kaybını önlüyor. Dilerseniz lens ayarını hafızaya alarak, yazılım sayesinde uzaktan uygulayabiliyorsunuz. Üründe D-analog görüntü bağlantısı bulunurken, hoparlör ve ses bağlantısı yer almıyor. USB üzerinden harici cihazlardaki dosyaları görüntüleyebilen Sony VPL-MX25, Türkçe arayüzü kadar, Windows Vista üzerinden uzaktan yönetilebilmesiyle de başarılı. Buna karşın, kablolu ağ bağlantısı için Ethernet bulunmayışı ciddi bir eksiklik. USB’deki dosyalara da uzaktan erişilmesi ve Remote Desktop ile yönetilebilmesi en başarılı yanlarından birisi olmuş.
Freeze özelliği, sunum esnasında dosya değiştirirken masaüstünün ya da istenmeyen kısımların ekrana gelmesini önlüyor. Üründe bir uzaktan kumanda olmaması önemli bir eksiklik. Bu sebeple sürekli PC üzerinden ya da cihazın üzerinden kontrol etmek zorunda bırakıyor. VPL-MX25, benzerlerinden daha düşük lamba ömrü, düşük kontrast oranı, uzaktan kumanda olmayışı gibi özelliklerle sahip olduğu avantajları da unutturuyor.