Her bir teknolojinin çeşitli avantajları ve dezavantajları olduğundan, bir panel türüne veya diğerine sahip olmak, mobil cihazımızın görsel deneyimi üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Bu, birçok kullanıcının yeterince dikkat etmediği bir şey ancak aralarında önemli bir fark olmadığı anlamına gelmez.
AMOLED, IPS LCD ve OLED ekranlar: En iyisi hangisi?
Bununla birlikte, farklılıklarının ne olduğunu ve hangi teknolojinin önce geldiğini bilmeden önce, ne tür ekranların olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu nedenle, bugün bulabileceğimiz farklı ekran teknolojilerine bir göz atacağız, böylece telefonunuzu bir dahaki sefere değiştirdiğinizde doğru seçimi yapabileceksiniz.
AMOLED
Elektrik uygulandığında ışık yayan organik malzemeler kullanan active-matrix organic light-emitting diode yani “Aktif matrisli organik ışık yayan diyot” kısaltması olan AMOLED teknolojisi ile başlıyoruz. Ek olarak OLED panellerin saf siyah tonlarını göstermeyi başaramasa da OLED teknolojisine dayandığını vurgulamak önemli.
Bu teknolojiye sahip mobil cihazlar, ekranlarında parlak, ince, esnek ve verimli görüntüler gösterebilir. Bu teknolojinin çarpıcı bir özelliği, her pikseli yalnızca elektronik olarak etkinleştirildiğinde aydınlatmasıdır, yani AMOLED ekranlar, tek tek pikseller açılmadıkça her zaman kapalıdır.
Bu ekranların bir başka karakteristik faktörü, daha saf siyahlara sahip olmalarıdır, bu da ekranda siyah veya daha koyu renkler görüntülendiğinde daha az güç tüketimine yol açar. Ek olarak, şirketlerin kavisli ekranlı cihazları ortaya çıkarmasına olanak tanıyan büyük bir esnekliğe sahiptirler.
Süper AMOLED ekranlar, orijinal AMOLED’in yerini almaya geldi. Bu yeni paneller daha küçük bir kalınlığa, daha güçlü bir parlaklığa, daha saf renklere, daha iyi görüş açılarına ve daha düşük güç tüketimine sahiptir. Sonuç olarak, daha az pil tüketimiyle daha keskin, daha saf ve daha renkli görüntüler sunacak olan bu ekranlarda önemli bir gelişme görüyoruz.
IPS LCD
Günümüzde bu teknoloji, üretimi daha ucuz olduğu ve mobil cihaz üretirken maliyetleri düşürdüğü için genellikle telefonlarda bulabildiğimiz bir teknolojidir. Bu modelde, bir sıvı kristalden bahsediyoruz ve burada pikseller, ekranlarda farklı renkleri göstermek için kendilerine ulaşan bir ışık kaynağını değiştirebilir. Bu IPC (Düzlem İçi Geçiş) panellerinin olumlu yanı, çok yüksek kaliteli renk gösterimi, kontrast ve görüş açıları elde edebilmeleridir. Ayrıca bu teknoloji, TFT LCD’ler için basit bir ek geliştirme olarak oluşturuldu.
OLED
OLED ekranlar günümüzde çoğu ileri teknoloji cep telefonunda çok mevcuttur. Bu teknoloji, piksel panelinin genel arka aydınlatmasını kullanıyor, bu da ekranlarının her piksel için bir ışık yayan diyota sahip olduğu anlamına geliyor. Böylece her piksel ayrı ayrı aydınlatılarak bir dizi benzersiz renk, kontrast ve parlaklık özelliği verir. Daha önce AMOLED ekranlardan bahsederken söylediğimiz gibi, siyahlar da daha görünür ve görüntü kontrastı çok daha iyi takdir ediliyor.
Ek olarak, bu panellerin içinde P-OLED’i buluyoruz. Bu teknoloji, P harfini üretildikleri plastiğe borçlu. İkinci malzemenin dahil edilmesi sayesinde daha ince ve daha kalıplanabilirler. Bununla birlikte, daha geleneksel OLED teknolojisi bozulmadan kalır.
AMOLED, IPS LCD ve OLED ekranlar arasındaki fark
AMOLED ve OLED ekranlardaki doygunluğun daha yorucu olabileceği unutulmamalı. Ancak bu ekranlar daha az enerji gerektirir ve herhangi bir arka ışık almadıkları için çok daha yoğun bir siyah renk sağlayabilirler.
Diğer bir önemli fark, OLED ve AMOLED panellerin IPS LCD’lerden daha yüksek bir bozulmaya sahip olmasıdır. İlk ikisinin maksimum ömür olarak 14.000 saate sahip olduğu tahmin edilirken, IPS’nin 60.000 saate kadar kullanım ömrü olabilir. Ek olarak, aşağıda bu üç panel türü arasından son bir kazanan seçmenize yardımcı olacak diğer değişiklikleri ayrıntılı olarak açıklayacağız.
Parlaklık
Maksimum parlaklık dediğimizde bu panellerdeki parlaklık pek değişmiyor. Bu görüntüler her durumda iyi performans gösterir. Örneğin, yüksek ışıkta veya biz mobil cihazdayken ve tam güneş verirken, bu üç panel iyi görünmeyi başarıyor çünkü gerçekten iyi bir maksimum parlaklığa sahipler.
Renk ve sıcaklık
İşte bu tür teknolojilerin farklı olduğu ana özellik. Bir paneli diğerinden daha fazla veya daha az seçebileceğimiz bir özellik renk ve parlaklık. AMOLED ve OLED ekranlar söz konusu olduğunda, IPS LCD’ler beyaz rengi daha gerçekçi bir tona alırken gördüğümüz görüntü daha beyaz renkleri hafif sarımsı tonlara alacaktır. AMOLED panellerin daha doygun olması, renk sıcaklığının artmasına, aynı zamanda daha canlı ve çarpıcı renklere yol açar.
Dolayısıyla o rengin sahip olduğu tonun sapması olduğu için ekrandaki görüntünün sıcaklığından bahsetmek gerekir. Bu nedenle, soğuk bir sıcaklığın, renklerin daha turuncu bir tona sahip olduğu sıcak bir sıcaklığa kıyasla, gösterilen renklerin mavimsi tonlara doğru saptığı anlamına geldiğini anlamalıyız.
Bu durumda, AMOLED ve OLED paneller daha doygun bir görüntü gösterir ve bu da daha turuncu tonlu bir sıcaklığa yol açar. Aynı şeye dönecek olursak, bir IPS LCD ekranı bize iki rakibinden daha gerçekçi görüntü sonuçları göstermeyi başarıyor. İlk ikisinde daha canlı bir imaja sahip olacağımız doğru olsa da…
En iyi görüntü teknolojisi hangisi?
Yeni bir telefon satın alırken üçünden hangisinin en iyi seçenek olduğunu seçmek için son karar. Üç tür yüksek kaliteli ekran teknolojisi ile karşı karşıya kalmamıza rağmen, çok açık farklılıklar var. Ayrıca, her ekran teknolojisi bize birini veya diğerini sunacağından, sahip olmak istediğimiz avantajlara da bağlı olacaktır. Eğer aradığınız şey bize çok canlı renkler gösteren bir ekran ise, en iyi seçeneğiniz OLED veya AMOLED panel olacaktır. Öte yandan, daha fazla renk doğruluğu istiyorsanız, zevkinize en uygun olan bir IPS LCD ekran olacaktır. Son olarak, her şey her insanın zevkine ve bütçesine bağlı olacaktır.