Akıllı telefon kavramı hayatımıza gireli daha birkaç yıl oldu. İlk cep telefonlarından itibaren yavaş yavaş akıllılaşan bu vazgeçilmez cihazlar, neredeyse her ihtiyacımızı karşılayabileceğimiz tam bir bilgisayar kadar çalışacak duruma geldiler.
Bu cihazların kapasitesi sınırsız olmakla birlikte, neler yapabileceğimiz tamamen bizim kontrolümüzde. Telefonlarımızı kullanışlı yapmak için çok sayıda uygulama her gün markete giriş yapsa da, biz en kullanışlı Android uygulamalarını sizler için seçtik.
Tasker (Pro)
İlk olarak belki de en bilindik uygulama olan Tasker’ı anlatacağız. Akıllı telefonunuzun gerçekten akıllı olduğunu hissettiren bu uygulama ile yarattığınız profiller sayesinde, belirli şartlar sağlandığı zaman telefonun otomatik olarak görevleri yerine getirmesi mümkün kılınıyor. Örneğin, kulaklığı taktığınız an telefonun otomatik olarak müzik çalar uygulamasını başlatmasını sağlayabilirsiniz. Veya ofise ulaştığınız zaman, telefonunuz kendiliğinden sessiz moda geçebilir. Yaratılabilecek sonsuz sayıda profil var ve Tasker için özel olarak hazırlanmış bu site ile de en çok kullanılan profillerin nasıl yaratıldığını kolaylıkla görebilirsiniz.
Uygulamayı tam olarak öğrenmek biraz zaman alsa da, uygulama içerisindeki veya internette bulunabilen eğitimler ile neler yapılabileceği rahatlıkla anlaşılıyor. İlk Tasker profillerini oluştururken çok sayıda deneme ve hatayla karşılaşılsa da, en sonunda her şeyin otomatik bir şekilde hallolduğunu görmek, harcanan tüm emeğin karşılığını almış hissini veriyor. Tasker’ın Google Play Store’daki fiyatı 9 TL, sonuna kadar hak edilmiş olduğunu da ekleyelim.
Gravity Screen (Ücretsiz / Pro)
Gün içerisinde telefonumuzu kaç kez cebimizden veya çantamızdan çıkarıp geri koyduğumuzu saymak mümkün değil. Artık saate bakmak için bile elimiz telefona gidiyor. Telefonu her çıkardığımızda da en az iki kez güç tuşuna basmak durumunda kalıyoruz. Yeri geldiğinde güç tuşuna zarar verebilecek olan bu işlem, daha da ötesinde can sıkıyor.
Bu sıkıntıyı gideren uygulama ise Gravity Screen. Telefonunuzun duruşunu tespit eden uygulama, buna göre ekranı kapatıyor veya açık bırakıyor. Öncelikle telefonun dik açıda ters mi, düz mü durduğuna bakan Gravity Screen, ardından ekranın yukarıda mı aşağıda mı olduğunu belirliyor ve son olarak da yakınlık sensöründen aldığı verilere bakarak ekran ayarını sizin için yapıyor.
Gravity Screen, varsayılan ayarlarıyla oldukça verimli çalışıyor. Neredeyse %100 kesinlikle çalışan uygulama, batarya ömrüne de çok az etki ediyor. Eğer telefonunuzu varsayılan şekillerde tutmuyorsanız da, Gravity Screen her bir detayı tek tek ayarlamanıza olanak sağlıyor. Uygulamanın ücretsiz sürümü de neredeyse eksiksiz ve çok başarılı bir şekilde çalışıyor ancak Play Store’da 4 TL olan Pro sürümü için de vereceğiniz paraya değeceğini söyleyebiliriz.
SpeakerPhone Ex (Ücretsiz / Pro)
Şimdi anlatacağımız uygulama SpeakerPhone Ex de, Gravity Screen’e benzer şekilde, her gün karşımıza çıkan bir sorunu çözme odaklı bir uygulama. Gravity Screen sayesinde telefonumuz, cebimizden çıkardığımız zaman kendiliğinden açılıyor, böyle bir kolaylık varken, bir arama geldiği zaman da telefonu kulağımıza götürmeden önce illa elimizle açmak zorunda mıyız? Tabii ki değiliz. SpeakerPhone Ex sayesinde elimizi kulağımıza doğru götürdüğümüz gibi gelen aramayı cevaplayabiliyoruz.
Sensör değerlerine göre arama cevaplama riskli bir iş olsa da, SpeakerPhone Ex bunu gayet iyi başarıyor. Birkaç aylık kullanımda yalnızca 4-5 kez, istenmeden aramaya cevap veren uygulama, çoğunlukla başarılı sonuçlar veriyor. Akıllıca tasarlanmış olan SpeakerPhone Ex’in varsayılan ayarları da gayet yerinde. Size verebileceğimiz tek tavsiye, uygulama ayarlarındaki “Stop When” bölümünden, “Stop auto answer face down” seçeneğini işaretlemeniz.
Uygulama bu kolaylığın yanında ek olarak telefonu kulağınızdan uzaklaştırdığınız zaman otomatik olarak hoparlöre geçiyor. Aynı şekilde yaklaştırdığınız zaman da hoparlörü kapatıyor. Eğer müdahale ederseniz, o konuşma süresince otomatik olarak bir işlem yapmıyor. Bu ayar için de farklı gecikme süreleri belirlenebiliyor. Örneğin telefonu bir kulağınızdan diğerine alırken hoparlörün açılmaması için bu gecikme ayarını 2 saniyede tutmak yeterli olabiliyor.
Ücretli sürümü de telefonu yüzüstü koyduğunuz zaman otomatik olarak aramaları sonlandırma ve yanlışlıkla arama yanıtlamayı minimuma indirme gibi ekstra birkaç özelliğe sahip. SpeakerPhone Ex’in Pro sürümü çok da büyük bir fark yaratmasa da, 3.35 TL olan fiyatı ciddi şekilde makul ve hakkını da veriyor.
Nights Keeper (Ücretsiz)
Nights Keeper, iOS 7 ile birlikte iOS cihazlarda tanıtılan Rahatsız Etme modunu Android’e uyarlamış bir uygulama. Bu uygulamayla birlikte siz güzel bir uyku çekerken, telefonunuz gelen aramaları, mesajları ve bildirimleri sizin yerinize idare ediyor. İdare etmekten kastımız ise, çok önemli ve gerekli olmadığı sürece telefondan hiçbir ses çıkmamasını sağlamak.
Yine otomatik olarak her gece belirlenen saatlerde açılan Nights Keeper, sabah belirlediğiniz saatte de kapanıyor. Bu süreçte telefonu tamamen susturup, hiçbir ışık dahi çıkmamasını sağlayan uygulama, bunları yaparken önemli bildirimler ve aramaları da gözden kaçırmıyor.
Uyku sırasında bir arama alırsanız, uygulama otomatik olarak seçtiğiniz mesajı arayan kişiye gönderiyor. Ancak kişi aramaya devam ederse, Nights Keeper telefonu çaldırarak size ulaşmalarını sağlıyor. Telefon çalmadan önce arayan kişinin kaç kez araması gerektiğini belirleyebildiğiniz gibi, kendi listenizi oluşturarak da belirli kişilerin direkt olarak ilk aramada size ulaşabilmesini sağlayabiliyorsunuz.
Shush (Ücretsiz)
Listemizin belki de en basit uygulaması olsa da, Shush muhtemelen her Android kullanıcısının işine yarayacak kadar iyi bir uygulama. Üstteki diğer uygulamaları zor veya sizinle ilgisiz olarak görseniz bile, Shush’ı kullandığınız takdirde faydalı olacağına neredeyse eminiz.
Gayet basit bir mantığı olan Shush sayesinde, bir sinemaya, toplantıya, hastaneye veya derse girerken sessize aldığınız telefonu, çıktığınız zaman yeniden sesli moda almayı unutma ihtimaliniz ortadan kalkıyor. Telefonunuzun sesini kıstığınız zaman Shush karşınıza basit bir diyalog çıkarıyor ve ne kadar süreliğine telefonun sessizde kalmasını istediğinizi soruyor. Kalan süreyi bildirim ekranında gösterirken, dilediğiniz zaman da bu ekrandan telefonu kendiniz sesli moda geçirebiliyorsunuz. Telefona hiçbir şekilde yük olmayan bu ücretsiz uygulama arka planda bulunsa bile yaptığı küçücük işlem hayatınızı büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.