İlk olarak Haziran 2019’da Libra adıyla ortaya çıkan Facebook destekli kripto para birimi Diem, bu yılın ilerleyen dönemlerinde piyasaya sürülecek.
- Merkez Bankası’nın yeni yönetmeliği ile kripto paralar artık ödemelerde kullanılamayacak
- Signal, kullanıcılar arası kripto para birimi ödemelerini test ediyor
- PayPal, kullanıcılarına kripto para ile ödeme seçeneği sunmaya başladı
Diem’in arkasındaki ortaklık, bu yıl içinde bir pilot program başlatmayı planlıyor. Bu pilot program, özellikle P2P ödemelerine odaklanacak ve hizmeti test etmek için küçük ölçekli bir başlangıç sunacak.
Şimdilik, Diem’in esasen bir stabil coin olacağı biliniyor. Bu, değerinin kullanıcıların ilgisine göre dalgalanmayacağı, ancak devlet destekli bir para biriminin değerine bağlı olacağı anlamına geliyor.
Benzer şekilde, Facebook destekli stabil coin Diem, kullanıcılar ve işletmeler arasında, dijital para birimi akışının gerçekleştiği bir ödeme ağı olmayı planlıyor. Diem’in kullanıldığı ülkedeki para birimine göre bir değere sahip olacağı ifade ediliyor. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir Diem, ABD doları ile aynı değere sahip olacak ve Birleşik Krallık’taki bir Diem, bir İngiliz sterlini değerine sahip olacaktır.
Facebook’un kripto parası Diem, bu yıl piyasaya sürülecek
Bu stabil coinin gelişimini denetleyen İsviçre merkezli kar amacı gütmeyen kuruluş Diem Association’ın henüz sabit bir lansman tarihi yok. Ancak Diem şu anda bir işletme ruhsatı almak için İsviçreli mali düzenleyicilerle görüşüyor.
Stabil coin’in karşılaştığı ana sorun, dijital para birimi ile ortaya çıkabilecek potansiyel kara para aklama olacaktır. Bu, devlet tarafından değil, bir şirketler grubu tarafından kontrol edilen bir para birimi olan düzenleyicileri ilgilendiren bir konu. Bu ayrıca, büyük ölçüde her bir ortağın kendi sistemindeki kripto para birimini nasıl uygulamaya karar verdiğine bağlı olacak.
Aynı şekilde bu, Facebook’un Diem’i kendi platformunda özel olarak kullanıp kullanmayacağına bağlı olacak.
Öte yandan, Diem’in gelişimi basit bir süreçten ibaret olmadı. Projeyi terk eden birkaç şirketin bildiriminden sonra, düzenleyiciler stabil coin stratejisini değiştirdi ve yapısında daha çok PayPal’a benzer bir hizmet olacak şekilde radikal bir dönüşe imza attı.
Facebook ilk olarak Calibra cüzdanını Novi olarak değiştirdi. Aylar sonra 2020’nin sonunda Libra ismini Diem olarak değiştirdiğini duyurdu. Bu yeni isim, başlangıçta sunulandan tamamen farklı bir şekilde piyasaya sürülecek coin için yeni bir strateji getirdi.
QR kod ile para transferi
Dijital cüzdanların revaçta olması ile birlikte Facebook, Amerika Birleşik Devletleri’nde Messenger kullanıcıları arasında Facebook Pay ile yeni ödeme çözümünü test etmeye başlıyor.
Mark Zuckerberg’in şirketinin sunduğu bu yeni hizmet, bireyler arasındaki ödeme sisteminin diğer platformlardakine benzer şekilde, Facebook içindeki bireyler arasında para talep etmek için QR kodlarının kullanılmasını içeriyor.
Bu şekilde Facebook, Facebook Pay ödeme araçlarını uygulamalarını ve hizmetlerini diğer alanlara da genişletiyor ve şu anda bu, bağışlar için ve Facebook Marketplace satın alımları için mevcut.
Facebook Pay, en azından şimdilik beklenen kripto para cüzdanı deneyiminden ayrı çalışacak, ancak gelecekte entegre edilebilirler. Facebook bununla ilgili henüz herhangi bir bilgi vermedi.