Frances Haugen tarafından sızdırılan ve 17 haber kuruluşu tarafından incelenen Facebook Papers, sosyal medya kullanımının karanlık tarafına yeni bir bakış açısı sunuyor. İşte o belgelerden öne çıkan 5 ana başlık;
1. Facebook yöneticileri, çalışanlarının değişim çağrılarını görmezden geldi
Bir Facebook çalışanı, “Araştırmalara dayalı çıktıların üst düzey yöneticiler tarafından görmezden gelindiği bir ortamda nasıl çalışmamız bekleniyor?” konu hakkında ifadelerini kullandı.
2. Mark Zuckerberg, Amerika Birleşik Devletleri’nde ifade özgürlüğü savunucusu rolü yaparken, yurtdışındaki hükümet karşıtı gönderilerin sansürlenmesine şahsen izin verdi
Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, sansüre karşı olduğunu birçok defa belirtmişti. Yine de Washington Post’a göre, konu şirketinin mali çıkarlarına geldiğinde kişisel olarak sansür kararları almış.
Post, CEO’nun Vietnam’daki aldatmacasının korkunç bir örneğini yayınladı. Kararla ilgili olarak bilgilendirilen kaynaklara göre, Zuckerberg’in kendisi 2020’de Komünist Parti adına hükümet karşıtı ilanları engelleme çağrısını yaptı.
3. Şirketin kendi araştırmacıları algoritmanın önerileri karşısında şok oldu
Facebook algoritmasının bölücü materyalleri desteklediği gerçeği bir sır değil. Bununla birlikte, Facebook’un kendi araştırmacıları bile bu öneriler karşısında şokta.
New York Times, “4 Şubat 2019’da bir Facebook araştırmacısı, sosyal medya sitesini Hindistan, Kerala’da yaşayan bir kişi olarak deneyimlemenin nasıl bir şey olduğunu görmek için yeni bir kullanıcı hesabı oluşturdu” diye bildiriyor. “Önümüzdeki üç hafta boyunca, hesap basit bir kuralla işletiliyor: Gruplara katılmak, video izlemek ve sitedeki yeni sayfaları keşfetmek için Facebook’un algoritmaları tarafından oluşturulan tüm önerileri takip edin.”“Son üç hafta içinde tüm hayatım boyunca gördüğümden daha fazla ölü insan görüntüsü gördüm.”
Çalışmaya göre, Facebook Papers, firmanın öneri algoritmalarının ne kadar çarpık olduğuna ışık tutuyor.
Facebook araştırmacısı, “Bu test kullanıcısının Haber Kaynağını takiben, son üç hafta içinde tüm hayatım boyunca gördüğümden daha fazla ölü insan görüntüsü gördüm” ifadelerini kullandı.
4. Facebook kendi kurallarını uygularken siyaseti ön plana çıkarıyor
Raporlara göre Zuckerberg, Facebook’un muhafazakar kullanıcılarının sitenin liberal önyargısına kötü tepki vereceğinden ve sağcı uzmanlar ve yayıncılar adına kişisel olarak müdahale edeceğinden endişeliydi. Politico’nun sızdırılan belgelerde vurguladığı gibi, Facebook’un kendi araştırmacıları bile bunun farkındaydı ve bunu şirket içinde defalarca eleştirdiler.
Politico’ya göre araştırmacının bahsettiği Kamu Politikası ekibi, Facebook lobicilerini de içeriyor.
Ayrıca, Facebook araştırmacılarına göre, Mark Zuckerberg’in kendisi, bir gönderinin saklanması veya kaldırılması ile ilgili kararlara sıklıkla dahil oldu. Bu, konuşulmayan standartlara bağlı iki kademeli bir yaptırım sistemi anlamına geliyor.
“Birden çok durumda, göze çarpan bir gönderinin belirli bir yazılı politikayı ihlal edip etmediğine ilişkin nihai karar, üst düzey yöneticiler, bazen de Mark Zuckerberg tarafından verilir. Kararlarımızın yazılı bir politikanın uygulanması olması amaçlanıyorsa, yöneticilere neden danışılacağı açık değildir. Bunun yerine politikalarımızın yazılı olmayan bir yönü, yani hassas seçmenleri korumak olsaydı, o zaman yöneticilerin nihai karar verme yetkisine sahip olmasını istememiz doğaldır.”
5. Apple’dan gelen bir tehdidin ardından Facebook, insan kaçakçılığına karşı mahkemeye gitti
“Platform, karmaşık gerçek dünya ağları aracılığıyla insan sömürüsü yaşam döngüsünün üç aşamasının tümünü (işe alma, kolaylaştırma, istismar) mümkün kılıyor.”
Yine de, insan ticareti Facebook’ta uzun süredir açıkça yasaklanmış olsa da, Apple’ın Facebook ve Instagram’ı 2019’da Apple App Store’dan çıkarmakla tehdit etmesi, Facebook’un çok daha önce vermesi gereken bir kararı almasını sağladı.
CNN tarafından incelenen bir belgede, “Uygulamalarımızı Apple platformlarından kaldırmak, milyonlarca kullanıcıyı IG ve FB’ye erişimden mahrum bırakmak da dahil olmak üzere, iş için potansiyel olarak ciddi sonuçlar doğurabilirdi” ibareleri tespit edildi.
Daha da önemlisi, sorunu Facebook ile gündeme getiren ilk kişi Apple değildi.
“Bu sorun Facbeook tarafından biliniyor muydu? BBC soruşturmasından ve Apple’a tırmanmadan önce?” Facebook Papers’a göre cevap, “Evet”.