Dünya genelinde, 190’dan fazla ülkede 600 bine yakın kişiyi etkileyen koronavirüs salgını, maske ve eldiven gibi ürünlere olan talebi artırdı. Koronavirüs maskesi, internette birçok ortamda toptan ve perakende olarak, fahiş fiyatlarla satışa sunuluyor.
Instagram profilleri, koronavirüse karşı etkili olduğunu iddia ettikleri yüz maskelerinin satışını yaparken stok ya da çalıntı görselleri kullanıyor.
Birçok ülkede, hastanede ve tıp merkezlerinde doktorların can güvenliğini tehdit eden bir ‘kıtlığa’ doğru giden yüz maskeleri, Facebook ve Instagram’da karaborsaya düştü. Elinde maske olduğunu iddia eden insanlar, anonim kişisel profiller oluşturarak maskelerini satmaya çalışıyor. Amazon’da el dezenfektanı toptancısı satıcıların aksine, koronavirüs maskesi sattığını iddia eden bu kullanıcılar, diğer web sitelerden kopyalanmış stok fotoğrafları kullandığından, ellerinde gerçekten maske olup olmadığı da belli değil.
Facebook tıbbi ürün reklamlarını durdurmuştu
6 Mart’ta Facebook, tüm tıbbi maskeler için reklamları durdurma kararı almıştı. Şirket 19 Mart’ta, test kitleri için, el dezenfektanları ve yüzey dezenfekte edici mendiller için aynı politikayı duyurdu. Bunun nedeni, panik anında reklamlarda ve ürün listelerinde potansiyel fiyat dolandırıcılıkları oldu.
Business Insider, Facebook ve Instagram’da, pahalı koronavirüs maskesi satan birçok profil tespit etti. Bu profiller, e-ticaret listelerinin ve reklamlarının dışında kalan ancak insanlara ürün satışı yaptığı düşünülen profiller. Maskeye sahip olduklarını doğrulamayan profiller, maskelerin koronavirüs salgınına karşı sizi koruduğunu söylemekten de geri kalmıyor. Facebook, haberin ortaya çıkmasının ardından üç Instagram hesabını kaldırdı.
Arkadaşlık isteği gönderip yüzlerce maske satıyorlar
Yüz maskesi satan Facebook profillerinden bazıları, diğer kullanıcılara arkadaşlık isteklerini art arda gönderiyor ve profil açıklamasında, telefon numarası gibi iletişim bilgileri yer alıyor.
İletişime geçilen bir maske satıcısı, ödemenin Cash App, Google Pay ya da Walmart’ın online para transferi sistemi üzerinden aktarılabileceğini söyledi.
1.2 dolarlık maske 15 dolar
Facebook’ta iletişime geçilen bir satıcı, tanesini 15 dolara sattığını söylediği maskelerin üç adet fotoğrafını gönderdi. Fotoğrafların, Google görsel aramasıyla esas kaynağı olan web sitelerini bulmak mümkün.
Bu arada 3M tek kullanımlık solunum maskesi, maske sıkıntısından önce 20’li paketinde 24 dolar, yani tane başı 1.2 dolardı. Bu da, karaborsada gelinen durumu gösteriyor.