Facebook‘ta Cambridge Analytica skandalının etkileri devam ediyor. Facebook yönetim kurulu, yaşanan Cambridge Analytica skandalının ardından federal yetkililer anlaşılması için alınması gereken tedbirlerden birini daha yerine getirerek gizlilik kurulunu oluşturdu.
Çarşamba günü Facebook tarafından yapılan açıklamaya göre, oluşturulan gizlilik kurulunun üyeleri arasında Peggy Alford, Nancy Killefer ve Robert M. Kimmitt isimleri var.
Gizlilik Kurulu’na başkanlık edecek olan isim ise Nancy Killefer olacak. Killefer, Bu yılın Mart ayında Facebook yönetimine atanmıştı. Daha önce ABD Maliye Bakanlığı ve IRS için danışmanlık veren McKinsey şirketinde kıdemli ortak olarak yer alan Killefer, daha önce Facebook CEO’su Mark Zuckerberg de başta olmak üzere pek çok ünlü isimli birlikte çalışmıştı.
Gizlilik kurulunun oluşturulması, Facebook’un skandallı geçmişinden kurtulma çabalarından biri olarak görülüyor. Bir araştırma şirketine göre, 2018 yaşanan ve 87 milyon kullanıcı verisinin kötüye kullanıldığını gösteren Cambridge Analytica, Facebook için gizlilik ile ilgili skandal zincirlerinden yalnızca birisiydi.
Cambridge Analytica Skandalı’nın ardından şirket ABD Federal Ticaret Komisyonu ile 5 milyar dolarlık bir anlaşama yapmak zorunda kalmış ve ayrıca uzlaşma gereği bir takım tedbirler alınacağının vaadini vermişti. Şirket içinde oluşturulan bu gizlilik kurulu ise, uzlaşmada yer verilen şartlardan bir tanesiydi.
Facebook yönetimi Gizlilik Kurulu ile ilgili oluşturduğu dosyada şu sözlere yer verdi; Yönetim kurulumuz gizlilik ve verilerle ilgili riskleri denetleme sorumluluğunu, yeni oluşturulan bu gizlilik kuruluna devretmiştir. Gizlilik programımızın periyodik olarak değerlendirmesi ve risk yönetimi ile ilgili politikalar da dahil olmak üzere pek çok yetki bu kurula verilmiştir.
Cambridge Analytica skandalı nedir?
Cambridge Analytica, Amerika Birleşik Devletleri’nde hizmet veren bir veri analiz şirketinin adıdır. Bu şirket tüketici, takipçi ve seçmen davranışlarını öğrenmek ve şekillendirmek isteyen kuruluşlara çeşitli analizler ve bilgiler sağlamaktadır.
Söz konusu şirketin büyük bir skandalla hafızalara kazınması ise 2018 yılında gerçekleşmiştir. Facebook kullanıcı verilerinin yasadışı bir şekilde toplanarak Cambridge Analytica’ya satıldığını iddia eden Christopher Wylie’ye göre, söz konusu analiz şirketi, kişilerin tercihlerini etkileyebilecek ve öngörebilecek güçlü bir yazılım geliştirmiş ve bunu tam teşekküllü bir propaganda makinasına çevirmiştir.
Cambridge Analytica ile ilgili iddialar bunlarla sınırlı kalmamıştır. İddiaya göre Donald Trump’ın ABD başkanı seçilmesinde ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasında da Cambridge Analytica şirketi oldukça etkili bir rol oynamıştır.
Suçlamaların ardından söz konusu şirket kapatılmış ve ABD Federal Ticaret Komisyonu Facebook’a büyük bir ceza kesmiştir.