Teknoloji ve internetteki özgürlükler bir kez daha tartışmaların göbeğine yerleşirken, bu kez soruların odağında FBI’ın faaliyetleri bulunuyor. Reason’ın haberine göre Oklahoma eyaletinde yaşayan Rolla Abdeljawad isimli bir vatandaşın İsrail karşıtı Facebook yorumları nedeniyle FBI tarafından sorgulanması, konuyu gündeme taşıdı.
Abdeljawad’ın avukatı Hassan Shibly, müvekkilinin sorgulamaya dair görüntülerini yayınlayarak Amerikalıların benzer durumlarda sahip oldukları haklar konusunda farkındalık yaratmak istediğini belirtti. Shibly’nin aktardığı videoda, FBI ajanlarından birinin “Facebook bize hesabınızla ilgili birkaç ekran görüntüsü gönderdi.” dediği görülüyor.
WATCH: FBI visit the home of an American Muslim Woman’s home to question her about her pro-Palestine social media posts after they were flagged by @meta’s @facebook!
What she did right:
1. Refuse to speak to them without a lawyer.
2. Refuse to let them in her house.
3. Record… pic.twitter.com/VLgAjV5fY8— Hassan Shibly (@HassanShibly) March 28, 2024
Soruşturmalar günlük faaliyet haline gelmiş
FBI’ın Facebook’ta radikale yakın İslamcı söylemleri izlediği ve kullanıcıların özel mesajlarına da erişim sağlayabildiği haberinin ardından, Facebook’un veri paylaşım politikası ile tarafsızlık ilkeleri tekrar sorgulanmaya başladı.
Abdeljawad, kendisine FBI tarafından yapılan ziyarete “Artık özgür bir ülkede yaşamıyoruz ve istediğimizi söyleyemez miyiz?” diyerek sert çıkıyor. Ziyarette bulunan ikinci bir ajanın “Hayır, kesinlikle özgürüz. Bu yüzden sizi tutuklamak gibi bir amacımız yok. Biz bunu her gün, bütün gün yapıyoruz. Tek amacımız, herkesi güvende tutmak ve kimsenin kötü niyetlere sahip olmamasını sağlamak.” şeklindeki yanıtı ise durumun vehametini gözler önüne seriyor.
Facebook, kullanıcılarının verilerini hükümetlerle ve kolluk kuvvetleriyle belirli koşullarda paylaştığını kabul ediyor. Şirket, bu paylaşımı yasalara uymak ve kamu güvenliğini korumak için gerekli olduğunu savunuyor.
Olayın ilginç taraflarından biri ise Abdeljawad’ın Facebook paylaşımlarında hükümetin gözetim faaliyetlerine dikkat çekerek “Müslümansanız ve/veya Filistin davasını savunuyorsanız, tüm medya hesaplarınızın, Google aramalarınızın, postalarınızın ve ziyaret ettiğiniz siyasi etkinliklerin gözetimde olduğunu sakın unutmayın” ifadelerini kullanmış olması. Bu durum, Abdeljawad’ın görüşleri daha paylaşılırken yetkililerin radarına girdiğini işaret ediyor olabilir.
Ancak Facebook’un veri paylaşım politikası birçok açıdan şeffaflık eksikliğiyle eleştiriliyor. Hangi verilerin paylaşıldığına, hangi kriterlerin kullanıldığına ve bu sürecin nasıl denetlendiği dair net bilgiler kamuoyuyla paylaşılmıyor.
“Amerikan Anayasası’nı hiçe sayan uygulamalar”
Avukat Shibly, söz konusu uygulamaları “Bu, ne yazık ki FBI’ın toplumumuzu bu şekilde hedef almasının artık normal bir davranışı haline geldi.” sözleriyle eleştirdi. Shibly durumu, Anayasa’nın Birinci Değişikliği’nde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ABD hükümeti tarafından gözetim altına alındığının işareti olarak değerlendiriyor.
FBI kanadından gelen açıklamada Abdeljawad’ı hedef alan ziyaretin İsrail karşıtı paylaşımlardan daha fazlasına dayandığı “Amerikan halkını korumak ve Amerika Birleşik Devletleri Anayasası’nı desteklemek” amaçlı olduğu öne sürüldü.
Teknoloji ve ifade özgürlüğü bir kez daha sorgulanıyor
FBI’ın Facebook’ta belirli ideolojilere sahip kullanıcıları hedef aldığı ve bu kişilerin özel mesajlarına da erişim sağladığı iddiaları, Facebook’un veri paylaşımında tarafsızlık ilkesine uymadığına dair endişeleri de beraberinde getiriyor. Bu durum, Facebook’un algoritmalarının ve veri işleme sistemlerinin belirli ideolojileri veya grupları ötekileştirme riski taşıdığını gösteriyor. Bu da ifade özgürlüğü ve siyasi eşitlik gibi temel ilkelerin zedelenmesine yol açabiliyor.
Kripto piyasasında kolay para tuzağı
Olay, ABD’de ifade özgürlüğü ve sosyal medya platformlarının hükümetlerle işbirliği gibi konularda hassas tartışmalara yol açacağa benziyor. Teknolojinin günlük hayatın ayrılmaz bir parçası olduğu günümüzde, devletlerin güvenlik kaygıları ile vatandaşların kişisel özgürlükleri arasındaki dengeyi tutturmakta ciddi zorluk yaşadıkları anlaşılıyor.
Öne çıkan kaynak görseli: Chris Yang / Unsplash