Her geçen gün yeni rakipler çıksa da Steam’in bugün itibariyle PC oyun mağazaları söz konusu olduğunda lider platform olduğu tartışılmaz. Bir yanda Epic Games ve GOG gibi benzer servisleri, diğer yanda bu platformlardan daha düşük bir fiyata oyun satın almanın mümkün olduğu kod mağazaları var. İlki Valve’ın mağazasına karşı çıkmayı başaramadı ve ikincisi ile ilgili olarak sattıkları kodlar Steam ve diğer platformlar için, bu yüzden onları tam bir rekabet olarak kabul edemeyiz.
Steam, VPN kullanımını daha fazla kontrol edecek
Bu kod mağazalarının elde ettiği başarının ana nedenlerinden biri, oyunları Steam’de gördüğümüzde katalogda bulunanlardan daha düşük bir fiyata sunmaları. Yaz indirimleri gibi olaylar olsa da, istedikleri oyunları daha ucuza aramayı tercih eden birçok kullanıcı var.
Ancak, bazıları daha ileri gidiyor. Herkes bilmese de Steam oyun fiyatlarının genellikle bölgeden bölgeye değiştiğini tahmin etmek kolay. Bir distribütör veya bağımsız geliştirici, oyununu pazarlamak için Steam’e yüklediğinde, fiyatını ABD doları olarak girer ve platform otomatik olarak dünyanın geri kalanı için uygun fiyatları önerir.
Anahtar faktör, bu hesaplamanın sadece döviz ile ilgili olmaması. Steam, farklı ülkelerin ekonomilerindeki farklılıkları dikkate alır ve her yerel ekonomiye uyarlanmış fiyatlar önerir.
Steam, bu ayarlamalarla oyunları bu ülkelerdeki kullanıcılara daha yakın hale getirmeyi hedefliyor, çünkü tüm coğrafyalarda aynı fiyatı koruyacaklarsa, birçok ülke için büyük olasılıkla aşırı derecede pahalı olacak. Sorun şu ki, hemen hemen her şeyde olduğu gibi, her zaman kendi çıkarları için bu önlemlerden yararlanmaya karar veren bazı insanlar var ve VPN hizmetleri bu amaç için özellikle yararlı.
Bu yeni bir şey değil, örneğin Cyberpunk 2077‘nin lansmanında, CD Projekt Red’in farklı bölgelerde de fiyatını ayarladığı ve bu nedenle örneğin Ukrayna’da satın alma fiyatını üçte bir oranında düşürdüğü kısa sürede anlaşıldı. Bu, internette, forumlarda, sosyal ağlarda ve web sitelerinde hızla yayıldı ve sonunda, daha güçlü ekonomilere sahip diğer ülkelerde olmasına rağmen, birkaç kişi oyunu Ukrayna fiyatından satın almak için bir VPN’e başvurdu.
Steam ile bu daha karmaşık, çünkü Valve bir süre önce bir teknik geliştirdi ve o zamandan beri, örneğin bazı ülkelerden birinin en ucuz olan mağazadan oyun satın almasını önlemek için önlemler alınıyor. Yine de, bunu yapmanın bir yolunu bulan insanlar var, çünkü belirli koşullar altında, hesap sahibinin ikamet ettiği ülkeyi değiştirerek ve bir VPN kullanarak, diğer bölgelerde oyun satın almak mümkün.
In a further crack down on people buying games in cheaper regions, Valve added a limit on how often you can change your Steam account's country.
Country may not be updated more than once every 3 months. Purchases can be completed using a payment method from your current region.
— SteamDB (@SteamDB) June 23, 2021
Bu, elbette, birçok kullanıcının Steam hesaplarının konumunu değiştirmesine, bir VPN kullanmasına ve Arjantin gibi ülkelerde önemli ölçüde daha düşük fiyatlardan yararlanmasına neden oldu. Satın alma işlemi tamamlandıktan sonra kullanıcılar hesaplarını kendi ülkelerine sıfırladı ve Steam’i normal şekilde kullanmaya devam etti.
Ancak bu durum değişecek. Valve, bir hesapla ilişkili ülkeyi yalnızca üç ayda bir değiştirmenin mümkün olacağı da dahil olmak üzere yeni kısıtlamalar getirecek. Ek olarak, ödeme araçlarına sınırlamalar getirilmesi, daha spesifik olarak, yalnızca satın almayı düşündüğünüz mağazanın sürümündeki ülke ile ilişkili araçlarla ödeme yapabileceksiniz.
Bu adımlar Steam açısından oldukça mantıklı bir hareket gibi görünüyor. Yerel halkın, daha güçlü ekonomilerde fiyatlandırılsa erişilemeyecek olan oyunlara erişmesine izin vermek platform için oldukça iyi. Bu, oyunlardaki vergi yükünün son derece yüksek olduğu Arjantin’de daha da belirgin. Bu nedenle, Valve’ın bu tür önlemleri alması memnuniyetle karşılanıyor, çünkü diğer seçenek, yerel fiyatlandırma politikasını sona erdirmek olacak; bu, birçok ülkedeki farklı oyuncular için yıkıcı olabilecek bir şey olabilir.