Fransa, aralarında Facebook ve Amazon’un da bulunduğu çok sayıda ABD’li şirketten dijital hizmetler vergisi adı altında milyonlarca euroluk ücretler talep ediyor. Washington yönetiminin, ABD’li şirketleri büyük ölçüde etkileyen bu vergilere, benzer şekilde yanıt vermesi bekleniyor.
- Facebook, Messenger’daki önemli bir sesli arama açığını giderdi
- AB’den Amazon’a antitröst soruşturması: Para cezası kesilebilir
- ABD ordusu, dua uygulamasının konum bilgilerini satın almış
Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen dijital hizmetler vergisi, Fransa tarafından toplanmaya başlatı. Fransız yetkililer, ABD’li pek çok şirketten milyonlarca euroluk vergi talep etmeye başladı. Facebook ve Amazon da bu şirketler arasında yer alıyor.
Verilen bilgilere göre Fransa’nın ABD’li şirketlerden topladığı bu vergi, Washington yönetimini rahatsız ediyor. Zira söz konusu şirketleri olumsuz yönde etkileyen bu uygulama, haksız ticaret uygulaması olarak nitelendiriliyor. ABD ve Fransa arasındaki bu gerilimin, farklı alanlara da kayabileceği ve Avrupa ile ABD arasındaki bazı ticari faaliyetleri olumsuz yönde etkileyebileceği ifade ediyor. Örneğin Joe Biden’in haftalar önce dile getirdiği, Avrupa’ya yönelik yeni gümrük vergilerinin, bu olaylardan sonra daha hızlı bir şekilde yürürlüğe sokulabileceği düşünüyor.
ABD’nin, Fransa tarafından atılan bu adıma karşılık olarak, çok sayıda ürüne yeni vergi tarifesi koyması bekleniyor. Peynir ve Şampanya ürünleri, çanta ve makyaj malzemeleri de bu ürünler arasında yer alıyor.
Fransa dışında başka ülkeler de dijital hizmetler vergisi almaya hazırlanıyor
Fransa dışındaki birkaç hükümet daha dijital hizmetler ile ilgili vergiler toplamaya hazırlanıyor. Bu ülkeler, teknoloji şirketlerinin, elde ettiği karlara nazaran çok az miktarda vergi ödediğini iddia ediyor. Ve bu sebepler, alınan vergilere bu yeni vergiyi eklemeyi planlıyorlar.
Fransa, şu an için dijital vergiler konusunda en öne çıkan ülke konumunda bulunuyor. Paris’in söz konusu adımı, Washington ile yapılan ticari ateşkesin sonunu temsil ediyor. ABD’nin OECD ülkeleri ile görüşmelerini Haziran ayı itibari ile askıya alması, bu problemin önümüzdeki yıl ortasına kadar çözümlenmeyeceğine işaret ediyor.
Washington’daki Ulusal Dış Ticaret Konseyi vergi politikasından sorumlu başkan yardımcısı Cathy Schultz, “Herkes OECD sürecine oldukça fazla eğiliyor ve anlaşmaya ihtiyacımız olduğunu söylüyor”. “Ancak bir anlaşmaya varmazsak, bu şeyler sadece yaygınlaşacak ve ticaret savaşını daha fazla yaşayacağız.” ifadelerini kullanıyor.
Biden yönetiminin, Fransa ve daha pek çok ülke tarafından benimsenen dijital hizmetler vergisi ile ilgili ne gibi bir adım atacağı ve bu konuda neler yapacağı oldukça merak ediyor.