X20 ile aynı algılayıcıya ve 12 MP çözünürlüğe sahip X30, retro görünümlü iyi bir fotoğraf makinesi isteyenleri hedefliyor.
Fujifilm yarı profesyonellere yönelik bu yeni makineyi duyurduğunda, biraz hayal kırıklığına uğradım. Herkes daha büyük algılayıcılara doğru yönelirken, Fujifilm, X30’u 1 / 2.3” büyüklüğünde bir algılayıcıyla donatmış. Elbette bu boyuttaki cihazların çoğundan büyük bir algılayıcı ama rekabette yeri ne olacak?
Görüntü işlemcisindeki gelişme hemen fark ediliyor. Hızlı çekim yapıyor, otomatik odaklama daha iyi. Yeni kasası biraz daha büyük olan X30, elektronik vizör (EVF) ve dönebilen ekranıyla da farkını gösteriyor.
Ekran boyutu da büyüyen cihazın vizörü 920 bin piksele, yania 2,36 MP çözünürlüğe sahip. Bu boyutta makineler arasında bu en yüksek çözünürlük! Wi-Fi bağlantısı ve tepeden tırnağa değişen yazılımı da X30’u daha kullanışlı hâle getirmiş.
Her ne kadar optik mükemmellik tümcesini birçok üreticiden duymaktan gına gelmiş olsa da, Fujifilm bu konuda hep başarılı oldu. Belki optik algılayıcısı diğer cihazlara göre ufak kalabilir ve 12 MP de çok mütevazı durabilir ama X30, görüntüleri son derece detaylı yakalıyor. Yani çektiğiniz bir fotoğrafa birkaç kez zum yapılsa dahi sonuçlar sorunsuz.
ISO 1600’le kendini sınırlaması da çok iyi olmamış ama zaten buralara kadar çıkınca, görüntüde bozulmalar (gürültü oranı ya da gren) her makinede karşınıza çıkıyor.
Fujifilm’in sevdiğim bir yanı da, renklerdeki başarısı oldu. Farklı modlardaki denemelerimde bile doygun renkler karşıma çıktı. Hatta RAW yerine JPEG çekince bile!
Otomatik odaklama gündüz gayet hızlı işliyor. Öyle ki, en hızlısı değil, belki Fujifilm bu konuda hiçbir zaman iddialı olmadı ama X30 ile artık iddialı olabilir. Hemen heyecanlanma, düşük ışık koşullarında biraz yavaşlıyor.
X30, saniyede 60 kare Full HD video çekebiliyor. 2,5 mm’lik bir mikrofon girişi de var. Video kalitesi bu segmentteki cihazlarla maalesef yarışamıyor. Yine de hakkını teslim edeyim, renkler konusunda başarılı ve akıcı görüntüler yakalıyor.
Pil ömrü de X20’ye göre iyileştirilmiş. Şarj başına 250-470 kare arası çekim yapabiliyor. Şarj için bataryayı çıkartıp adaptöre takmaya da gerek yok. microUSB kablo bağlayarak (birçok) akıllı telefon gibi kolayca şarj edebilirsin.
Belki pantolon cebine değil ama ceket cebine ya da ufak bir çantaya koymak için uygun boyutlarda. Kendisi gibi dönen ekranın menteşeleri de sağlam duruyor. Dış malzeme tutuşu olumlu etkiliyor. Elden kayıp gidecek gibi değil.