GameFi kelimesi herkesin dilinde ancak ne anlam ifade ettiği çok fazla konuşulmuyor. Video oyun endüstrisinin ilk günlerinden beri, geliştiriciler gerçek hayat kadar çekici dünyalar yaratmaya çalışmaya devam ediyorlar. Grafikler, hesaplamalar ve diğer alanlardaki teknolojik ilerlemeler kesinlikle açığı kapatmaya yardımcı olsa da oyunlar, oyuncuların büyük çoğunluğu için hobi olmaktan öteye gidemiyordu.
Çünkü standart bir kullanıcı için oyun oynamak, para kazanmanın aksine para harcaması gereken bir aktivite haline gelmişti. Ancak gelişmekte olan bir kripto oyun kategorisi GameFi, oyun oynamayı kitleler için tam zamanlı bir meslek haline getirme potansiyeline sahip olabilir. Hem de bu sefer oyun oynayarak para kazanmak için Twitch yayını yapmanıza gerek kalmayacak.
GameFi nedir?
GameFi, basitçe “oyun” ve “finans” kelimelerinin birleşimidir. Bu sistem, oyuncuların sürece katıldığı ve para kazandığı sanal bir ortam oluşturmak için kripto para birimi, blokzinciri, NFT’ler ve oyun mekaniğini birleştirir.
Merkezi Olmayan Finans (DeFi) platformlarının büyümesi ve tamamen akıllı sözleşmeler kullanarak çalışan yeni blokzincir tabanlı finansal platformların ortaya çıkması, GameFi’ın benimsenmesini hızlandırdı.
Bu, kullanıcıların oyun içi token’ları başlatmalarına, takas etmelerine, kiralamalarına veya stake etmelerine olanak tanıyan altyapıyı sağladı.
GameFi, “kazanmak için oyna” modeli ile kurgulanmıştır. Bu konsept, oyuncuların oyunlarda oynamaları ve seviyeleri yükseltmeleri için finansal teşviklerle ödüllendirmeler sunar.
Bazı blokzincir oyunları, oyuncuların oyunlara katıldıkça tam zamanlı gelir elde etmelerini sağlar.
GameFi ekosisteminde her şey daha basit: sadece oynamanız ve bonusları kazanmanız gerekiyor. Bazı oyun projeleri, bir oyun etkinliğine başlamak için kriptolarınızın bir kısmına yatırım yapmanızı gerektirebilir.
Örneğin, bazı blokzincir oyunları oyuncuları oyun içi görevleri tamamladıkları için ödüllendirirken, diğerleri bir oyuncunun sahip olduğu çeşitli varlıklardan gelir elde edilmesini sağlayabilir.
Bu noktada NFT’ler devreye giriyor. NFT’leri blokzincir teknolojisi için bir mülkiyet temsili olarak düşünebiliriz. GameFi noktası ile ilk kesişimi ise oyuna başlangıç süreci.
Bir GameFi oyuna başlarken veya karakterinizi geliştirirken oyun içi ögeleri satın almanız gerekiyor. Bu ögeler tabii ki NFT formatında olacak.
Bazı oyun geliştiricileri oyuna giriş sırasında oluşabilecek yüksek maliyetleri düşürmek için de bir sistem geliştirdi. İsterseniz bu NFT’leri satın alabilir ve kendi karakterinizi oluşturabilirsiniz ya da başkasının oluşturduğu bir karakteri kiralayabilirsiniz.
Ayrıca kiralık olan öge veya karakter hem sahibine hem de kiralayan kişiye para kazandırabilir. Bu şekilde GameFi ekosistemi içinde ögelerin sadece satın alınıp satıldığı değil, oyun içi başarının da öne çıktığı kendi iç piyasası oluşturulur.
GameFi oyunları oynayarak kazanabileceğiniz para miktarı, belirli oyunun mekaniğine ve pazar talebine bağlı olacak.
Kazandığınız para, oyunda kazanılan NFT’lere veya kripto para birimlerine değer veren diğer kullanıcılardan gelecek. Mallarınızı bir pazarda, borsada veya müzayede evinde satarak kazançlarınızı fiat para birimlerine çevirebilirsiniz.
GameFi oyunlarını oynamaya nasıl başlanır?
İlk olarak bunların bir oyun olmasının yanı sıra birer yatırım olduğunun altını çizelim. Nasıl bir kripto para birimine yatırım yapmadan önce gerekli araştırmaları yapmanız gerekiyorsa, aynı durum GameFi oyunları için de geçerli.
Ardından yapmanız gerekenler ise oldukça basit; bir kripto cüzdanı oluşturun, para yatırın, başlangıç ögelerini satın alın ve stratejinizi oluşturarak hem oyunda üst sıralara çıkın hem de para kazanın.
En iyi GameFi oyunları
Artık GameFi nedir ve nasıl giriş yapılır öğrendiğimize göre hangi oyunlar öne çıkıyor gelin hep beraber inceleyelim.
Axie Infinity
Oyna-kazan konseptinde görev tamamlama ve mülk ticareti gibi GameFi mekaniklerini kullanan Axie Infinity, hızla dünyanın en büyük blokzincir oyunlarından biri haline geldi.
Oyuncular, oyunda ilerlemek için yaratıkları Axies adı verilen NFT’leri toplar, eğitir ve savaşırlar.
Axie Infinity, kendini işine adamış oyuncular için önemli kazançlar sağlayabilir. Oyun, piyasa değeri 8 milyar doları aşan bir kripto para birimi olan AXS tarafından destekleniyor.
Decentraland
Axie Infinity’nin AXS’si eskiden piyasa değeri açısından en büyük GameFi parasıyken, bu unvan artık Decentraland’ın üzerinde çalıştığı Etheruem tabanlı kripto para birimi MANA’ya ait.
Decentraland, Roblox gibi açık dünya platformlarına benzer. Ancak NFT’lerin deneyime entegrasyonu, dijital mülk oyuncularının yarattığı büyük bir finansal yükselişe sahip olabileceği anlamına geliyor.
Ayrıca Decentraland’in metaverse denince ilk akla gelen blokzincir teknolojilerinden biri olduğunu da hatırlatalım.
Forest Knight
İlk mobil GameFi oyunlarından biri olan Forest Knight, kötülüğün güçlerini alt ederken, kullanıcılarına nadir NFT’ler kazanma şansı vererek onları çeken sıra tabanlı bir fantezi RPG’dir.
Oyunda şu anda silahlar, aksesuarlar ve görünümler olmak üzere üç NFT öğe türü bulunuyor. Ancak yayıncılar yakında oyunun ekonomisini ve ticaret deneyimini derinleştirmek için evcil hayvanlar ve mülkler gibi çok sayıda yeni tür sunmaya hazırlanıyor.
Eylül ayında piyasaya sürülen oyunun yerel kripto para birimi KNIGHT token, 75 milyon dolarlık bir piyasa değerine sahip.
GameFi oyunlarını oynamalı mıyım?
GameFi oyunlarının aynı zamanda birer yatırım kalemi olduğundan yazımızda bahsetmiştik. O yüzden kendi araştırmalarınızı yapmalı ve bu kararı kendiniz almalısınız. NFT oyunları oynarken para kaybetmek de mümkün. Kesin miktar, oynadığınız oyunun türüne, mekaniğine ve kullandığınız NFT’lerin değerine bağlıdır.
NFT oyunları oynarken para kaybetmek de mümkün. Ancak para kaybetmek mutlaka dolandırıldığınız anlamına gelmez.
Para kaybetmek mutlaka dolandırıldığınız anlamına gelmez. NFT’ler spekülatif dijital öğelerdir ve değerlerini alıcı toplulukları belirler. Bu yüzden kayıplarınız veya kazançlarınız piyasanın dinamiklerine bağlıdır. Herhangi bir kripto yatırımı gibi, yalnızca kaybetmeyi göze alabileceğiniz kadar yatırım yapın.
EA CEO’su Andrew Wilson’a göre GameFi ve NFT’ler, “oyun sektörünün geleceği” konumunda ve doğru projeler sınırsız olanaklar vadediyor.
Bu yazı Digital Report Dergisi 13. sayısında yayınlanmıştır.