Güney Afrika’nın Zulu dilinde “çalışma arkadaşı” anlamına gelen FoondaMate, gelişmekte olan ülkelerdeki ortaokul ve lise öğrencileri için ders çalışmayı kolaylaştırmayı amaçlıyor. Meta Llama’nın sohbet yetenekleriyle güçlendirilen bu platform, kişisel öğretmen ve ders kitaplarına erişimi olmayan öğrenciler için her an ulaşılabilir bir destek sunuyor.
Öğrenciler, WhatsApp ve Messenger üzerinden FoondaMate ile sohbet ederek ödevlerine yardımcı olacak cevaplar alabiliyor. Kurucular Dacod Magagula ve Tao Boyle, Meta Llama 2’yi FoondaMate’e entegre ederek sohbet akışını ve tonunu iyileştirmeye odaklandı.
Yapılan geliştirmeyle yapay zeka, içeriği farklı İngilizce seviyelerine göre yeniden ifade edebiliyor, yerel dil ve konuşma diline yakın ifadeleri kullanabiliyor ve uygun emojileri seçebiliyor. Meta Llama 3’ün benimsenmesiyle birlikte ekip, gelişmiş akıl yürütme yetenekleri ve çok adımlı rehberlik potansiyeli konusunda oldukça heyecanlı olduğunu da ifade ediyor.
FoondaMate ile herkesin eşit eğitim görmesi planlanıyor
Boyle, büyük dil modeli (LLM) teknolojisinin yerelleştirilmiş bir bilgi tabanı ve uygun fiyatla birleştiğinde, eğitimde eşit erişim için en uygun araç olabileceğini düşünüyor. 2020’de kurulan FoondaMate, gelişmekte olan pazarlardaki gençlerin iletişim alışkanlıkları ve öğrenme tercihleri hakkında kapsamlı bilgiler edindi. Platform, çoğunlukla Güney Afrika, Zimbabve ve Nijerya’dan olmak üzere 3 milyondan fazla öğrenciyi kendine çekti ve bu öğrenciler 100 milyondan fazla soru yöneltti. Boyle konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:
“Bu gibi ortamlarda öğrencilerin zaten kullandığı bir uygulamada 7/24 erişilebilir bir çalışma arkadaşı bulunması, öğrenme deneyimini baştan aşağı değiştiriyor.”
FoondaMate’in başarısı, gençlerin mesajlaşma tarzını yansıtan sohbet yaklaşımında yatıyor. Platformun eğitim materyalleri, birden fazla dil ve konuşma dlinin işinin tek bir sohbette kullanılmasına olanak tanıyarak erişilebilir ve ilgi çekici bir şekilde sunuluyor. Dahası Meta Llama entegrasyonu, FoondaMate’in kişiselleştirilmiş ve samimi yanıtlar vermesini sağlayarak bot ile kullanıcıları arasında bir bağ kuruyor.
Güvenlik ve etik değerlere bağlılık
Boyle ve Magagula için güvenlik ve etik değerler büyük önem taşıyor. Meta Llama’yı kademeli olarak uygulamaya koyarak, önce sınırlı bağlamlarda kullanıp ardından eğitim setleri büyüdükçe kullanımını genişlettiler. Küresel açık kaynak topluluğunun bir parçası olarak, güvenlik ve etik değerlere verilen önemi takdir ediyorlar ve Llama topluluğu tarafından geliştirilen ek koruma mekanizmalarını ve araçlarını kullanmayı dört gözle bekliyorlar.
FoondaMate ile iletişim kuran birçok öğrenci için bu ihtiyaçlarına göre uyarlanmış teknolojiyle ilk temasları oluyor. Boyle, FoondaMate kullanıcılarının çoğunun evde veya okulda bilgisayara erişemediğini ve bu nedenle botla mesajlaşmanın sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları dışındaki ilk teknoloji deneyimlerinden biri olduğunu belirtiyor. Ekip, öğrencilerin kendilerini bir robot sistemle değil, bilgili bir arkadaşla sohbet ediyormuş gibi hissetmelerini sağlayacak sorunsuz bir başlangıç süreci oluşturmayı hedefledi.
Yapay zeka ile öğrenme heyecanı
Boyle, öğrencilerin sorularının bot hakkında temel sorulardan, robotların nasıl öğrendiği ve kendi yapay zeka sistemlerini nasıl oluşturabilecekleri gibi daha ileri konulara kaydığını gözlemledi. Öğrencilerin teknoloji ve öğrenme konusundaki heyecanını görmek, FoondaMate yaratıcıları için son derece memnuniyet verici oldu. Boyle, “FoondaMate’i başlatırken hayalimiz, her yerden herkesin harika bir eğitime erişmesine ve öğrenme konusunda heyecanlanmasına yardımcı olmaktı. Bunun gerçekleşmeye başladığını görmek inanılmaz” diyor.
Yapay zekanın enerji açlığı dünyayı ısıtıyor
FoondaMate ve Meta Llama arasındaki iş birliği, yapay zeka teknolojisinin yaygınlaşmasıyla eğitimi gelişmekte olan bölgelerdeki öğrencileri güçlendirme potansiyelini gözler önüne seriyor. FoondaMate, ulaşılabilir ve samimi bir çalışma arkadaşı sunarak öğrenciler ile kaliteli eğitim arasındaki boşluğu doldurmayı planlıyor.
Öne çıkan kaynak görseli: Kenny Eliason / Unsplash