Büyük veri, bulut bilişim, yapay zekâ ve blok zinciri gibi her geçen gün gelişmekte olan yeni teknolojiler için temel bir dijital altyapı sağlayan geniş bant ağların ekonomi üzerindeki etkisi giderek daha belirgin hale geliyor. UNESCO çatısı altında kurulmuş olan Sürdürülebilir Kalkınma için Geniş Bant Komisyonu’nun tüm dünya ülkelerine bir çağrıda bulunarak geniş bant ağ altyapısının yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizmesi, geniş bant ağların sağladığı olanakların sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasında önemli bir role sahip olduğunu gösteriyor.
Global olarak ülke yönetimlerinin endüstriyel verimliliği artırmak ve dijital ekonominin gelişimini hızlandırmak için temel bir unsur olarak geniş bant ağ altyapısına daha fazla yatırım yapması gerekiyor. Geniş bant ağlar inovasyonu hızlandırarak, eğitimi teşvik ederek, istihdamı artırarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasına yardımcı oluyor.
Geniş bant internet bağlantısı, emlak fiyatları gibi kritik bir öneme sahip
Geniş bant internet bağlantısı, eğitim ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin artırarak kamu kurumları ile toplum arasındaki bağları da güçlendiriyor. Geniş bant ağlar bilgi alışverişini ve veri işlemeyi hızlandırarak, inovasyonu, girişimciliği ve rekabeti de teşvik ediyor. Tüm bu olumlu etkiler sonucu şirketlerin verimliliği artıyor ve ekonomik büyümeye katkı sağlanıyor.
Emlak fiyatları, lojistik maliyetler ve doğrudan yabancı yatırım gibi konular inovasyonun gelişmesini etkileyen önemli faktörler olarak ilk sıralarda sayılsa da geniş bant internet bağlantısı da inovasyonun gelişmesi için kritik bir rol oynuyor. Geniş bant ağların bilgiye erişim maliyetini düşürmesi ve iş birliğini kolaylaştırması, inovasyonu geliştirme yönünde en önemli iki etken olarak öne çıkıyor.
Geniş bant internet bağlantısının etkileriyle ilgili olarak OECD ülkelerinde yapılan çok sayıda araştırmada GSYİH üzerinde olumlu etkisi olduğu ve özellikle kırsal alanlardaki işsizliğin azalmasına yardımcı olduğu gözlemleniyor.
Uzaktan çalışmanın anahtarı
Cisco’nun 30 ülkede 60 bin kişi ile görüşerek hazırladığı Geniş Bant Endeksi’ne göre, çalışanların %75’i istedikleri yerden çalışabilmek için geniş bant internet hizmetlerinin iyileştirilmesine öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyor. Aynı oranda katılımcı, hızlı ve sorunsuz bir internet bağlantısını, ekonomik büyüme ve kaliteli bir eğitim için de gerekli olduğunu düşünüyor.
Pandemi ile birlikte uzaktan ve hibrit çalışmaya geçiş neticesinde ani bir şekilde artan geniş bant internet bağlantısı talebi günümüzde de hız kesmeden büyümeye devam ediyor. Uzaktan çalışan milyonlarca insan verimli bir çalışma ortamı için hızlı ve stabil bir internet bağlantısına ihtiyaç duyuyor.
Dünya Bankası’nın verilerine göre dünya genelindeki istihdamın %50’den fazlasını KOBİ’ler sağlıyor. Gelişmekte olan ülkelerde bu oran %70’e kadar çıkabiliyor. Geniş bant internet bağlantısı KOBİ’lerin büyümesinde önemli bir rol oynuyor.
Geniş bant internet bağlantısının, iş verimliliğini ve yaşam kalitesini artırmak için giderek daha önemli hale gelmesiyle birlikte çok sayıda ülke geniş bant hızını artırmak için ulusal geniş bant planları geliştiriyor.
“Geleceği yakalamak” için değil, “bugünü kaçırmamak” için
Türkiye’nin en güçlü bağımsız yeni nesil telekom operatörlerinden TurkNet, kendi fiber altyapısını güçlendirmek için yatırımlarına devam ediyor. Simetrik olarak 1.000 Mbps’ye kadar hızlarda internet bağlantısını ülke genelinde yaygınlaştırmak için çalışan TurkNet, aktif olarak 17 Teknopark’ta ve 129 devlet üniversitesinde GigaFiber hizmeti vererek ülkemizde inovasyonun gelişmesini ve dolayısıyla ekonomik büyümeyi destekleyecek adımlar atıyor.
TurkNet sektöre getirdiği yeniliklerin ve kullanıcılarına sunduğu yüksek hızın karşılığını da fazlasıyla alıyor. Bağımsız internet hızı ölçüm şirketlerinin açıkladığı listelerde 2022 yılında Türkiye’nin en hızlı operatörü seçilen TurkNet, SpeedTest tarafından 2022 yılı 2. ve 3. çeyreğinde Türkiye’nin en hızlı sabit interneti ödülünü aldı. Yeni açıklanan 4. çeyrek raporuna göre de TurkNet hızını artırarak zirveyi korumuş görünüyor.
Hızla dijitalleşen iş dünyası dinamikleri ve değişen çalışma modelleri ile birlikte yapay zekâ, bulut bilişim ve nesnelerin interneti temelinde gelişen yeni dijital ekonomi dünyasında “geleceği yakalamak” için değil “bugünü kaçırmamak” için geniş bant internet altyapısına hak ettiği stratejik önemin verilmesi gerekiyor.