Artık internet üzerinde arama yapmak için eklenti arayışınıza son verebilirsiniz. Chrome Web Store’da bulunan 5 ücretsiz arama eklentisini sizin için inceledik.
Google Chrome için 5 arama eklentisi
Bu eklentiler sayesinde Chrome tarayıcınızda arama yapmak sizin için çok daha kolay olacak. İstemediğiniz sonuçları en aza indirgeyip, sadece istediğiniz siteler üzerinde arama yapabileceksiniz.
Highlight to Search
Eğer siz de arama yaparken tembellikten yanaysanız, Highlight to Search eklentisi tam size göre. Eklentiyi Chrome tarayıcınıza yükledikten sonra, Hight to Search, size web sayfası üzerinde seçtiğiniz anahtar kelimeler için arama yapma imkanı sunuyor. Bir sözcüğü veya sözcük grubunu bu kısma girdiğinizde, aynı zamanda girdiğiniz kelimeye benzer öneriler de karşınıza çıkıyor. Herhangi birini seçip tıkladığınızda, Highlight to Search, seçtiğiniz sayfayı sizin için yeni bir sekmede açıyor.
Wikipedia Search
Pek çok Google aramanızda illa ki Wikipedia sonuçlarına rastlarsınız. Hemen hemen her şey hakkında bilgi edinebileceğiniz, internet üzerindeki en büyük ansiklopedilerden biri Wikipedia. Ancak herhangi bir web sayfasındayken, yeni bir sekme açık tekrar arama yaparak Wikipedia sayfasını bulmak bazen zamanınızı alabilir. İşte Wikipedia Search eklentisi de bunun için var. Siz dilediğiniz sayfada dolaşırken bu eklenti sayesinde bir yandan Wikipedia araması yapabiliyorsunuz.
Tek yapmanız gereken eklenti sayesinde çıkan penceredeki arama kısmına, aramak istediklerinizi yazmak. Güzel tasarlanmış pencere, aynı zamanda yaptığınız aramanın Wikipedia sayfasındaki resimleri ve linkleri de içeriyor. Eklenti size aynı zamanda bu sayfayı yeni bir sekmede Wikipedia sayfası olarak da açma seçeneği sunuyor.
Ancak Wikipedia Search de mükemmel sayılmaz. Eklentide ara sıra bazı aramalarda doğrudan hata veriyor olması canınızı sıkabilir. Ancak yine de webde gezinirken işinizi bölmeden ansiklopediye ihtiyaç duyarsanız, Wikipedia Search tam size göre.
Personal Blocklist (by Google)
Bazen arama yaparken gereksiz sonuçların içinde boğulabilirsiniz. Sizin istediğiniz şey çok farklıyken isim benzerliğinden veya aranma popülaritesinden dolayı işinize yaramayan sayfalar üstlerde yer alabilir. Bunu önlemek için Google’ın kendi eklentisi olan Personal Blocklist işinizi görebilir.
Bu eklentiyi Chrome tarayıcınıza yüklediğinizde, yapmış olduğunuz tüm arama sonuçlarınızla Personal Blocklist arasında bir bağlantı kuruluyor. Bu sayede önünüzdeki listeden istemediğiniz arama sonuçlarını silerek, bir sonraki aramada karşınıza çıkmamasını sağlıyorsunuz.
Yaptığınız arama normalde engellemiş olduğunuz arama sonucunu içeriyorsa, eklenti sizin için, “Bazı arama sonuçları Chrome eklentisi olan Personal Blocklist tarafından silinmiştir.” uyarısı da veriyor. Bu eklentiyi genel anlamda kullanmak çok faydalı olmasa da, sürekli yapılan aramalarda çıkan istenmeyen sonuçları engellemek için kullanılabilir.
WOT
İnternette gezinmek hiçbir zaman tam anlamıyla güvenli değildir. Arama yaparken de öyle. Yaptığınız bir aramada çıkan aldatıcı bir sonuca tıklamanız, bilgisayarınıza virüs girmesine sebep olabilir. Bunu önlemek için de WOT eklentisini kullanabilirsiniz.
WOT’u Chrome tarayıcınıza yükledikten sonra, yaptığınız aramanın arama başlıkları yanında küçük simgeler belirdiğini göreceksiniz. Bu simgeler sitelerin güvenilirliğini temsil ediyor. Trafik lambalarındaki mantık kullanılan simgelerde; yeşil sitenin güvenli olduğunu, sarı bazı tehditlerle karşılaşılabileceğini, kırmızı ise belirtilen sitenin bilgisayarınızın güvenliği açısından tehdit oluşturduğunu ifade ediyor.
Bu renkli simgelere tıkladığınızda WOT’un internet sitesine yönlendiriliyorsunuz. Böylece istediğiniz siteler hakkında daha çok bilgi edinip, kullanıcı yorumlarını inceleme fırsatınız oluyor. Ayrıca WOT size de paylaşıma katkıda bulunmanız için siteler hakkında yorum yapma hakkı veriyor.
Tabii ki WOT, bir sitenin tamamen güvenli olduğunu veya bütünüyle tehdit oluşturduğunu garanti edemiyor, ancak yine de bu eklenti sayesinde pek çok kötü amaçlı siteden sakınmanız mümkün.
SearchBar
Pek çok kullanıcı tarafından çok sevilen Google Arama Çubuğu eklentisi, maalesef Google Chrome için kullanılamıyor. Şirket bunun sebebini, Chrome’un da zaten eklentide yer alan özelliklerin yer alması olarak gösteriyor. Yine de Google Arama Çubuğu eklentisini özleyenler, SearchBar eklentisini de muhtemelen seveceklerdir.
Bu arama eklentisi, Chrome’da yaptığınız aramaların kişiye özel olarak ayarlanabilmesini sağlıyor. Eklentiyi yükledikten sonra Chrome tarayıcınızın menü çubuğunda SearchBar simgesi beliriyor. Simgeye tıkladığınızda arama eklentisi açılıyor. Eklentiye daha rahat erişmek istiyorsanız, ayarlardan her Chrome’u açtığınızda otomatik olarak açılmasını sağlayabilirsiniz.
Eklentinin mevcut özelliklerinde Google, Wikipedia, YouTube ve Wolfram Alpha üzerinde arama seçenekleri var. Ancak SearchBar ayarlarını kullanarak ekleme veya çıkarma yapabiliyorsunuz. SerchBar, Chrome’da yer alan Google’ın eklentilerini yavaşlatabiliyor ancak Google Arama Çubuğu eklentisini yüklemek mümkün olmadığı için, şimdilik en iyi tercih SearchBar.
Artık Google’a girip arama çubuğunu kullanarak arama yapmayı herkes becerebiliyor. Ancak bu beş arama eklentisini kullanarak, istediğinize çok daha hızlı ve kolayca ulaşmanız mümkün. Ayrıca hepsi Chrome Web Store’da ücretsiz.